• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A szexuálterapeuta a PCOS terápiájában

Címoldal

Hogyan tudja segíteni a szexuálterapeuta a PCOS-ben szenvedő nőket a gyógyulás irányában?

Sok szeretettel köszöntök mindenkit. Dr. Gurka Ilona vagyok. Családorvos és szexuálterapeuta.Tanácsadó orvosi munkám során sokszor találkoztam olyan meddő házaspárokkal, ahol az esetek hátterében a női oldalon a PCOS állt. Ez volt az oka annak, hogy témámul a PCOS és a szexualitás kapcsolatát választottam, mikor a Budapesti Semmelweis Egyetem Akkreditált Posztgraduális Szexuálterapeuta képzésén a szakdolgozatomat írtam.

Tanárom, témavezetőm, konzulensem Dr. Rusz Edit okleveles klinikai szakpszichológus és szexuálterapeuta volt, akinek segítségét, iránymutatását ezúton is nagyon köszönöm.


A Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS, Stein–Leventhal-szindróma) egy női endokrin, vagyis hormonrendszert érintő betegség. Az elnevezésből csak a petefészek megbetegedésére következtethetünk, de a PCOS ennél jóval összetettebb, rövid-és hosszútávú szövődményekkel járó anyagcserezavar. Kialakulásában szerepe van a genetikai hajlamnak és az életmódnak, mint például helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúly, stressz. Gyakori kórkép, a fogamzóképes korú nők kb. 10 (bizonyos irodalmakban: 20-25) százalékát érinti.

A petefészek elváltozásának oka a férfi nemi hormonok (androgén) túlsúlya. A petefészek felületén egy vastag bevonat képződik, mely megakadályozza a tüszőrepedést. A meg nem repedt tüszők maradványaiból egy ciszta alakul ki, ezek adják a policisztás ultrahangképet. A betegek nagy számára jellemző az inzulinrezisztencia is.


A jelenleg érvényben levő, ún. 2003-as rotterdami kritériumok szerint a PCOS diagnózis kimondásához három kritériumból legalább kettő megléte szükséges:
1. Peteérési vagy menstruációs zavar (rendszertelen a havivérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés).
2. Férfihormon-túlsúly tünetei (aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) vagy laboratóriumi jelei (pl. emelkedett tesztoszteron szint).
3. Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el), amennyiben más endokrin betegség kizárható.

A beteg kivizsgálásában a panaszok sokrétűsége miatt több szakma is közreműködhet, de a kivizsgálás irányítása belgyógyász-endokrinológus feladata.

A kezelés a tünetek enyhítéséből és a további állapotromlás megelőzéséből áll. A gyógyszeres kezelés célja az inzulinrezisztencia kezelése, a férfihormonok hatásának kompenzálása és a peteérés, tüszőrepedés és terhesség elősegítése.

A sikeres kezelés legkézzelfoghatóbb jele a menstruáció rendeződése, vagy a terhesség létrejötte.


Én most a négy pillér közül a pszichés támogatás (azon belül is a szexuálterápia) fontosságára akarom felhívni a kedves olvasó figyelmét, hiszen ez határozza meg az összes többi pillér sikerességét.

Fontos az is hogyan gondolunk a PCOS-re. Ha nem úgy gondolunk rá, mint egy betegségre, hanem mint egy állapotra, mely egy egész életre szól. Azaz egy életen át arra kötelez, hogy szellemileg és fizikailag is egészségesen éljünk. Így már sokkal könnyebb az állapot elfogadása és a döntés, hogy törődünk magunkkal. Mindez nem önzés, hiszen csak abból adhatunk a szeretteinknek is, ami bennünk van.

Minden nőnél nagyon fontos, hogyan éli meg a nőiességét, de a PCOS-ben szenvedőknél ez különösen fontos, hiszen pont ebben szenved csorbát.

Előfordulhat, hogy a tünetek miatt nem érzi magát igazán Nőnek, még a női-férfi szerepek felborulása is okozhat lelki problémát.
Így nehezebben tud kapcsolódni a szeretett férfihoz és gondjai lehetnek a kommunikációval verbálisan és non-verbálisan egyaránt.
Azt gondolja, hogy ő nem kívánatos, vagy nem is lehet jó szerető. Ebből a helyzetéből kell kimozdítanom szexuálterápiával. Ez igen nagy kihívás, de egyáltalán nem lehetetlen.

Pontosan ezért választottam a szakdolgozatom alaphipotézisének, hogy a rendszeresen átélt örömteli szexuális élet gyógyító hatással lehet a PCOS-ben szenvedő nők számára. A nő képes a női aktivitását is mozgósítani a gyógyulása érdekében, mert a boldogság gyógyít.

