• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

46 ezer órát mozogtak a magyar nyugdíjasok

Egészségmagazin 2018.11.29 Forrás: Weborvos
46 ezer órát mozogtak a magyar nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége jövőre megnyitja a Szenior-mozgásprogramot a civil szervezetek előtt is.  

Több mint 46.000 órát mozogtak a magyar idősek a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívásának keretében. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének programja a tervek szerint jövőre megnyílik a magánemberek és a NYOSZ-on kívüli szervezetek számára is, hogy a mozgás örömét minél szélesebb körben élvezhessék az érdeklődők. 

Mozgással a fájdalom ellen

Mint ismeretes a Nyugdíjasok Országos Szövetsége idén indította útjára a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívását, amelynek célja az volt, hogy minél több nyugdíjast megmozgassanak, illetve bevonjanak valamilyen sporttal, mozgással kapcsolatos tevékenységbe. A NYOSZ ugyanis hosszú ideje fontosnak tartja az idősebb korosztály mozgásra való motiválását. A rendszeres fizikai aktivitás a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető lenne. A NYOSZ Szenior-mozgásprogramjának célja hangsúlyozni, hogy az aktív életmód idős korban is fontos, és segítségével valóban tehetünk az ellen, hogy a különböző mozgásszervi fájdalmak idővel ne nehezítsék meg jobban az életünket. A program keretében a NYOSZ a tagszervezetei bevonásával vállalta, hogy idén legalább 10.000 órában megmozgatja a hazai szenior korosztályt. 

Jövőre megnyílik a Szenior-mozgásprogram mindenki előtt

Ezzel kapcsolatban Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke elmondta: „Hihetetlen boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy sikert aratott tagjaink körében a Szenior-mozgásprogram. Már a múltban is különös figyelmet fordítottunk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk tagszervezeteink helyi sportkezdeményezéseit, de idén szervezett kereteket biztosítottunk ennek. Bármely tagszervezetünk benevezhetett a 10.000 órás kihívásba, a nevezett sport vagy mozgásos eseményt és az ott teljesített órák és résztvevők számát dokumentumokkal kellett igazolni. Először nem is gondoltuk, hogy ilyen sikere lesz a mozgásprogramnak, és a vállalt óraszám négyszeresét sikerül összegyűjtenünk.” A NYOSZ tagjai végül 46.334 órát mozogtak, a programban összesen 15000 fő vett részt. Az elnök hozzátette: „Már most látjuk, hogy ezt a kezdeményezést meg kell nyitnunk a magánemberek és a tőlünk független egyéb szenior szervezetek számára is, hiszen rengeteg egyesület, tánc- és sportcsoport érdeklődött a csatlakozás lehetősége felől, illetve sok egyedül élő magánember is szeretett volna bekapcsolódni a mozgásprogramba. Mi eddig őket a lakóhelyükhöz közeli tagszervezeteinkhez irányítottuk, de érdemes lenne a jövőben erre hatékonyabb és jobb megoldást találni. Ha valaki mozogni szeretne és ezzel órákat gyűjteni, legyen meg rá a lehetősége.” 

 

 A séta és a csapatversenyek a legnépszerűbb szenior mozgásformák

A Szenior-mozgásprogram országosan zajlott, így a főváros mellett számos vidéki városban és településen szerveztek valamilyen eseményt ennek keretében. Nagyon népszerűek voltak a különböző csapatversenyek (labdajátékok, foci, ügyességi versenyek), több ezren kirándultak és sétáltak az óragyűjtés keretében, több vidéki nagyvárosban pedig a kerékpár és az úszás volt a legnépszerűbb mozgásforma. A legaktívabbak az észak-alföldi régiókban élők voltak, hiszen itt vettek részt a legtöbben a programban, szám szerint 3597-en és a teljesített óraszámok negyede is erről a területről érkezett. Érdekes, hogy a többi régióban, illetve a főváros környékén átlagosan 7000-8000 órát mozogtak az idősek. A legtöbb órát a tagszervezetek közül az Olajág Otthonok gyűjtötte össze, több mint 6000 órát. A legkeményebben a Komáromi Nyugdíjas Egyesület tagjai dolgoztak, hiszen ők fejenként közel 10 órával gazdagították a kihívást.

Legolvasottabb cikkeink