• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mindenki képes életet menteni és egyre többen megtanulják

Hírek 2023.10.16 Forrás: Weborvos
Mindenki képes életet menteni és egyre többen megtanulják

A Hősképző kampányá első hónapja alatt, szeptemberben 76 rendezvényen több mint 9 ezren sajátíthattak el alapvető elsősegélynyújtó ismereteket.

Október 16-án ünnepeljük az újraélesztés világnapját. A Magyar Vöröskereszt 2023. évi Hősképző kampányának első hónapja alatt, szeptemberben 76 rendezvényen több mint 9 ezren sajátíthattak el alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. Októberben pedig, az újraélesztés világnapja alkalmából számos Hősképző rendezvény várja az érdeklődőket országszerte. Heves vármegyében például középiskolások és egyetemisták közösen hívják fel a figyelmet az életmentő ismeretek fontosságára - tudatta a világnap kapcsán a vöröskereszt közleményben.

A legfontosabb életmentő fogások elsajátítására elegendő lehet mindössze 10 perc. Erről számos ingyenes programon győződhetnek meg az érdeklődők országszerte az újraélesztés világnapja alkalmából. Jó példaként említhető Heves vármegye, ahol több ezer fiatal bevonásával idén is megszervezik az iskolai újraélesztési versenyt. Október 16-án és 17-én öt egri és egy gyöngyösi középiskola mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanulói becsengetéstől a tanítás végéig folyamatosan váltják egymást a gyakorló bábuk mellett.

A további programokról a Magyar Vöröskereszt vármegyei munkatársai készséggel adnak felvilágosítást, az elérhetőségek megtalálhatóak a www.voroskereszt.hu honlapon.

A hazai statisztikák alapján évente mintegy 20 000 ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Az esetek több mint felénél elkerülhető lett volna a halálozás, ha a laikusok időben megkezdik az újraélesztést. Habár az elmúlt években fejlődés mutatkozik, mégis még mindig sokan bizonytalanok ilyen helyzetben. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei azért dolgoznak partnerszervezeteikkel közösen, hogy minél többen merjenek segíteni, és tovább növekedjen a laikusok által megkezdett sikeres újraélesztések száma Magyarországon.