• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A diabétesz szövődményeiről

Egészségmagazin Forrás: Cukorbeteg Élet Magazin

A cukorbetegség szövődményeiről és a szükséges vizsgálatokról.

A magas vércukor rendkívül káros a szervezetre. Az erek elmeszesednek, melynek következménye, hogy a magas vércukorszinttel élő cukorbeteg hamarabb kap szívinfarktust, agytrombózist. Ugyanakkor a magas vércukorszint a hajszálereket is károsítja, amely a szem, a végtagok vérellátását és a vesefunkció romlását eredményezi.


Szem: (retinopathia) a szemfenék hajszálerei károsodnak, ez a látás romlásához, vagy akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Ilyenkor a szemfenék bevérzik. A magas vércukorszint a szemfeneket is károsítja. A cukorbetegeknél gyakran alakul ki szürkehályog (cataracta). Ilyenkor a szem elhomályosodik, majd a hólyag „érésével" egyre átlátszatlanabbá válik. Kezdetben a beteg csak távolra nem lát jól, majd a kisebb, közeli betűket sem tudja elolvasni, végül a látás teljesen elhomályosodik. A magasabb vércukor hatására elsősorban az idegrostokban és a szemlencsében szorbit halmozódik fel. Ez vizet szív magába, melynek következtében a szemlencse felduzzad. Ma már a szürkehályog orvosi beavatkozással eltávolítható. Cukorbetegek esetében nagyon fontos a szürkehályog időben történő eltávolítása, mivel jelenléte akadályozza a cukorbetegeket kezelő orvost abban, hogy a szemfeneket megvizsgálja.


Végtagok fájdalma: ez az idegeket ellátó kiserek megbetegedéséből, gyulladásából adódik (súlyos váll-, kar-, láb- és combfájdalmak). A cukorbeteg lábápolására nagyon oda kell figyelni, mivel a láb kiemelkedően veszélyeztetett. Magas vércukorszint esetén károsodnak az idegek, amely különböző elváltozásokat vonhat maga után.


Mivel romlik a szövetek vérellátása, így csökken a szövetek gyógyulási hajlama, így a fertőzések könnyebben terjedhetnek.
Mivel az érzőidegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzet, így gyakran a sérüléseket (pl. feltöri a lábát a cipő) a beteg nem veszi észre, amely szintén a fertőzések terjedéséhez vezet.
A lábon különböző elváltozások alakulhatnak ki, mint pl. a bütyök, tyúkszemképződés vagy bőrkeményedés. Ezek alatt a bőrszövet elhal, és fekély keletkezik.

 
Előzzük meg!

A cukorbetegeknél fontos, hogy rendszeresen részt vegyek különböző vizsgálatokon, hogy az esetleges szövődmények kialakulásának lehetőségét csökkentsék. Az ellenőrzés gyakorisága függ a betegség típusától, vagyis attól hogy Ön 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg. Az 1-es típusú cukorbetegek esetében az évi 4-6 vizsgálat ajánlatott, míg a 2-es típusú (nem inzulinnal kezelt) betegeknél évi 2-4.


A következőkben olvashat arról, hogy milyen szűrővizsgálaton kell részt venni a cukorbetegeknek.
Az alábbi vizsgálatok elvégzése minden alkalommal szükséges:
• Testsúly-mérés
• Vérnyomásmérés
• Éhomi és étkezés utáni vércukormérés
• Önellenőrzést végző betegeknél a kezelési napló alapján az anyagcsere-vezetés megbeszélés

 
Évente szükséges vizsgálatok:
Teljes körű vizsgálat: testsúly, vérnyomás, láb vizsgálata - talp, deformitások, gombásodás, bokaartéria tapintása, neuropathia ellenőrzése hangvillával - EKG
Szemfenék-ellenőrzés
Laboratóriumi vizsgálatok: éhomi és étkezés utáni vércukor, koleszterin, triglicerid, kreatinin, vizeletcukor, aceton, üledék, HbA1c (1-es típusú és inzulinnal kezelt 2-es típusú betegek esetében évi legalább négy alkalommal, egyéb esetekben évente legalább két alkalommal szükséges az ellenőrzés), kvantitatív albuminürítés
Kezelés áttekintése
Önellenőrzés technikai ellenőrzése

Legolvasottabb cikkeink