• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

5 gyakori kérdés az ultrahang vizsgálatról

Egészségmagazin 2023.01.14 Forrás: Ultrahangközpont
5 gyakori kérdés az ultrahang vizsgálatról

Az ultrahang hanghullámok segítségével alkot képet a szervekről, a testben zajló folyamatokról.

A képalkotó vizsgálatokhoz tartozó ultrahang az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai módszer, mivel gyors, fájdalommentes és biztonságos. Számos probléma háttere felderíthető a segítségével, valamint a nyomonkövetéshez, az alkalmazott terápia hatékonyságának megítéléséhez is gyakran elengedhetetlen. Az ultrahang vizsgálattal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa válaszolta meg.

 Hogyan működik az ultrahang vizsgálat?

Az ultrahang hanghullámok segítségével alkot képet a szervekről, a testben zajló folyamatokról. A vizsgálat során az ultrahang gép által keltett magas frekvenciájú hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről és egyéb képletekről, és az így keletkezett visszhang képként jelenik meg a monitoron.

Kell valamilyen előkészület, böjt a vizsgálat előtt?

Hasi ultrahang vizsgálat előtt 6 órával ehet utoljára a páciens. Ezzel biztosítható, hogy az epehólyagban elegendő epe legyen, melynek segítségével az epehólyag betegségei (kövesség, gyulladás, daganatok) kiszűrhetők. Egyúttal a belek kevésbé gázosak éhgyomorra, így a hasi szervek könnyebben megítélhetők. Az alhasi szervek vizsgálatához elengedhetetlen, hogy a húgyhólyagban legyen megfelelő mennyiségű vizelet. Ehhez sima vizet kell fogyasztani. A többi ultrahang vizsgálat előtt semmilyen előkészület nem szükséges.

Kimutatja a rákot?

Az ultrahang a rosszindulatú daganatok egyértelmű diagnosztizálására nem alkalmas, ám a gyanút mindenképp felveti. Megítélhető a daganat mérete, ultrahangos szerkezete, erezettsége, a környezetéhez való viszonya. A folyadékkal teli, sima falú, egyszerű cisztákat az ultrahang jól el tudja különíteni a daganatoktól. Egyéb esetben szükség lehet ultrahang vezérelt biopsziára, CT vagy MR vizsgálatra. A Doppler ultrahang segítségével a daganat érhálózatát és a véráramlást vizsgáljuk, mely szintén felvetheti a rosszindulatúság gyanúját - mondja dr. Horváth Ilona, aki hozzátette, hogy ha valamilyen oda nem illő csomót talál valaki a testén, mindenképp érdemes ultrahangos vizsgálatra mennie. Hasonlóan fontosnak tartja az ultrahangos szűrővizsgálatot is, amikor felfedezhetők panaszt még nem okozó apró elváltozások akár a hasi szervekben, akár a felületes lágyrészekben (emlő, pajzsmirigy, here, bőr alatti szövetek).

Mi is pontosan az a Doppler ultrahang?

A Doppler ultrahang az ereken (artériákon és vénákon) keresztüli véráramlást mutatja. Az ultrahang hullámok a mozgó vérsejtekről visszaverődnek, a készülék számítógépe pedig az adatokból megállapítja az áramlás sebességét. A színkódolt, ún. color Doppler ultrahang során a monitoron megjelenő színek valós időben mutatják a véráramlás irányát és sebességét. A vizsgálófej felé áramló vér piros színű, míg a távolodó kék. A lassabb sebességet sötétebb árnyalattal, a gyorsabbat világos színnel jeleníti meg. Ha az érfal sima, nincs rajta felrakódás, meszesedés, a szín teljesen kitölti az ér lumenét. A color mód segítségével a zsíros, lágy plakkok vagy a trombus könnyebben észrevehetők, hiszen a szín körberajzolja a felrakódást.

Az ún. pulzus Doppler ultrahang segítségével pontosan meghatározható az áramlás sebessége. A vizsgáló orvos számára az áramlási görbék alakja is információt hordoz.

Milyen betegségek, panaszok esetén érdemes ultrahang vizsgálatra menni?

Ultrahangos vizsgálattal igen sok betegség és kóros állapot felfedezhető, megállapítható. Fontos többek között az emlőbetegségek felderítésében - a 35 év alatti nők emlőszűrő módszere. Hasi panaszok (emésztési problémák, fájdalmak, vizelési gondok), a pajzsmirigy működési zavarai esetén, trombózis vagy érszűkület gyanújakor, illetve visszeres panaszok fennállásakor az ultrahang (a labor vizsgálattal együtt) az első diagnosztikus vizsgálat. Ezen kívül nagy szerepe van az ultrahangnak az ízületi betegségek diagnosztizálásában is.

Legolvasottabb cikkeink