• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A gyakran bevérző szem is utalhat magasvérnyomásra

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén apró sérüléseket hoz létre, emiatt rossz esetben akár kis vérrögök képződhetnek.

A magasvérnyomást nem véletlenül nevezik néma gyilkosnak, hiszen általában semmilyen feltűnő tünettel nem jár. Ennek ellenére a tarkótáji fejfájáson és a szédülésen kívül szemtünetek is felhívhatják a figyelmet a problémára. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától megtudhatja, hogy bizony a szem gyakori bevérzése is magasvérnyomást jelezhet.

A szem kisebb-nagyobb bevérzése mindennapos kellemetlenség, amit elsősorban a túl sok monitornézés, szél, és valamilyen fertőzés okoz. Amennyiben múló kellemetlenségről van szó, és nem jelentkezik túl gyakran, akkor valószínű, hogy egy banális probléma áll a hátterében, ám ha sűrűn vérhálóssá válik a szeme, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a panaszt.

Ha gyakran előfordul a probléma, akkor érdemes vérnyomás emelkedésre gyanakodni. Ebben az esetben a hipertónia érkárosító hatásán alapszik a szem bevérzése. A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén apró sérüléseket, belső egyenetlenségeket hoz létre. Emiatt rossz esetben akár kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következhet be.

Fontos megjegyezni, hogy magas vérnyomás nem csak a szem ereit teszi tönkre, hanem a test bármely részén lévőit is. Éppen ezért kezeletlen esetben a probléma könnyen vezethet érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, esetleg stroke-hoz.

Hogy a súlyosabb szövődményeket elkerülhesse, érdemes rendszeresen megmérnie otthonában a vérnyomását – még akkor is, ha egészségesnek érzi magát-, hiszen a felismerés az első lépés a gyógyuláshoz. Amennyiben bizonyosságot nyert a magasvérnyomás betegség, úgy megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással sokat tehet az egészségéért és az értékek csökkentéséért. Ezáltal nem csak az apró, ám annál kellemetlenebb tünetektől szabadulhat meg, de megelőzheti a hipertónia okozta súlyos szövődmények kialakulását is.

Legolvasottabb cikkeink