• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A digitalizált fogorvoslás lehetőségei a megelőzésben

Egészségmagazin 2024.05.23 Forrás: Weborvos
A digitalizált fogorvoslás lehetőségei a megelőzésben

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerephez jut az orvoslás minden területén, így természetesen a fogászat sem kivétel.

Miként alakítja át a digitalizáció és a mesterséges intelligencia a fogorvosi ellátást? Hogyan építhetők be a prevenciós programokba ezek a legújabb technológiák? Vajon alkalmazható-e Magyarországon az a dán gyakorlat, mely a szülőt teszi felelőssé, ha gyermekének rosszak a fogai? Ezekre az izgalmas kérdésekre keresi a válaszokat a Fogászati Trendelő podcast prevencióról szóló adása, melyben Dr. Németh Orsolya, a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója és Dr. Dergez Márk a MindentMent Fogászat fogszakorvosa beszélget.

„Évezredek óta tudjuk, hogy mivel lehet megakadályozni a fogak és a szájüreg betegségeit: fogkefével és fogkrémmel. Azt viszont a mai napig nem tudjuk, hogy miként lehet rávenni az embereket arra, hogy használják is ezeket” – világít rá a fogászati prevenció alapvető problémájára dr. Németh Orsolya, aki tudományos- és kutatómunkája részeként átfogó hazai prevenciós modellen dolgozik. Ebben fontos szerepet szán a digitális technológiáknak, az okoseszközöknek, a mobilos applikációkat és a mesterséges intelligenciának.

A prevenció a magzati korban kezdődik

„A primer prevenció azt is jelenti, hogy a kismamáknál már a méhben megfigyeljük a gyermek fogainak fejlődését. Az is a prevenció, ahogy felkészítjük az édesanyákat a szülés utáni teendőkre, arra például, hogy mit kell tenni a szájüreg gombás fertőzése esetén, mikortól és hogyan kell tisztítani a nyálkahártyát. Sokszor látom a praxisomban, hogy amikor ezeket az ismereteket a kismama megkapja, a gyereken keresztül meg lehet érinteni a felnőttet is, tehát jobban befogadja, megéli. átéli ilyenkor a prevenció fontosságát a szülő” – mutat rá Dr. Németh Orsolya, hogy milyen sokat számít a gyakorlatban, ha valaki nyitott a preventív személetre.

Fogorvos helyett mesterséges intelligencia?

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerephez jut az orvoslás minden területén, így természetesen a fogászat sem kivétel. A beszélgetésből kiderül, hogy egyelőre nincs még olyan orvosi robot, mely komplett fogászati kezeléseket el tudna végezni rajtunk, de a már meglévő technológiák is nagyon sokat segítenek orvosnak és paciensnek egyaránt. Így a diagnózisok pontosabb felállításában, hatékonyabb kezelési tervek kidolgozásában, a fogászati röntgenfelvételek elemzésében, a fogszuvasodás korai jeleinek felismerésében segítenek, sőt akár egyéni fogmosási tanácsokat is adhatnak a betegeknek.

Applikációk és digitális fogászat: a prevenció új eszközei

A podcastban szó esik a mobilos fogászati applikációkról és az olyan okoseszközökről, amelyek segíthetnek a szájhigiéné javításában. Dr. Németh Orsolya úgy véli, hogy ezek az eszközök nemcsak motiválhatják a betegeket a rendszeres fogmosásra, de hasznos információkat is nyújthatnak a fogmosás hatékonyságáról.

Az egyik ilyen applikáció például a mobil kameráját használja és a felvételeket kielemezve jelzi, hogy a fogazat mely felületeit nem tisztítja rendesen a paciens. A program hónapokra lebontva készít statisztikát arról, hogy milyen volt a fogmosás minősége.

A Fogászati Trendelő podcast 9. adásából kiderül továbbá, hogy miként lehet fogászati implantátumokat beépíteni VR technológiát alkalmazva. Szó van arról is, hogyan integrálhatóak a fogászati klinikai gyakorlatba a digitális eszközök, például az okosfogkefe, vagy a mobilos applikációk. Kiderül, hogy a mára teljesen elterjedt elektromos fogkeféket eredetileg a mozgáskorlátozott betegeknek fejlesztették ki.