Ahhoz, hogy ezt a hipotézisemet bebizonyítsam egy kérdőívet készítettem, melyet a Facebook-on osztottam meg. Sikerült olyan csoportban is megosztanom a kérdőívemet, amely a PCOS-ben szenvedőknek igyekszik segíteni tanácsokkal, tudásanyaggal. Köszönet érte.

A kérdőívre adott válaszok kiértékelése alapján a következő megállapításokra jutottam:
A téma nagy érdeklődést váltott ki ezt jelzi az is, hogy miután megosztottam a kérdőívemet a Facebook-on két nap alatt közel 130, három hét alatt összesen 178 PCOS hölgy töltötte ki.
A válaszadók közel 70%-át a 23-33 év közöttiek tették ki. A 18-22 év közötti korcsoport 9%-a jelenik meg. Feltételezhető, hogy itt gyakoribb az érintettség, vagy ez a korcsoport jobban figyel az egészségügyi problémáira, illetve fontos számára, hogy milyen minőségben éli meg a szexuális életét. Az is oka lehet, hogy ez a korcsoport nagyobb arányban van aktívan jelen a Facebook-on.
A tünetek megjelenése már 18 éves kor alatt gyakori (36,5%), az ezt követő korcsoportokban viszonylagosan csökken az előfordulás gyakorisága (20% alá). Az alaphipotézisemet alátámasztani látszik, hogy a 29-32 éves és 33-37 éves korosztályban a legritkább a tünetek megjelenése. Ebben a korosztályban élnek a legaktívabb szexuális életet a nők.

A probléma megjelenésének tünetei közül kiemelkedő gyakoriságú volt: a rendszertelen menstruációs ciklus (71,9%), a petefészek kérgi részében sok kis ciszta kialakulása, emiatt megnagyobbodott petefészkek (62,4%), inzulin rezisztens állapot (59%), deréktájon úszógumi szerű bőr alatti zsírréteg kialakulása (59,6%).

A testsúly csökkentés (életmód, mozgásterápia), a kezelés 60%-ában volt elsődleges, a metformin alkalmazására 60%-ban került sor, míg a nőgyógyász és / vagy endokrinológus által javasolt hormonkészítményeket 37,6%-ban alkalmazták. Sajnálatosan a stresszkezelést, önismereti munkát és a különböző relaxációs módszereket csak 12,4%-ban vették igénybe.

A legtöbb kitöltőnek a probléma megjelenése előtt már volt szexuális együttléte (85%), és ezek az intimitások jelentős arányban (70%) pozitív hatást váltottak ki, ennek oka lehetett, hogy a férfi partner viselkedése a szeretkezésben figyelmes, gyengéd volt és a hölgyre fókuszált (81%-ban). A pozitív érzelmi élmény kialakulását segíti még az a tény is, hogy az első szexuális együttlét a válaszadók jelentős részénél szerelmi kapcsolatból (73%) indult ki.

Az állapot javulása növelte a szex jelentőségét 40% válaszadó esetén, 25% pedig nagyon fontosnak jelzi. A PCOS betegek jelentős részénél a szexualitásának megélése fontos (90%), sőt amikor gyakrabban szerelmeskedik (hetente 2-3 alkalommal) a párjával 64%-nak nő is a vágya az együttléthez.

Amire én a leginkább kíváncsi voltam, hogy rendszeresebb lett-e a menstruációs ciklusa, ha a párjával gyakrabban (hetente 2-3 alkalommal) él szexuális életet, a betegek közel 30%-a adott pozitív választ. Ez a tény is igazolja feltevésem, hogy a pszichés támogatásnak, a nőiesség megélésének segítése milyen fontos a PCOS-ben szenvedő nők esetében. A szexuálterapeuta ezekben az esetekben nagyon hatékonyan tud segíteni. Feladatomnak érzem erre is felhívni az ilyen problémával küzdő betegek figyelmét.

A kitöltők fele még a rendszeres mozgásprogramnak, diétának és egyéb hormonkezeléseknek is szívesebben veti alá magát, ha a párjával hetente 2-3 alkalommal szerelmeskedik. A petting (az érzéki csóktól az orális kényeztetésig) hatására is javul az általános állapota és rendszeresebben jön meg a menstruációs ciklusa a válaszadók 30%-nak.

