• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Teljes spektrum

Új utakon a 20 éves Budai Egészségközpont

Dr. Varga Péter Pál alapító igazgatóval főszerkesztőnk, dr. Szepesi András beszélgetett.

A kezdetek

Mint szinte minden jelentős történet, ez is „kicsiben kezdődött”. A társadalmi-gazdasági rendszerváltozás után a társadalomban felerősödött az igény a magán betegellátás iránt. Az orvosok is keresni kezdték, hogy ezt az igényt hogyan lehet törvényesen, hálapénz mentesen kielégíteni. Hogyan lehet az egyenlősdire tervezett közösségi ellátásokból áttérni a személyre szabott, a betegeket egyenrangú félként kezelő, empatikus, garantáltan magas minőségi követelményeket kielégítő gyógyító szolgáltatásokra.

Ezekkel a célokkal alapította Varga Péter Pál és néhány munkatársa a Budai Egészségközpontot (BEK), immár 20 esztendeje. Ortopédiai és gerincgyógyászati magánrendelésekkel indultak, és őket is meglepetésként érte a betegek gyorsan növekvő érdeklődése és számos olyan visszajelzése, ami a koncepció helyességét bizonyította.

Varga főorvos akkor már a magyar és a nemzetközi gerincgyógyászat ismert és elismert szereplője volt, számos korszerű műtéti eljárás hazai bevezetése, számos világszerte elismert és használt technikai innováció, szabadalom és eljárás keresett specialistája. A nevéhez fűződő gerincsebészeti tevékenység, amit a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján kezdett, majd a Királyhágó úti Honvédkórház egyik osztálya keretében a magyar betegek számára közfinanszírozott ellátás formájában folytatott, jelentős orvosi iskolává, nemzetközi kutató és oktató központtá fejlődött, és országos intézeti rangot kapott.

Miután elkészült a Központi Honvédkórház hatalmas kapacitású modern épülete a Pap Károly utcában, a Budai Honvédkórház épületének üzemeltetését átvette a Budai Egészségközpont, és az akkor már Országos Gerincgyógyászati Központként (OGK) működő intézmény az egész kórházi telephely birtokában hatalmas fejlődésnek indulhatott.

Filozófia a tudás mögött

Korszerű műtők, intenzív osztály, teljes körű képalkotó diagnosztika, nagy kapacitású rehabilitációs tevékenység mellett újabb járóbeteg-ellátó egységet alakítottak ki. A BEK keretei között a közösségi közfinanszírozott és a magánszolgáltatások jelentős körét nyújtó különleges intézmény jött létre, amelyben a két ellátási forma a szakmai együttműködések szigorúan transzparens, ellenőrizhető adminisztrációjára, és az elkülönített finanszírozásra épült.

Magyarországon ma még talán szokatlan ez a hozzáállás, de a BEK a missziójának tekinti, hogy azt a hatalmas orvosi tudást, a keretei között kialakított komplex diagnosztikus és gyógyító technológiákat a közfinanszírozott betegek számára is elérhetővé tegye. Azonosan magas szakmai színvonalon és standard minőségben, amelyek a magán betegellátásban már természetesek.

Betegedukáció és pszichológia

– Az ma még egy hatalmas kihívás, hogyan lehet a magas minőséget a mai finanszírozási környezettel összhangba hozni – mesélte az alapító igazgató. – Két olyan dolgot is érdemes példaként megemlíteni, ami a súlyos gerincbetegek, de más mozgásszervi és daganatos betegek gyógyításában és sikeres rehabilitációjában kulcsfontosságúak, és amelyeket  mai közfinanszírozás nem ismer el. Az egyik ilyen a betegedukáció: a betegek felkészítése a műtétre, az utána szükséges rehabilitációs ellátásra, amely a beteg aktív és tudatos együttműködése nélkül nem hozhat mindenki számára kielégítő eredményt. Ehhez az oktatási anyagok készítése, folyamatos korszerűsítése és megtanítása, begyakorlása főállású munkatársakat igényel. Legalább ilyen fontos a súlyos mozgásszervi betegek egyéni pszichológiai támogatása, hiszen a súlyos, de orvosolható testi bajok sokféle lelki megterhelést okoznak és a test és a lélek egyensúlya, a pszichoszomatika figyelmen kívül hagyása még a legbravúrosabb beavatkozás végeredményét is leronthatja. Sajnos, az állami rendszerekben erre még kevés figyelem jut, és ennek a legerősebb jele a közfinanszírozásból hiányzó támogatásuk. A BEK mindenkori filozófiája, hitvallása, hogy a betegellátásnak mindig az adott kor legmagasabb színvonalán, a betegek maximális kollaborációja mellett kell történnie.

