• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi az IBS oka?

IBS info

A tünetek kialakulásában valószínűleg családi hajlam és szerzett tényezők egyaránt szerepet játszanak.

A vastagbél (colon) körkörös és hosszanti izomzatával keveri a béltartalmat és továbbítja a végbélbe, ahonnan a kiürítés megtörténik. A colon mozgása bonyolult idegi és hormonális szabályozás alatt áll. Idegi hatásokra egészséges emberben is megváltozik a gyomor-bélrendszer vérkeringése, izomműködése, emésztő nedvek termelődése és. A gyomor-bél rendszer különösen látványosan reagál külső világunk terhelő hatásaira. (pl. vizsgadrukk stb.)

Irritábilis bél szindrómában a vékony-, és vastagbél mozgásának (motilitásának) különböző zavara kimutatható. A bél izomzata a szokásosnál sokkal kisebb ingerekre is összehúzódással, (esetleg fájdalommal) reagál. A betegek jelentős hányadában a bél, sőt az egész szervezet fokozott érzékenysége, szenzitivitása is megfigyelhető. Ezeknél az egyéneknél már a normális bélműködéséhez, vagy egyéb ingerekhez is különböző erősségű fájdalomérzet csatlakozhat. A tápcsatorna fokozott szenzitivitása a végbélben kimutatható.

Az adatok arra utalnak, hogy a fájdalom érzés jellege is változik, tehát a zsigeri eredetű fájdalom feldolgozásának a központi zavaráról is szó lehet (alacsony fájdalom küszöb). Érdekes, hogy az IBS betegek olyan fájdalom ingerre, amelyek nem a bélcsatornából indulnak el nem reagálnak fokozottan.

A puffadásról panaszkodó betegek döntő többségénél a bélben a gáz tartalom nem tér el az egészségesektől, de már a normális mennyiségű bélgáz is fokozott feszülés érzést eredményez.
Elterjedt nézet, hogy a betegség oka tartós stressz, vagy különböző lelki konfliktusok. Ezek a tényezők valóban súlyosbítják a tüneteket, de önmagukban nem magyarázzák meg a betegség kialakulását és lefolyását.

A tünetek kialakulásában valószínűleg családi hajlam és szerzett tényezők egyaránt szerepet játszanak. A gyermekeket a családi modell, a látott magatartásforma jelentősen befolyásolja. Ez a magyarázata annak, hogy irritábilis bél szindrómás betegek gyermekeinek gyakran hasonló panaszai vannak.

Alkalmanként a tünetek jelentkezését, "gyomor rontás", bél fertőzés, hasmenés előzi meg. Az IBS azonban nem gyulladásos betegség, nem „kolitisz". Élesen el kell tehát különíteni a colitis ulcerosától és a Crohn betegségtől.

Az IBS tüneteket gyakran étkezéshez kötik a betegek, (bizonyos étel, bizonyos hely ezért felmerül a gondolat, hogy étel túlérzékenység okozza a tüneteket. Semmi sem bizonyítja azonban, hogy ételallergia, vagy bizonyos ételek izgató hatása szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Ez nem mond ellent annak, hogy az egyes ételek ( pl. kávé, alkohol, csokoládé, erősebb fűszerek, zsíros ételek) befolyásolják a tápcsatorna mozgását és fokozhatják a panaszokat is. Ugyanaz az étel alkalmanként kiváltja, fokozza, vagy „mérsékli" a panaszokat. Ezt a tényt az életmódi és étkezési tanácsoknál figyelembe kell venni.

Fontos tény, hogy az irritábilis bél szindrómás betegeken gyakoriak a különböző pszichés eltérések. Szorongás, depresszió, nyugtalanság, alvászavar, pánik reakciók, sőt néha komoly pszichiátriai rendellenességek is előfordulnak. Ezek a tünetek társulnak az irritábilis bél szindrómához és nem tekinthetők oki tényezőknek.

Legolvasottabb cikkeink