• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A csodálatos enzimek

Címoldal 2019.06.13 Forrás: (X)
A csodálatos enzimek

Sem a vitaminok, sem a mineráliák, de még a hormonok sem működnek tökéletesen segítségük nélkül.

Rendkívül furcsa, hogy ma már mindenki ismeri a vitaminok, nyomelemek szerepét az egészség fenntartásában, ugyanígy a gyógynövények ismerete és alkalmazása is széleskörben elterjedt ma már szerte a világon, de az enzimekről igencsak kevés általános ismeretünk van.  Bár az enzimek biokémiai struktúrájának kutatása régóta fontos téma, az enzimek szerepe a kiegészítő táplálkozásban még mindig nem kellően ismert. Ők azon fontos fehérjetermészetű anyagok, amelyek a táplálékkal jutnak be az élő szervezetbe, - rendkívül kis mennyiség szükséges belőlük -, amelyek nélkül egyetlen fontos kémiai reakció sem megy végbe tökéletesen az élő szervezetekben. Sem a vitaminok, sem a mineráliák, de még a hormonok sem működnek tökéletesen segítségük nélkül.

Méretükhöz annyit kell ismernünk, hogy a legnagyobb felbontású mikroszkóppal sem láthatók, felismerésükhöz speciális immunhisztokémiai reakciók szükségesek. Szerepüket megközelíthetjük olyan hasonlattal is, mint mikor egy zárt ajtó (a lebontásra, átalakításra szoruló molekula) és a hozzávaló kulcs, amely nyitja ezt az ajtót - egymásnak tökéletesen megfelel. A táplálékkiegészítőként bevitt enzimek hatékonysága ma már ismert, számos kutató elismeri, hogy a keringő immunkomplexek, reumatikus panaszok, akut immunzavarok kezelésében is ígéretes alkalmazásuk a jövőben. Az enzimek terápiás alkalmazása hasonló lesz a jövőben, mint a gyógyszereké, sőt egyes esetekben ki is válthatja azokat, hiszen terápiás hatásuk már eddig is bizonyított. (Enzimes: Te Fountain of Life, Lopez,D.A, Williams R.M,Miehlke,M.)

Az emésztőenzimek olyan enzim csoportok, amelyek a polimer makromolekulákat kisebb építőelemeikké bontják, hogy megkönnyítsék a szervezet által történő felszívódást. Az emésztőenzimeket az állatok (beleértve az embereket) emésztő traktusaiban és a húsevő növények csapdáiban találják meg, ahol elősegítik az élelmiszerek emésztését, valamint a belső sejteket, különösen lizoszómájukban, ahol a sejtek túlélését fenntartják. A nyálmirigyek által választott nyálban a különböző nyálkahártya-specifikus tulajdonságokkal rendelkező emésztőenzimek megtalálhatók a bélben lévő sejtek szekréciójában.

• a fehérjéket kis peptidekbe és aminosavakra bontja,

• A zsírt három zsírsavra és egy glicerin molekulára osztja fel.

• Az amilázok szénhidrátokat, például keményítőt és cukrokat osztanak fel egyszerű cukrokba, például glükózba.

• Az osztott nukleinsavakat nukleotidokba bontják.

Az emberi emésztőrendszerben az emésztés fő helyszíne a szájüreg, a gyomor és a vékonybél.

A szervezet „enzim bankja” folytonosan változik, ezért szükséges a keletkező hiányokat folyamatosan pótolni, lehetőleg teljes értékű táplálkozással, valamint speciális enzimek pótlásával, amelyek igénye szervezetenként más és más. Sajnos a nyers gyümölcsök és zöldségek nem biztosítják teljes mértékben a szükséges „betétet” ezen bank számára. (Howell,E: Enzyme Nutrition 1985) Enzimekből nem létezik többlet a szervezetben, sem túl adagolási lehetőség.

Mai ismereteink szerint több, mint 100 000 enzim létezik, amelyből több mint 4000-nek ismert a pontos kémiai szerkezete, naponta fedeznek fel újabb és újabb enzimet az erre szakosodott kutatók.

Tünetek, amelyek hátterében bizonyíthatóan enzim hiányok is állnak 

 Amylase hiány, amely a szénhidrátok bontásában fontos: bőrrepedések, kiütések, alacsony vércukorszint a vérben, a hangulati élet zavarai, depresszív tünetegyüttes, allergiák, PSM szindróma (menstruáció előtti panaszok), hirtelen jelentkező kipirulások, fáradékonyság, hideg kezek és lábak, nyaki és válltáji fájdalmak, sprue (hasmenés bizonyos fajtája), gyulladásra való hajlam.

Protease hiány, amely a fehérjebontás zavarára utal: Deréktáji gyengeség, fájdalom, gombás fertőzések formái, székrekedésre való hajlam, magasabb vérnyomás, alvászavarok formái, hallászavarok, fogíny betegségek, gingivitis, parazitás betegségekre való hajlam

Lipase hiány, amely a zsíranyagcsere zavarát jelzi: fájdalmas lábak, izületi panaszok (elsősorban krónikus), hólyag problémák, (cystitis, hólyag gyengeség, incontinencia panaszok), szívpanaszok, acne vulgaris a bőrön (erős pattanások, gyulladások), epehólyag zavarok, epekövesség kialakulása, székrekedés / hasmenés egyéntől függően, szénanátha, prosztata zavarok, psoriasis.

A fenti hiányok azonban együttesen is előfordulhatnak, hiszen izolált hiány ritkán létezik. Ezek tünetei a következők: krónikus allergiás panaszok, megfázások gyakran, a bélfalak kitüremkedései (diverticulózisai), amelyek gyulladásra is hajlamosak a pangások miatt, irritabilis colon szindróma, krónikus fáradtság szindróma, melléküregek krónikus gyulladásai, amelyek nehezen kezelhetők antibiotikumokkal, immunhiányos kórképek.

Prof. Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD.