• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kórházigazgatókat is megbízhatósági vizsgálat alá vonhatják

!Default rovat oldal 2021.06.17 Forrás: növekedés.hu
A kórházigazgatókat is megbízhatósági vizsgálat alá vonhatják

Elengedhetetlen, hogy az emberek is értsék: törvényt szegnek, ha borítékot akarnak dugni az orvos zsebébe.

Az orvosok és a nővérek mellett a kórházak vezetőit is alávetheti úgynevezett megbízhatósági vizsgálatnak a Nemzeti Védelmi Szolgálat hálapénz-ellenes csoportja, hiszen akár őket is megpróbálhatják megvesztegetni. Váradi Piroska ezredes, a Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője a növekedés.hu-nak elmondta: az NVSZ tavaly két, idén pedig egy esetben tett feljelentést egészségügyi dolgozóval szemben.

Hálapénzt adni és elfogadni is bűncselekménynek számít 2021. január 1-je óta, és a korrupciónak ezen formája ellen – legalábbis az állami és önkormányzati fenntartású egészségügyi intézményekben – az NVSZ hálapénz csoportjuk feladata fellépni. Értek-e már tetten korrumpálódott orvost, ápolót?

Nem, de más egészségügyi dolgozót sem! Fontos ugyanis tisztázni, hogy a mi munkánkba az egészségügyi korrupció minden formája beletartozik, ennélfogva nemcsak az orvosokra vagy az ápolókra, hanem végzettségtől és pozíciótól függetlenül minden olyan egészségügyi dolgozóra kiterjed, aki részese lehet ennek.

Mondjuk, akár a beszerzésekért vagy beruházásokért felelős, a beszállítókkal kapcsolatban álló gazdasági, pénzügyi igazgatók?

Akár ők is, de azt minden esetben egyedileg, előzetesen kell vizsgálnunk, hogy egy adott munkakörben dolgozó megbízhatósági vizsgálat alá vonható-e a jogszabály taxatív meghatározása szerint.

A magán-egészségügyi szolgáltatók kivételével mindenre van/lehet rálátásuk, ráhatásuk, eljárhatnak mindenütt?

Vannak kivételek, az egyházi tulajdonú/fenntartású kórházak például nem tartoznak hozzánk, de másokat is felsorol a törvény.

Visszatérnék egy kicsit módosítva az első kérdéshez: bukkantak-e már korrupciós ügyre az egészségügyben?

Az NVSZ tavaly két, idén pedig egy esetben tett feljelentést egészségügyi dolgozóval szemben: egy pszichiáter főorvos súlyos pénzekért írt ki rendőr kollégákat rövidebb-hosszabb betegállományba, az ő esetét értelemszerűen még nem a hálapénz-csoport tárta fel. Annak az orvosnak az ügyében viszont már ők tettek feljelentést, aki Covid-gyógyszert tulajdonított el a kórházban, ahol dolgozott, majd adta tovább jó pénzért. Szintén az NVSZ felderítése nyomán buktattak le egy pedofil mentőst a rendőrök. (...)

 A pácienseket is ellenőrzik?

A betegeket megbízhatósági vizsgálattal nem ellenőrizhetjük, de vesztegetés elkövetőjeként lehetnek bűnfelderítési tevékenységünk alanyai ők is. Ezen felül készülnek a tájékoztató anyagaink, mert nagyon nagy szükség van a tudatosításra, a szemléletformálásra abban, hogy hálapénzzel immár senki semmilyen előnyhöz nem juthat, ugyanakkor a nővért, az orvost, vagy akár az igazgatót is veszélybe sodorhatja. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az a kenőpénz, amit a beteg akar adni azért, hogy biztosan meggyógyítsák, vagy a lehető legjobban bánjanak vele, nem ugyanaz, mint amivel mondjuk, egy gyorshajtáson rajtakapott sofőr akar kibújni a felelősségre vonás alól. Ez egy borzasztóan érzékeny terület…  További részletek a cikkben