• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

3 tipp kisbabád egészséges karácsonyi menüjéhez

Egészségmagazin 2018.12.22 Forrás: Weborvos
3 tipp kisbabád egészséges karácsonyi menüjéhez

Egészségesebb: halászlé helyett párolt hal, só helyett bazsalikom, bejgli helyett muffin.

Az év végi ünnepi lakomák közeledtével különösen fontos észben tartanunk, hogy kisgyermekünk tápanyagszükséglete nagyban eltér a felnőttekétől. Érdemes időt és energiát szánnunk külön ételek elkészítésére, hiszen a hagyományos karácsonyi fogások, édességek, cukrozott italok megterhelik a kicsik szervezetét, emellett a nem megfelelő táplálás későbbi egészségükre is káros hatással lehet. Az Első 1000 Nap program 3 egyszerű tippjével Te is könnyedén összeállíthatod kisbabád finom és egészséges karácsonyi menüjét.

Halászlé helyett párolt hal

Ha klasszikus karácsonyi menüben gondolkodunk, nem kerülhetjük el a halat, amely rendkívül értékes vitamin- és ásványianyag-forrásként szolgál. A halban található többek között az immunrendszer normál működéséért is felelős D-vitamin, fehérje, ami az izmok erősödésében segít, jód, ami a mentális működésben és a pajzsmirigy egészséges fejlődésében játszik fontos szerepet, illetve Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely létfontosságú az agy fejlődése és az egészséges látás szempontjából. Gyermeked egy éves korában már megkóstolhatja a halat: grillezve, párolva, vagy házi halrudacskaként is nagy sikere lehet.

Só helyett bazsalikom

A kisbabáknak több szempontból sem javasolt ugyanazokat a finomságokat enniük a családi étkezések alkalmával, mint a felnőtteknek.  A túl sok só és fűszer megterheli az emésztőrendszerüket, és az ekkor kialakuló ízérzékelés a későbbiekben is nagymértékben meghatározza a táplálkozási szokásokat. A főzelékeket, püréket minél kevésbé fűszerezzük, só helyett érdemes petrezselymet, kaprot vagy akár fehérrépát használni. Ha pedig csirkét párolunk a kicsiknek, ízesítsük kevés friss bazsalikommal, így nem csak finom, de egészséges is lesz a fogás. Köretként tálalhatunk párolt zöldséget, édesburgonyát vagy sütőtököt.

Bejgli helyett muffin

A bejgli biztosan nem hiányozhat az ünnepi asztalról, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a babák ízlése sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké: egy-egy zöldség vagy gyümölcs önmagában is elegendő ízélményt nyújt számukra, nincs szükségük édesítésre, a túl sok cukor ráadásul elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet, amelyek az első 1000 nap helyes táplálásával megelőzhetők. Azért, hogy kisgyermekünk se maradjon ki a desszertekből, készítsünk neki fahéjas-répás muffint.  Az 1 éves kortól adható finomság könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul glutén- és laktózmentes.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink