• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egy a kilencvenes évek elején végzett brit felmérés szerint a megkérdezett, 40-64 év közötti férfiak mindössze 20, míg a 65 év felettieknek már csaknem 43 százaléka tapasztalata önmagán a jóindulatú prosztata megnagyobbodás jellegzetes tüneteit, mégsem kereste fel a szakorvost. Az urak a mind gyakoribbá váló kellemetlenséget az idősödés természetes velejárójának tartották, illetve féltek a várható műtéti beavatkozástól, igaz olyan is volt akit a szégyenlősség tartott vissza a kezeléshez szükséges beismeréstől.

Hol található a prosztata?
A prosztata férfiaknál a hólyag alatti húgycső-szakaszt körülvevő diónyi mirigy, mely felnőtt korban a herék működését kiegészítő váladék termelő funkciót tölti be.

Mit jelent a prosztata jóindulatú megnagyobbodása?
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH vagy benignus prostata hyperplasia) az idősödő férfiak betegsége, a hátsó húgycső körüli mirigyek jóindulatú túltengése.

Mikor és hogyan alakul ki ez a betegség?
Pontos keletkezési mechanizmusa nem ismert, de a férfi nem, hormonális jellegét meghatározó tesz-toszteron egy további alakja hozható összefüggésbe a képződésével. Az életkor előrehaladtával bekö-vetkező hormonszint változások a prosztata mirigy-állományának jóindulatú megszaporodását idézik elő. Mivel a feszes tokban lévő mirigy kifelé nem tud terjeszkedni, befelé történő növekedése fokozatosan összenyomja a húgycsövet, ezáltal a betegségre jellemző tünetek és panaszok kialakulásához vezet. A betegség már a 45 év körüli korosztályokban kifejlődhet, 50 év felett az előfordulása 50%-os, míg 80 éves kor felett a gyakorisága már 80%.

Mik a jellemzően jelentkező tünetek és panaszok?
Gyakori, főleg éjszakai vizelési ingerek, a vizelés után a hólyag telítettségének érzése, újabb vizelési inger. A vizeletsugár általában gyenge, erőtlen, sőt teljes vizelési képtelenség is kialakulhat.

Melyek a betegség szövődményei?
A prosztata megnagyobbodás okozta szűkületen a beteg nem tudja átpréselni a vizeletét, vizelet visszamaradás, majd teljes vizelet elakadás alakulhat ki, mely fertőzésekkel, vérzésekkel jár együtt. A vizeletpangás felfelé terjedhet, és a vesékben vi-zelettorlódást, később akár veseelégtelenséget is okozhat.

Milyen vizsgálatokkal tisztázható a beteg állapota?
Egyrészt a prosztata végbél felőli tapintásával, másrészt a has vagy végbél felől végzett fáj-dalommentes ultrahang vizsgálattal, harmadrészt a vizeletáramlás mérésével. Utóbbi esetben a beteg egy mérőedénybe természetes úton vizeletet ürít és ennek mennyiségét és térfogatáramát mérik. Egyéb betegség (pl. daganat) kizárására vérvétel is indokolt lehet. Más speciális vizsgálatok pl. veseröntgen csak különleges esetekben szükségesek.

Hogyan és mikor kezelendő a betegség?
Statisztikák szerint a betegség előbb-utóbb a férfiak többségét utóléri, s mintegy 50%-uk szorul orvosi kezelésre. Ezzel a nem különösebben veszélyes, de igen kellemetlen tünetekkel járó betegséggel nem szükséges együtt élni – hiszen az jól kezelhető. Enyhébb panaszok esetén a tünetek életmódbeli változtatásokkal is csökkenthetők (fűszerszegény étrend betartása, alápárnázott ülés, alkoholfogyasztás kerülése). Ajánlott továbbá ebben az indikációban alkalmazható, igen jó hatásfokú és mellékhatások nélküli gyógyhatású készítmények illetve gyógyszerek szedése. Súlyosabb panaszok – vizelet visszamaradás, vérzés, szövődmények, hólyagkő – esetén műtéti megoldás válhat szükségessé.
Természetes ajánlat a Biogal-TEVA-tól
Mire jó a tökmagolaj?
Prosztata-teszt





Legolvasottabb cikkeink