• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A diabéteszesek nyáron is vigyázzanak a lábukra!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A cukorbetegség felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, a rossz vérkeringés miatt a beteg nem érzi az lábsérüléseket.

Sajnos a nyár, a strandszezon, a nyitott lábbelik, a kosz és a por a cukorbetegek nagy ellenségei. Márpedig Magyarországon jelenleg körülbelül 800 ezer regisztrált diabéteszes él és ugyanennyi lehet a fel nem ismert betegek száma. 

A cukorbetegség kapcsán rengeteg szó esik a helyes táplálkozásról, a mozgásról, a gyógyszeres kezelésről, de sajnos jóval kevesebb figyelmet kapnak a lábra leselkedő veszélyek. Márpedig az úgynevezett „cukorbeteg láb" minden nyolcadik beteget érint.

„A cukorbetegek láb több tényező együttállásaként alakul ki: egyrészt a betegség következtében a bőr szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik, másrészt az ízületek gyengülése miatt, a láb eldeformálódik és a talp egyes részein a normálisnál jóval nagyobb nyomás jön létre" – mondja Dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

"Mindezek mellett a cukorbetegség jelentősen felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, így a beteg erek nem tudják ellátni feladatukat, a rossz vérkeringés következtében pedig a beteg nem érzi az esetleges sérüléseket. Egy begyűrődött zokni, egy új cipő vagy egy tengerparti kagyló egyaránt könnyen felsértheti. Itt pedig egy ördögi kör veszi kezdetét, hiszen a cukorbeteg lábon a sebek nagyon könnyen kialakulnak, viszont sajnos annál nehezebben gyógyulnak"

A nyár ilyen szempontból fokozottan veszélyes időszak a cukorbetegek számára. „A betegek nagy része tisztában van a rá leselkedő veszélyekkel, mégsem veszi elég komolyan, mert azt hiszi, hogy ez vele nem történhet meg, vagy nem gondolja, hogy egy karcolás valóban komoly problémákat okozhat a későbbiekben" – teszi hozzá a szakember.

A cukorbetegeknek pedig kiemelt figyelmet kell fordítaniuk lábhigiéniára, ami nyáron nem kis feladat! „A mezítlábazást, a láb napoztatását, a forró fürdőket célszerű kerülni. Ajánlott a zárt orrú papucs vagy szandál, de mindenképp kényelmes lábbeli viselése, ami sehol nem nyom. A napi lábmosás után célszerű a lábat tüzetesen átvizsgálni, és ha bármi kisebb sérülést felfedezünk, azt megfelelően fertőtleníteni, kezelni. A sérülések gyógyulására fokozottan figyeljünk oda, és ha úgy érezzük, hogy a seb nem gyógyul megfelelően, vagy esetleg nő, azonnal forduljunk orvoshoz"

Legolvasottabb cikkeink