– Reménykedni kell, hogy ez az elv egyszer majd általános lesz, de addig a BEK ezt a saját egyéb bevételei terhére finanszírozza, mert ebből az eredményes és tisztességes gyógyítás érdekében nem lehet engedményt tenni – emelte ki Varga Péter Pál.

A magánellátás szerves fejlődése

– Már a BEK elindulása után kitűnt – idézi fel a múltat az alapító igazgató –, hogy számos olyan kiváló orvos, akik szükségesek a gerincbetegek komplex ellátásához, így ortopéd szakorvosok, idegsebészek, általános sebészek, urológusok, belgyógyászok, szívesen hozzák a nem gerinc eredetű betegeiket a magán szakrendelésekre, és így a BEK szakmai spektruma és betegforgalma hamarosan jelentős növekedésnek indult. Amikor 2005 után a BEK átvette a kórház üzemeltetését, lehetőségeink kibővültek a fekvőbeteg ellátás minden követelményét biztosító háttérrel: műtőkkel, intenzív osztállyal, folyamatos orvosi ügyelettel, teljes körű diagnosztikával. Ez a fejlődés oda vezetett, hogy napjainkra egy olyan magánkórház és rendelőintézet jött létre, amelyikben számos szakterületen, teljes körű, komprehenzív járó (ambuláns), egynapos és fekvőbeteg-ellátást egyaránt lehet végezni.

– Mekkora infrastruktúrát jelent ez?

– 490 ápoló, szakasszisztens, gyógytornász és egyéb alkalmazott, valamint 120 főállású, vagy teljes munkaidejű ellátásra szerződött orvos nyújt folyamatos kórházi ellátást. A betegek biztonságát 18 ágyas intenzív osztály garantálja, teljes, magasan képzett orvos és ápoló személyzettel. További 160 orvos dolgozik a BEK szervezetében, szerződéses vagy részmunkaidős formában. Ők ma még vagy a közellátásban, vagy a saját magánrendelőjükben dolgoznak, de betegeiket műtétre vagy speciális kivizsgálásra, szabályozott keretek között hozhatják az intézetbe. A 70 ágyas magán fekvőbeteg kapacitás korábban négy szakterületen végezhetett ellátást: gerincgyógyászat-gerincsebészet, ortopédia, általános sebészet és traumatológia. Idén további két szakterületre kaptunk működési engedélyt: így elindult a belgyógyászat és az urológia.

– Miért éppen urológia?

– Az urológia talán az egyik legjobb példa arra, miért és hogyan építünk fel egy új szakmai profilt vagy osztályt. Évtized óta észleljük, mert számos idősebb férfi beteget gondozunk, hogy nő a prosztata daganatok gyakorisága. Mivel más gerinc és egyéb daganatos betegségek is indokolták, képalkotó parkunkat egy 3 Tesla térerejű, nagy teljesítményű MR-berendezéssel bővítettük. Akinek a PSA szintje emelkedést mutat, elvégezzük a kismedencei MR vizsgálatokat. Mivel itt nem lehet megállni, megkértünk egy kiváló urológus szakembert, a megnyitás óta velünk dolgozó Tenke Péter főorvos egyik tanítványát, Poth Sándor főorvost, aki a kérdés nemzetközileg elismert szakértője lett, hogy csatlakozzon hozzánk.

– Innen már szakértő olvasóink kezdik érteni…

– Az MR képanyag és az ultrahangos képek fúziójával olyan a gát felől indított célzott biopszia végezhető, ami rendkívül pontos. Ha már idáig eljutottunk, akkor megteremtettük az operatív urológia műtői feltételrendszerét is, a legmodernebb műszerekkel. Ma már 3 főállású és 8 részállású urológus orvos végzi a folyamatos, biztonságos fekvőbeteg-ellátást. A legmodernebb aneszteziológiai módszerekkel, ha szükséges, intenzív ellátással. De az urológiai betegeket, és minden más beteget is, körülveszi az a szakmai környezet, belgyógyász, kardiológus vagy bármilyen más szakterület képviselője, amire éppen szükség van. Kialakult ezen a területen is az a teljes spektrum, ami a szűréstől, a teljes körű diagnosztikán át a műtéti ellátásig és a beteg további gondozásáig, utókezelésééig terjed.

