• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

8 évet is ülhet, aki hamis gyógyszerrel üzletel

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egy év alatt megduplázódott azok száma, akik vennének gyógyszert a netről.

Kampányt indít márciusban az interneten forgalmazott, illetve a bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorításáért a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT). Azért döntöttek így, mert egy 2012-es kutatásból kiderült, egyre többen vásárolnak ilyen módon gyógyszert, évente megduplázódik ez a szám, az érintett évben már az összes gyógyszervásárlás 4 százaléka így történt. Ezt Székely Krisztina, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője mondta, a szerdai kampányindító tájékoztatón.

A kutatási eredményekre jellemző, hogy tavaly már annyi gyanús, bizonytalan forrásból származó gyógyszert kellett bevizsgálni, hogy az ellenőrzés a korábbi 10-20 százalék helyett a laborkapacitás 50 százalékát lekötötte. Ráadásul a bevizsgált készítmények mindegyikéről kiderült, hogy hamis vagy illegális szer volt. Mindezt dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda, a GYEMSZI OGYI főigazgató-helyettese mondta el, aki hozzátette, jellemző, hogy a bevizsgált készítmény tartalmazta a dobozán feltüntetett hatóanyagot, de olyan feltételezhetően mérgező anyagot is, ami nem szerepelt a listán.

Voltak olyan gyógyszerek, amelyekbe tiltott hatóanyagot tettek, vagy nem is volt benne a felírt hatóanyag, illetve teljesen más volt benne. Találtak olyan növényi készítményként árusított készítményt, ami „fel volt javítva" orvosi hatóanyaggal.

A NAV képviselője is arról számolt be, hogy egyre nagyobb üzlet a hamis gyógyszerek gyártása, kereskedelme. Sárközy Alexandra bűnügyi szóvivő elmondta, hogy a pénzügyi nyomozók felderítésének tapasztalatai alapján a vágyfokozó illegális készítmények főleg Moldáviából, Távol-Keletről, Indiából származnak, de arra is volt példa, hogy az USA-ban adták fel az interneten megrendelhető készítményt. Piacon is találtak a nyomozók illegális szereket, főleg fájdalomcsillapítókat, amelyeknek Románia, illetve Ukrajna volt a forrása.

Nagy fogás volt tavaly, amikor a reptéren 1 millió darab, 650 kilogramm illegális, kékszínű vágyfokozó tablettát foglaltak le a nyomozók, de egy illegális gyógyszerforgalmazással foglalkozó békéscsabai család leleplezése is 2012-re esett. Ez a család 1 milliárd forintot „csinált" ebből az üzletből adózatlanul – tette hozzá a szóvivő.

Július 1-től sokkal szigorúbban büntetik a hamis gyógyszerek gyártóit-forgalmazóit. Dr. Páva Hanna, az EMMI egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a Btk. módosításában önálló tényállásként szerepel már az egészségügyi termékek hamisítása, a hamis gyógyszerek gyártása, terjesztése, és minősített esetként szerepel, ha például a visszaélés halált okoz. A weborvos.hu kérdésére az államtitkár hozzátette: akár 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a fenti bűncselekmények elkövetőit, akik leleplezésére a rendőrség megkapja a titkos felderítési jogkört.

A március 31-ig tartó „Eredeti? Hamis?" kampány nemcsak a hamis gyógyszerek veszélyeire hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy hogyan ismerhetők fel ezek, és gyanú esetén hová lehet fordulni segítségért. A kampány weboldala a http://www.hamisgyogyszer.hu/, a kezdeményezéshez egy a facebookon futó játék is kapcsolódik.

A HENT szakmai partnerei a kampányban: az EMMI, a GYEMSZI OGYI, az ÁNTSZ, az NFH, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a NAV, a ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magánorvosok Országos Szövetsége, a MAGYOSZ és az IGYE.