• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

5 kevésbé ismert stresszfaktor, ami rányomhatja a hétköznapokra a bélyegét

Egészségmagazin 2023.10.16 Forrás: Weborvos
5 kevésbé ismert stresszfaktor, ami rányomhatja a hétköznapokra a bélyegét

Mi a helyzet azokkal a kevésbé egyértelmű, hétköznapi tényezőkkel, amelyek szinte észrevétlenül tesznek minket feszültté nap mint nap?

Kétségtelen, hogy a XXI. századi ember mindennapjainak elkerülhetetlen része a stressz, amit általában olyan faktorok okoznak, mint a munkahelyi feszültség, a párkapcsolati problémák vagy a pénzügyek miatti szorongás. De mi a helyzet azokkal a kevésbé egyértelmű, hétköznapi tényezőkkel, amelyek szinte észrevétlenül tesznek minket feszültté nap mint nap? Az alábbi cikkben sorra vesszük, hogy melyek azok a kevésbé ismert stresszfaktorok, amelyeket érdemes lenne kiiktatnunk az életünkből. Emellett aztán arra is kitérünk, hogy miért fontos ezek ellen fellépni – és hogy pontosan mit is tehetünk.

5 stresszfaktor, amivel lehet, hogy mi sem vagyunk tisztában

A mai világ embere tudatosabb, mint bármelyik elődje, ennek ellenére számos szürkezónánk van, amivel nem tudunk vagy nem akarunk foglalkozni. Ilyenek lehetnek az alábbi stresszfaktorok is, amelyek fölött könnyen átsiklunk, pedig nagyban rányomhatják a bélyegüket a mindennapjainkra.

A munka-magánélet egyensúly hiánya

Manapság egyre többen dolgoznak kötetlen munkaidőben és helyszínen. Ez alapvetően jól hangzik és vitathatatlan, hogy számtalan előnye van, ám gyakran ahhoz vezethet, hogy az ember egyszerűen „nem tudja letenni” a munkát. Péntek este még e-maileket nézünk és szinte mindig felvesszük a munkaügyben érkező hívásokat is. Ez persze nemcsak a rugalmasan dolgozókra vonatkozik, hanem azokra az alkalmazottakra is, akik igyekeznek előrelépni a ranglétrán, így mind több felelősséget vállalnak magukra – ami persze több munkaórát is igényel.

Mindemellett azonban könnyű elhanyagolni a szeretteinket, a családtagokkal töltött minőségi időt vagy éppen a kedvenc hobbijainkat, amelyeknek egyébként szívesen hódolunk. Folyton azt érezhetjük, hogy nincs időnk mindenre, hogy nem elég a nap 24 órája és hogy mindeközben százfelé szakadunk. Nem is csoda, hogy ez magas stressz-szintet eredményezhet, ami idővel kimerültséghez, kiégéshez, rossz fizikai egészséghez és a szociális kapcsolatok meggyengüléséhez is vezethet.

Függés az okos eszközöktől

Senkinek nem kell bemutatni a digitális, közösségi médiával áthatott világot. Az életünk felét az online térben, ezeken a platformokon éljük és szinte egyfolytában elérhetőek vagyunk. Ennek „köszönhetően” csak úgy zúdulnak ránk a hírek, az értesítések, mások sikerei és persze a sok-sok általuk átélt remek élmény, amelyekből mi kimaradunk. Mindez fokozott stressz- és szorongásszintet eredményezhet az okostelefon-használók körében. Emellett romolhat az önértékelésük, kisebb lehet az önbizalmuk és rendszeresen FOMO-érzést (fear of missing out) tapasztalhatnak.

És ami a legrosszabb: sokan csak akkor éreznek megkönnyebbülést, ha lecsekkolhatják a telefonjukat – azaz egyfajta ördögi körben élnek az eszközükkel.

Kevés minőségi kapcsolat

Részben ez is az internetre és az online kommunikációra vezethető vissza: manapság a kapcsolatok felszínesebbek, könnyebben eldobhatóak és lazábban kezeltek, mint bármikor korábban. Ma ugyanis minden másodpercben néhány kattintásra van tőlünk egy következő kapcsolat, legyen az barátság vagy akár romantikus viszony. A helyzeten pedig az sem segít, hogy szinte folyamatosan rohanunk.

Pedig ha nem helyezzük előtérbe az interperszonális kapcsolatokat, egyedül és támogatás nélkül érezhetjük magunkat – ami tökéletes alapot ad egy boldogtalan és stresszes élethez. Az erős emberi kapcsolatok ugyanakkor feldobhatják a hangulatunkat, támogatást nyújthatnak a nehéz időszakokban és segíthetnek enyhíteni a mindennapi életben felmerülő stresszt.

Az önbizalom hiánya

Ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a napi megpróbáltatásokkal, hogy képesek legyünk leküzdeni azokat, hogy uralni tudjuk a negatív érzelmeinket és hogy egészséges kapcsolatokat építhessünk ki, magabiztosságra van szükségünk. Kutatások szerint, ha nincs egészséges önértékelésünk és nem rendelkezünk magunkba vagy a képességeinkbe vetett hittel, akkor nincsenek megfelelő készségeink sem ahhoz, hogy a napi stresszorokat hatékonyan kezelhessük.

Az önbizalomhiányon persze a közösségi média sem segít, hiszen a sikereinket, a megjelenésünket és gyakorlatilag a teljes életünket összehasonlítjuk másokéval – jobban mondva a mások által a közösségi médiában bemutatott „valósággal”. Emiatt nem tudunk objektíven megítélni magunkat, könnyen elveszíthetjük az önbizalmunkat, ami szinte folytonos feszültségben tart minket.

Mások terhei

Mind otthon, mind a munkahelyükön napi szinten találkozhatunk érzelmileg megerőltető pillanatokkal – például amikor úgy érezzük, hogy mások ránk hárítják a terheik egy részét. Tegyük fel, hogy az egyik kollégánknak konfliktusa volt egy másik dolgozóval, és szeretné valakivel kibeszélni az esetet – a választása pedig épp ránk esik. Természetesen, ha egyébként is jó a kapcsolatunk, szívesen meghallgatjuk, de szinte akarva-akaratlanul is segíteni szeretnénk neki, csakhogy nem tudunk. Ez pedig belső feszültséghez vezethet.

Fontos, hogy tegyünk ellene!

Most már láthatjuk, hogy a stressz számtalan – akár meglepő – forrásból is leselkedhet ránk. Nekünk viszont igenis tennünk kell ellene, ha szeretnénk elkerülni a rövid és hosszú távú negatív következményeit.

Igyekezzünk kiegyensúlyozott életet élni, mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, vigyünk be minden létfontosságú tápanyagot! Ha szükséges, meditáljunk, amelyhez akár természetes olajokat, például a legjobb CBD-olajokat is felhasználhatjuk. Elengedhetetlen még a szociális kapcsolatok ápolása, amihez érdemes egy kicsit le is lassítanunk a mindennapi rohanásban. Igyekezzünk kevesebbet használni az okos eszközeinket, különösen az esti órákban, így biztosítva a nyugodt alvást. Ha a stressz miatt egyébként is nehezen megy a pihenés, a legjobb CBD-olajokat erre is bevethetjük.

Ha pedig minden igyekezetünk ellenére úgy érezzük, hogy nem tudjuk helyén kezelni az életünkben fennálló stresszt, keressünk fel egy szakembert! Egy pszichológus vagy egy coach is jó szolgálatot tehet, hogy a legtöbbet hozhassuk ki magunkból.

Legolvasottabb cikkeink