• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A fiatal férfiak nem félnek a prosztataráktól

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Prosztata Nap magyarországi rendezvényein összesen 75 esetben találtak prosztata rákra utaló jeleket.

A Magyar Urológusok Társasága által szervezett Prosztata Nap magyarországi rendezvényein ingyenesen végeztek PSA, vérnyomás és vércukorszint mérést. Szeptember 8 és 12 között másfél ezren vettek részt a Budapesten és az ország 13 megyeszékhelyén tartott eseményeken. Száz résztvevőből mindössze három érdeklődő volt negyven év alatti, 75 esetben találtak rákra utaló jeleket, valamint a megszűrtek több, mint negyedének ismételt vizsgálatot javasoltak.

Idén második alkalommal rendezte meg a Magyar Urológusok Társasága az Európai Prosztata-tudatosság napjához kapcsolódó Prosztata Napot. Az országos programsorozat célja, hogy felhívja a férfiak – legyen akár fiatal, akár idősebb – figyelmét arra, hogy harminc felett minden férfinak jó eséllyel számolnia kell a prosztata különböző megbetegedéseivel. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, amennyiben a prosztata rosszindulatú daganatát korai stádiumban diagnosztizálják, a túlélési esélyek jelentősen növekednek.

„Minden fajta rákbetegség esetén a legfontosabb a megelőzés, melynek szerves részét alkotja a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az idei rendezvény statisztikái ismét megerősítették, hogy a fiatalok még mindig nem veszik elég komolyan a prevenciót, ami ellen mindenképpen tennünk kell." – reagált Frédéric Ollier, a sanofi-aventis/Chinoin vezérigazgatója arra a tényre, hogy a résztvevők mindössze három százaléka volt negyven év alatti. A másfél ezer látogató kétharmada az ötven-hetven éves kategóriából került ki.

A prosztata vizsgálaton részt vettek közül 75 esetben megalapozott a prosztatarák gyanúja, hisz 10 feletti PSA értéket mértek, ami egyértelműen arra következtet, hogy megkezdődött a rosszindulatú sejtburjánzás. A vizsgáltak közel egynegyede pedig a „szürke zónába" tartozik, ezért őket ismételt vizsgálatra rendelték vissza az orvosok.

A két prosztata vizsgálaton, a rectalis digitális vizsgálaton (RDV) és a Prosztata Specifikus Antigén (PSA) szint mérésén túl a legtöbb helyen vérnyomás és vércukorszint ellenőrzés is az érdeklődők rendelkezésére állt. A statisztikáknak megfelelően ismét sok embernél találtak átlag feletti értékeket: minden ötödik embernek a vérnyomása, míg minden tizediknek a cukra volt magas.

Legolvasottabb cikkeink