• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gasztroenterológus tanácsai a nyári utazáshoz

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Jó tanácsok savasoknak, fekélyeseknek, epebetegeknek, s bélgyulladásban szenvedőknek.

A nyaralás szervezésekor számos szempontot kell figyelembe venni, hogy minden jól sikerüljön. Az utazás előtt és alatt érdemes odafigyelni azokra a körülményekre, amelyek befolyásolhatják az emésztőrendszerünket, illetve a fennálló emésztőrendszeri betegségünket. Ha nem ezt tesszük, könnyen elronthatjuk pihenésünket.

Tudnunk kell, hogy az idegen környezet, a szokatlan fűszerek- és ételek, a nem megfelelő higiénés körülmények önmagukban bajt okozhatnak egészséges emésztés esetén is. Az úgynevezett utazók hasmenése leggyakrabban fertőzés következménye és néhány napos hasmenéssel, hányással jár. A nagyfokú vízvesztés hamar kiszáradáshoz vezethet, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás (szénsavmentes ásványvíz), a koffein és tejtermékek kerülése. Ha az állapot súlyosbodik, forduljunk helyi orvoshoz. Ez a megbetegedés leginkább az Egyiptomba, Marokkóban, Tunéziába, Törökországba és Jordániába utazókra leselkedik, de bárhol előfordulhat. A legfontosabb a megelőzés: ne igyunk csapvizet, csak palackozott italokat fogyasszunk, ne együnk nyers – főleg mosatlan – zöldséget és gyümölcsöt, ne tegyünk jégkockát az italunkba, ne együnk utcai árusnál stb.

Persze mindezek ellenére is előfordulhat hasmenés a szokatlan fűszerektől, bizonyos tengeri halak természetes toxinjától. A túl csípős ételek gyomorpanaszokat okozhatnak azoknak is, akik egyébként egészségesek. Azt se feledjük, hogy nyaraláskor óhatatlanul többet (nagyobb mennyiségeket) eszünk és ez önmagában is fokozott teher az egész emésztőrendszerre.

A reflux betegségben szenvedőknek több mindenre kell figyelniük. A déli országokban szokás szerinti késői vacsora éjszakai panaszokat okozhat. Ezt fokozza az esti alkohol-, kávé-és édesség fogyasztás is. Kerülniük kell a csípős ételeket is. Lefekvés előtt 2-3 órával lehetőleg már ne étkezzenek. Ugyanez javasolható a gyomor-nyombélfekélyeseknek is.

Az epebetegeket a túl zsíros fogások, az egzotikus fűszerek és a tejfölös ételek fenyegetik. A máj-és hasnyálmirigy betegségben szenvedők ugyanezekre figyeljenek és a könnyű boroktól is  tartózkodjanak.

A bélgyulladásban szenvedők ne feledjék, hogy a nyers gyümölcs- zöldség csak kóstoló erejéig fogyasztható és a nagyon fűszeres ételek is problémát okozhatnak. Fontos tudni, hogy az utazók hasmenése leginkább számukra veszélyes, mert sokkal súlyosabb formában zajlik, illetve az alapbetegséget rontja.

A táplálkozási allergiában szenvedők (liszt, tejcukor stb.) próbáljanak érdeklődni a számukra ismeretlen ételek összetételéről. Érdemes az ilyen fogásokból az első napokban csak minimálisat fogyasztani.

Összefoglalva: Különösen az „all inclusive" ellátást kínáló helyeken fogyasztjuk észrevétlenül, de folyamatosan az ételeket, édességeket és koktélokat. Érezzük jól magunkat, de ne essünk túlzásokba, vegyük figyelembe emésztőszervi betegségeinket (gyengéinket) és ne hagyjuk el a gasztroenterológus vagy háziorvos által állandó szedésre javasolt gyógyszereinket. Kérjünk tanácsot az utazási „kispatika" összeállításához a háziorvostól vagy gasztroenterológus szakorvostól.