Kiteljesedő spektrum

– Melyek a legfontosabb területek?

– Ugyanilyen komprehenzív ellátást tudunk nyújtani például a tüdőrákos betegeknek, annyi kiegészítéssel, hogy a nehezebb, bonyolultabb műtéteket az Országos Onkológiai Intézetbe irányítjuk, akikkel évek óta kiváló kapcsolatban vagyunk, és a két kórház rendkívül közel helyezkedik el egymáshoz. Ortopédiában a magánellátásokat a sportsebészet és az ízületi protetika jelenti. Sportsebészetben a magyar sportorvoslás legendás alakja, Hidas Péter főorvos vezeti a munkacsoportot, aki széles körben, külföldön is elismert szakember, az arthroszkópia mestere, de minden más technológiában is hatalmas jártassággal rendelkezik. A privát ortopédiai csoportot szintén egy legendás szakember, Lakatos József tanár úr vezeti, aki előbb az ORFI-ban, majd a SE Ortopédiai Klinikáján végzett korszakos jelentőségű szakmai tevékenységet. Róla elmondhatjuk, hogy az 50 évnél fiatalabb magyar ortopéd orvosok szinte mindegyike megfordult a tanítványai között.

– Hogyan tovább?

– A baleseti sebészeti tevékenység január folyamán fog elindulni. Eleinte zárt végtagtörések ellátásával, a legmodernebb műtéti technikákkal. Az általános sebészet már 6 főállású és 6 részállású szakorvossal működik és a hasi sebészet minden ágára kiterjed. A belgyógyászat fő profiljai a gasztroenterológia, az endokrinológia és a kardiovaszkuláris betegségek. Sürgősségi ellátást és intervenciót eddig nem tervezünk, inkább a konzervatív eljárásokat részesítjük előnyben. Természetesen mindent ellátunk, ami a sebészeti munkacsoportjaink kompetenciáját érinti.

Egyértelműen biztonságos háttér

– Hogyan bővül a csapat?

– Több vezető szakember készül csatlakozni hozzánk, de velük meg kell várni hogy vége legyen a veszélyhelyzetnek, és akkor fogjuk őket bemutatni a szakmai közvéleménynek. Szeretném nagyon világossá tenni: kórházunk befogadó kórházként működik minden olyan kolléga és betege számára, akik a profiljainknak megfelelnek.

– Budai Egészségközpont, mint befogadó intézmény?

– Pontosan látni: a következő időszakban számos kolléga egzisztenciája fog sajnos megrendülni. Számukra szeretnénk egyértelműen biztonságos hátteret nyújtani, ha a magán betegellátásban fognak tovább dolgozni. Mind a diagnosztikai mind a műtéti területen kollegiális barátsággal várjuk őket, hogy a betegeik ellátásához szükséges feltételeket rendelkezésükre bocsássuk. A saját betegeiket nálunk megoperálhatják. Minden igényt kielégítő, csúcsminőségű műtői környezetet, asszisztenciát, fekvőbeteg és intenzív ellátó környezetet kínálunk. Mindemellett nyugalmat is, orvosaink számára: ha elvégezte a műtétet, nyugodtan mehet haza, mert a szakterületének ügyeletes orvosai, jól képzett ápolók gondoskodnak a betegei biztonságáról. Ez a megközelítés csak nálunk új, számos fejlett európai országban ez már sok évtizedes gyakorlat.

– Mindezek mentén hogyan kapcsolódik a magán- és a közellátás?

– A magánellátás egyáltalán nem ellensége a közellátásnak. A lakosság alapvető érdeke, hogy ez a két terület szervezetten, szabályozottan, transzparensen működjön együtt, a betegek érdekében. Mi, orvosok, tisztában vagyunk azzal, hogy ez gyakorlatilag minden európai országban így működik, és jó lenne, ha ezt az egészségügyön kívül is sokkal többen megértenék. Mindeközben, a BEK fejlődik tovább. Új kórházi szárny építése kezdődik, hogy profiljaink, szakterületeink a XXI. század modern körülményei között, növekvő kapacitásokkal szolgálhassák a betegeinket. Legyen több hely a kutatás, az oktatás számára és a lakosság szükségleteihez igazodva további szakterületekkel is bővülhessünk…