A kérdőív kiértékelése során felmerültek olyan szempontok, amelyekre érdemes még odafigyelni:
• Érdemes a férfi partnerrel kapcsolatban is feltenni több kérdést, mert az egyéni mellett a párterápiának is nagy jövője lehet a gyógyulásban.
• Volt-e változás a férfi partner szexuális igényeiben, hozzáállásában a nőt érintő PCOS betegség kiderülése előtt, vagy után?
• Sok nőnél komoly önértékelési problémát okoz mikor kiderül, hogy ez a betegsége. A megnövekedett szőrösödés a testén szégyenérzetet okoz. Így sok PCOS-beteg nem is látja magát szépnek, kívánatosnak. A teherbeesés is nehezebb nála, ezért a nőiességét is megkérdőjelezheti. Ennek következtében a szeretkezést is egyre ritkábban meri kezdeményezni akár non-direkt módon is a párja felé, akivel így fokozatosan, de biztosan el is fognak távolodni egymástól. Ezek a tényezők öngerjesztő folyamatként egyesülnek és amennyiben terápiás beavatkozás nem történik, kialakul egy nagyon negatív viselkedésminta. A PCOS-ben szenvedő nő elkönyvelheti magát, hogy ő rossz szerető, és nehéz ebből kihozni, de nem lehetetlen. Ez a szexuálterapeuta igazi feladata.

A PCOS-ben szenvedő nőknél előfordulhat libidóhiány, anorgazmia, vaginizmus, fájdalmas közösülés. A következő szexuálterápiás módszereket lehet alkalmazni a gyógyulás felé vezető úton: a női szerep megélése, tudjon csábítani non-direkt módon, megélni azt az érzést, hogy igazi NŐ, aki a férfiből elő tudja hívni az igazi FÉRFIT.

Az inzulinrezisztencia a PCOS-t a metabolikus -X szindromához kapcsolja: a magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, hasi típusú elhízás, zsíranyagcsere zavarok, köszvény a PCOS betegeknél is halmozottan jelenhetnek meg az életük előrehaladásával. Pontosan ezért a PCOS nagyon jó lehetőség arra, hogy a gyógyítás különböző területein dolgozó szakemberek együtt segíthessék a beteget a gyógyulás irányába. Így jól tud együttműködni a nőgyógyász, endokrinológus, belgyógyász, kardiológus, bőrgyógyász, dietetikus, gyógytornász, szexuálterapeuta, pszichológus.

Hivatkozási cím és felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Petef%C3%A9szek
https://hu.wikipedia.org/wiki/Menstru%C3%A1ci%C3%B3s_ciklus
https://hu.wikipedia.org/wiki/Policiszt%C3%A1s_ov%C3%A1rium_szindr%C3%B3ma
http://pco-szindroma.hu/pcos/
http://www.canstockphoto.hu/ellen%C5%91rz%C3%A9s-hormonovul%C3%A1ci%C3%B3-11349366.html
http://hu.stockfresh.com/thumbs/neokryuger/7220566_n%C5%91i-m%C3%A9hn%C5%91-test-diagram-vagina.jpg
http://babaneked.hu/wp-content/uploads/2014/11/PCOS-medd%C5%91s%C3%A9gbabaneked-gyetvai-viki.jpg
http://pco-szindroma.hu/pcos/tunetek/
http://pco-szindroma.hu/pcos/tunetek/menstruacios-problemak-2/
http://pco-szindroma.hu/pcos/tunetek/metabolikus-szindroma/
http://pco-szindroma.hu/pcos/kivizsgalas/kriteriumok/
http://pco-szindroma.hu/pcos/kivizsgalas/kivizsgalas-2/
http://pco-szindroma.hu/pcos/kivizsgalas/differencialdiagnozis/
http://pco-szindroma.hu/pcos/kezeles/
A szülészet nőgyógyászat egyetemi tankönyve 2012.
Szerk.: Dr. Pál Attila Medicina kiadó 304-306. oldal, 339-340. oldal
http://mensmentis.hu/pcos-tunetei/
http://anatomia.uw.hu/ora-071/ora-071.htm
https://www.google.hu/search?q=petef%C3%A9szek+anat%C3%B3mi%C3%A1ja&client=firefox-b&tbm=isch&imgil=HIalf5khRIBlWM%253A%253BnqXdH0PrRjxHbM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.timmermann.hu%25252Findex.php%25253Fm%2525253Dpetevezetek_atjarhatosagi_vizsgalat&source=iu&pf=m&fir=HIalf5khRIBlWM%253A%252CnqXdH0PrRjxHbM%252C_&usg=__umtys5jFnyD0xiEjZXclfyOeLrQ%3D&biw=1280&bih=915&ved=0ahUKEwiHgrzCud3TAhWEhywKHWWWD7MQyjcITw&ei=N-YOWceKCYSPsgHlrL6YCw#imgrc=HIalf5khRIBlWM:
https://www.google.hu/search?q=a+menstru%C3%A1ci%C3%B3s+ciklus&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiB6u65v93TAhXMHpoKHbSvBx0Q_AUICigB&biw=1280&bih=915#imgrc=xhquOeWg94N7AM: