• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Reagált a kórházfenntartó az ÁSZ jelentésére

Egészségpolitika 2019.11.20 Forrás: MTI-OS
Reagált a kórházfenntartó az ÁSZ jelentésére

Még az ÁSZ-jelentéstervezet kézhezvételét megelőzően intézkedések történtek a szabályszerű működés érdekében.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményben reagált az Állami Számvevőszék keddi jelentésére, amelyben az ÁSZ többek között megállapította, hogy az ÁEEK az ellenőrzött 2015-2017 közötti időszakban nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a vagyon értékének megőrzését. A szervezet nem volt védett a korrupciós kockázatokkal szemben.

A kórházfenntartó a szerdai közleményében leszögezi: Kásler Miklós miniszteri kinevezését követően, amint észlelte a kórházfenntartó gazdálkodása körüli problémákat, teljes vezetőcserét rendelt el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ élén. A háttérintézmény új főigazgatója hivatalba lépését követően – de már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésével érintett időszaka után – áttekintette az ÁEEK pénzügyi- és vagyongazdálkodását, és az emberi erőforrások minisztere felé történő folyamatos beszámolás mellett intézkedéseket hajtott végre a szabályszerű működés helyreállítása érdekében. Így – tehát még az ÁSZ-jelentéstervezet kézhezvételét megelőzően – intézkedések történtek annak érdekében, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű legyen, hogy megteremtse az ÁEEK átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodásának feltételeit, valamint hogy az ÁEEK pénzügyi és vagyongazdálkodása megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

A dokumentum szerint többek között megtörtént az ellenőrzési nyomvonalak elkészítése, az etikai elvárások meghatározása, Integrált Kockázatkezelési Szabályzat kiadása, integritási tanácsadó kinevezése, folyamatgazdák kijelölése, folyamatok felülvizsgálata, kockázatkezelési intézkedési terv elkészítése és jóváhagyása, szabályzatok felülvizsgálata és módosítása. Ennek eredményeként jelentősen javult többek között az intézményi szabályozottság, a kontrollok érvényesülése, a gazdálkodás szabályszerűsége.

Az ÁEEK, miután elektronikus formában értesítést kapott az ÁSZ jelentésének közreadásáról, haladéktalanul megkezdte az ÁSZ részére küldendő Intézkedési Terv elkészítését. Az ÁEEK vezetése ezúton is megköszöni az Állami Számvevőszék által feltárt, az intézmény működésében és gazdálkodásában észlelt hiányosságok feltárását, és mivel elkötelezett a szabályszerű feladatellátás mellett, ezért eddigi és tervezett intézkedéseivel biztosítja az ÁSZ megállapításainak és javaslatainak hasznosulását.

Kapcsolódó hírek