• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A CI hallóvá teszi a siketeket

Egészségmagazin Forrás: MTI

A modern kor legjelentősebb fülészeti eljárása: a fülbe ültethető cochleáris implantátum.

A fülbe ültethető cochleáris implantátum (CI) egy olyan készülék, melynek segítségével a siketekhez és súlyosan halláskárosultakhoz eljutnak a hangok, és ezáltal képesekké válnak a beszédre, a kommunikációra is. Magyarországon is hozzá lehet jutni ehhez az OEP által teljes mértékben támogatott, több mint 6 millió forintba kerülő implantátumhoz. Évente átlagosan 60-ra van szükség, de a közelmúltban kifogyott a készlet.

Pálfi Zoltán, a Magyar Cochleáris Implantátum Egyesület, a MACIE elnöke elmondta: azzal, hogy elfogytak az implantátumok a várólistán lévők helyzete veszélybe került. A külföldről érkező készülék beszerzéséhez egy új tender kiírása és a hosszadalmas közbeszerzési eljárás nem tette volna lehetővé, hogy a legsürgősebb esetek időben hozzájussanak az implantátumhoz. Kormányzati segítséggel azonban sikerült a szövetségnek elérnie, hogy 30 implantátumot soron kívül beszerezzenek, és azokat meg is kaphatták a "sorban állók."

A Cl implantátum története egyébként két és fél évtizeddel ezelőtt kezdődött, ma már 78 országban alkalmazzák. Nem minden halláskárosultnak megoldás ez a készülék, csak ép hallóidegű embereknél alkalmazható a beültetés. Küstel Marianna, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika audiológus főorvosa szerint az lenne az ideális, ha minél előbb, minél kisebb korban be lehetne ültetni a rászorulóknak az implantátumot. Az újszülöttek fülészeti szűrése azonban nem kötelező, bár orvosilag és technikailag lehetséges, és van is néhány szülészet, ahol elvégzik. Akár már hat hónapos korban is végezhető beültetés, de másfél-két éves korban is ideális még, felnőtteknél pedig a hallásvesztés idején.

Az implantáció úgy zajlik, hogy a belső fülbe egy elektródát ültetnek be, ehhez kapcsolódik egy jelfogó/dekoder egység, ennyi a készülék szerkezete. A belső fül egyik szerve a csiga, melyben szőrsejtek találhatók, ezek alakítják a hangokat elektromos impulzusokká az ép hallású embereknél. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek veszik fel, és továbbítják az agy felé. A siketeknél és nagyothallóknál nem működnek a szőrsejtek, ezek funkcióját veszi át az implantátum.

Az implantálás után létrejövő hangi impulzusok eltérnek a normálistól, mert a már említett szőrsejtek sokkal differenciáltabb hangérzetet produkálnak, de megfelelő tréninggel a Cl hallás megtanulható, és az ezzel párhuzamosan történő beszédtréning után a beszéd is.