• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Próbacikk

tesztoldal Forrás: Magyar Hírlap - Népszabadság - Magyar Nemzet - Népszava

Az egészséges életmód mindenhatóságában bízó, a gyógyszereket általában elutasító.

Az egészséges életmód mindenhatóságában bízó, a gyógyszereket általában elutasító barátnőm hívott fel egyszer este az anyai idegösszeomlás szélén, amikor már három napja sem a narancslével, sem írta a nol.hu
a kíméletes módon előállított gyógybogyókkal nem tudott úrrá lenni kisfia fülfájásán. Bizony, a gyerek sikoltva sírt a fájdalomtól, úgyhogy – tanácsom alapján -A W3C honlapja!
a szakorvosi vizit nem volt elodázható. A fiúcska antibiotikumot kapott, s bár már reggelre jobban lett, a „gyermek szervezete ellen elkövetett merénylet" miatti szülői bűntudat még napokig tartott. , az emberek a ma már banálisnak számító baktériumfertőzésekbe, gyulladásokba is belehaltak, ám ezt éppen e gyógyszerek adta biztonság miatt elfelejtve, gyakorta akkor is elutasítják az alkalmazásukat, amikor az indokolt, alternatíva nélküli lenne, amikor súlyosabb betegségektől vagy állapotoktól mentené meg őket, mint amit feltételezett mellékhatásuk okozhatna. A másik véglet az az óvatlanság, amivel e baktériumok elleni „csodafegyvert" ha kell, ha nem bevetjük, éppen a biztonság kedvéért lőve egyre újabb, korszerűbb és nagyobb tűzerejű szuperágyúval a verébre is.


Mára a vita oda jutott, hogy az emberiség talán vesztésre áll a baktériumokkal szemben, az alkalmazási hibák miatt megjelentek és terjednek a gyógyszernek ellenálló, arra rezisztens baktérium és szuperbaktérium fajták. Mivel a következő években nem kerülnek piacra új antibiotikumok, ezért a meglévők hatékonyságának megőrzése létkérdéssé vált az egész világon. Sokan, sokfelé keresik a megoldást, mi újságkészítők a tájékoztatásban, a felvilágosításban bízva annyit tehetünk, hogy szakmailag hiteles információt kínálunk: éljenek vele okosan, egészségben.

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különleges körültekintően kell eljárnunk! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik - írta a Délmagyarország napilap nyomán a délmagyar.hu

Gombagyűjtés
Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen. A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik. A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

A gomba spórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel.A termőtest kb. 90 százalékát víz, 1,5-3% fehérje, 4-6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3 %) vitamin-tartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.

Gombák otthoni tárolása
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni.
Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk! Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!

Gombás étel készítése:
• A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
• Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
• Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:
•  a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;
•  a szegfűgomba szárát dobjuk ki;
•  az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
 a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!
, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
 Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
Kisgyermekeknek, érzékeny
gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk.