• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Csúcstechnológia a debreceni szemklinikán

Regionális hírek 2021.06.17 Forrás: Unideb.hu
Csúcstechnológia a debreceni szemklinikán

A daganatos elváltozások diagnosztikájában is nagy segítséget jelent a szakembereknek a csúcstechnológiát képviselő eszköz.

Biztonságosabban és rövidebb idő alatt végezhetők el a műtétek a DE KK Szemklinikán, ahol a világ egyik legjobb szemészeti operációs mikroszkópját használják, műtét közbeni optikai koherencia tomográfiás (OCT) felvétellel és 3D-opcióval. Magyarországon elsőként itt érhető el a teljes rendszer. - Bárhol is dolgozik, erre a mikroszkópra vágyik minden szemész. A lencserendszer, az optikai és digitális megjelenítés új szintre emeli a szemészeti ellátást és oktatást a Szemklinikán. Ez a csúcs operáló mikroszkóp a világon – ismertette az új műszert az egyetemi portálnak Fodor Mariann, a DE KK Szemklinika igazgatója.

Az intraoperatív OCT-vel felszerelt mikroszkóp a retina rétegeit precízen képes megmutatni, így az orvos sokkal jobban, sokkal többet, sokkal részletgazdagabban lát műtét közben. Az eszköz beszerzésnél a betegbiztonság volt a legfontosabb szempont.

- Annál biztonságosabb egy operáció, minél jobban és minél finomabb részleteket lát az orvos. Ezt teszi lehetővé ez a mikroszkóp. A jobb látás miatt rövidül a műtéti idő, és apróbb, precízebb manipulációkat is el tudunk végezni. A műtét során OCT segítségével a retina rétegei megjeleníthetőek, nagy segítséget nyújtva már helyben a folyamatok pontosabb megítélésére és akár a műtét eredményességének azonnali követésére – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

Fodor Mariann hozzátette: a retinaműtétek rendkívül precíz és hosszadalmas beavatkozások. Az operáció alatt az orvos folyamatosan a mikroszkópot nézi lefelé tekintve, a műtét végére hátfájdalmakkal, fáradtsággal küszködve. A 3D-s műtéti megjelenítés lehetőséget ad arra, hogy az orvos egyenes háttal, speciális 3D-szemüvegben operálva egyenesen előre tekintve egy monitoron végezze a beavatkozást.

- A digitális képfeldolgozás eddig nem látott részleteket jelenít meg. A 3D-megjelenítés adta lehetőség mindenki számára adott, aki a műtőben tartózkodva viseli a 3D-szemüveget, ami eddig nem látott edukációs lehetőségeket teremt mind a kollégák, mind az egyetemi hallgatók számára. Az a legfontosabb, hogy minél nagyobb esélyt adhassunk a betegeknek a gyógyulásra, a teljes felépülésre – ismertette a Debreceni Egyetem szakembere. 

A mikroszkópot elsősorban retinaműtéteknél használják, de a szürkehályog- és a szaruhártyaműtéteket is nagyban megkönnyíti. A teljes vastagságú szaruhártya-átültetések mellett segíti a milliméternél vékonyabb szaruhártya egyes rétegeinek szeparálását, biztonságosabbá téve így a nem teljes vastagságú átültetéseket is, hiszen az orvosok ezzel az eszközzel az operáció közben sokkal pontosabban meg tudják határozni, melyik rétegben járnak. Az eszköz segítségével a bonyolultabb eseteket is sikeresebben, eredményesebben gyógyíthatják.

A Debreceni Egyetem Szemklinikájának – amellett, hogy Észak-Alföld és Észak-Magyarország régió, hat megye több mint kétmillió lakosa számára nyújt szemészeti járó- és fekvő-betegellátást a progresszivitás legmagasabb szintjén – országos ellátási feladatai is vannak, többek között a szemben levő rosszindulatú daganatok kezelésében. Ezen a területen a diagnosztikában is nagy segítséget jelent a szakembereknek a csúcstechnológiát képviselő eszköz.

A több mint 150 millió forint értékű mikroszkópot egyrészt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából, másrészt a Szemklinika saját forrásából szerezte be. A világ jelenlegi legjobb szemészeti operációs mikroszkóp-rendszerét Magyarországon csak a Debreceni Egyetem Szemklinikáján használják.

Legolvasottabb cikkeink