• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Összefognak a magánorvosok a kötelező állami munka ellen

Lapszemle 2023.01.14 Forrás: nepszava.hu
Összefognak a magánorvosok a kötelező állami munka ellen

Ha a kormány alkalmazza a tervezett szabályt, úgy – szerintük – a most még magánszférában gyógyítók jelentős része is abbahagyja.

Az Orbán-kormány terve, amely szerint állami intézményekben kötelezték volna gyógyításra a magánorvosokat, azt is elérte, hogy az érintettek elkezdjenek „szerveződni.” Noha a kabinet most éppen átmenetileg jegeli ezt a tervet, időközben megalakult a Magánorvosok az egészségügyért Facebook-csoport, amely már állásfoglalást is közzétett - írta a nepszava.hu.

Ebben a többi között arról írnak: elfogadhatatlan számukra, hogy a szakmai továbbképzésük gyakorlati idejére a magánorvosokat szolgálati jogviszonyba és közfinanszírozott intézménybe kényszerítsék. Mint írják, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésekor több ezer egészségügyi dolgozó elhagyta az állami egészségügyet. Ha a kormány alkalmazza a tervezett szabályt, úgy – szerintük – a most még magánszférában gyógyítók jelentős része is abbahagyja és külföldön folytatja, vagy a nyugdíjat választja. Mindez tovább súlyosbítaná az amúgy is fennálló munkaerőhiányt - idézte a lap.

A lapnak a csoport képviseletében Fried Zoltán orvos elmondta: néhány nap alatt 700-800 követőjük lett. Arra a kérdésre, hogy mi volna támogatható megoldás a számukra, Fried Zoltán azt válaszolta: „Ha az orvoshiány enyhítése a cél, akkor olyan feltételeket kellene teremteni, hogy a gyógyítók önként menjenek vissza. Például el kéne törölni a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokat, azokat be sem kellett volna vezetni. De ha már megtörtént, korrigálni kellene ezt a téves döntést. Továbbá eltörölni a vezényelhetőséget és visszaadni a közalkalmazotti védett státuszt. De az is elfogadhatatlan, hogy valamilyen nem pontosan körülírt minőségi értékelés alapján 20 százalékot levonhassanak a bérekből. Ilyen rendszer Európában sehol nem működik”

Legolvasottabb cikkeink