• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

2025 legkedveltebb közétkeztetésben dolgozó szakembereit keresik

Aktuális 2025.09.24
2025 legkedveltebb közétkeztetésben dolgozó szakembereit keresik

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pályázatát a közétkeztetést megreformáló rendelet hatályba lépésének 10. évfordulója alkalmából hirdették meg.

A közétkeztetés naponta több százezer gyermeknek, idős embernek és kórházi betegnek nyújt meleg ételt. A 2015-ben életbe lépett közétkeztetési rendelet mérföldkőnek számít ezen a területen: célja az volt, hogy az étkezés igazodjon az igénybe vevők energia- és tápanyagszükségletéhez, és megfeleljen az egészséges táplálkozás hazai és nemzetközi ajánlásainak. Ez a szabályozás nemcsak az egészséges étkezést támogatja, hanem elvileg segít csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenségeket is, hiszen célja, hogy az ország teljes területén biztosítva legyen a megfelelő mennyiségű és minőségű étel az ellátottak számára.

Az elhivatott szakemberek munkája döntő jelentőséggel bír 

A közétkeztetés nem működhet lelkes és elhivatott szakemberek nélkül. Az élelmezésvezetők, dietetikusok, szakácsok és konyhás nénik/-bácsik nem csupán „ételeket készítenek”, ők azok, akik törődéssel, szakmai tudással és kreativitással élménnyé is varázsolhatják a mindennapi étkezést. Munkájuk elismerésére az NNGYK, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Magyar Kórházszövetség támogatásával különleges pályázatot hirdet. A menzareform kezdetén indított korábbi közétkeztetési pályázataihoz hasonlóan, de minden eddiginél szélesebb körben keresik „2025 legkedveltebb közétkeztetésben dolgozó szakembereit” a gyermekétkeztetésből az idősellátásból és a kórházak világából.

A pályázat menete és a kategóriák

 A kiírók a menzavendégek szavazatai alapján választják ki a nyerteseket. Az NNGYK három ellátási típusra vonatkozóan várja majd a pályázati anyagokat, az alábbi kategóriában:

  • Legkedveltebb konyhásnéni/-konyhásbácsi (gyermekétkeztetés, idősétkeztetés)
  • Legkedveltebb élelmezésvezető (gyermekétkeztetés, idősétkeztetés)
  • Legkedveltebb szakács (gyermekétkeztetés, idősétkeztetés)
  • Legkedveltebb dietetikus (gyermekétkeztetés, idősétkeztetés)
  • Legkedveltebb dietetikus élelmezésvezető, szakács (kórház élelmezés)

A pályázat részletei és a nevezési feltételek hamarosan elérhetők lesznek az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztálya által működtetett merokanal.hu oldalon.

További érdekes információkat olvashatsz a közétkeztetéssel kapcsolatban ebben a cikkünkben.