• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hangja bánhatja: óvatosan a jeges italokkal!

Egészségmagazin MA 06:15 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
A hangja bánhatja: óvatosan a jeges italokkal!

Egy akut gyulladás akár egy-két hét alatt is kikúrálható, ám egy krónikus gyulladás esetén ettől hosszabb időt vehet igénybe a felépülés.

Ha valaki elveszti a hangját, annak leginkább hangszalag- és gégegyulladás az oka – mondja dr. Holpert ValériaFül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa, akit arról kérdeztünk, hogy a nyári forróságban elfogyasztott jeges italok és fagylaltok befolyásolhatják-e hangszalagjaink egészségét.

Rekedtség, fátyolos hang és némaság

A hangszalag- és a vele együtt jelentkező akut gégegyulladás főként vírusos felső légúti fertőzések miatt alakul ki, de előfordulhat bakteriális fertőzések kapcsán is – ismerteti dr. Holpert Valéria. Jól ismert és gyakori probléma a hang túlerőltetéséből fakadó krónikus gége - és hangszalaggyulladás is, amivel főként a tanárok, színészek és énekesek, call centerekben dolgozók körében találkozhatunk. Ilyenkor a vizsgálat során a hangszalagok vaskosak, szélük lekerekített, hangképzéskor nem zárnak, ezért a páciens azt tapasztalja, hogy hangja könnyen kifárad, fátyolossá, rekedtté válik, vagy akár el is némul. A hangszálgyulladást a hang megváltozása mellett nyelési nehezítettség, torokfájdalom és torokkaparás is kísérheti.

Valóban rossz hatással van a hideg a hangszalagjainkra?

A hangszalag és a gége elváltozásait irritatív anyagok is kiválthatják – mondja Holpert doktornő, aki a különféle maró anyagokat, a füst, por, gázok belélegzését, illetve a refluxbetegséget említi meg elsőként. Ezt követik a jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, neurológiai betegségek vagy rendellenességek, pajzsmirigy-problémák és a gégét ért traumák. A kémiai irritáció is okozhat enyhébb, a nyálkahártya felszínét érintő elváltozásokat – magyarázza a szakember, aki azt tanácsolja, hogy kerüljük a túlzottan forró (fűszeres) ételeket és italokat, és óvatosan fogyasszuk azokat a jeges finomságokat, amelyeket néhány perccel a fogyasztásuk előtt vettünk ki a hűtőszekrényből. Azok, akik számára hangjuk mindennapi munkaeszközként szolgál, különösen érzékenyek lehetnek a szájon át belélegzett száraz hideg levegőre, vagy a hidegebb ételek, italok fogyasztására. Ezek hatására ugyanis a hangszalagjaik is megduzzadhatnak, ami által hangszínük, hangterjedelmük változását tapasztalhatják. Verebély Ivánról, a legendás színészről például köztudott volt, hogy hűvösebb időben már nem szólalt meg kint; és mielőtt még kilépett volna a színházból a hideg levegőre, előtte percekig állt a kijáratnál a két kapu között, hogy szoktassa magát a külső hőmérséklethez.

Ha elment a hang, jöhet a fül-orr-gégész

A hangszalagok gyulladásos problémái esetén fül-orr-gégészeti szakrendelés felkeresése javasolt – mondja dr. Holpert Valéria, aki szerint egy akut gyulladás akár egy-két hét alatt is kikúrálható, ám egy krónikus gyulladás esetén ettől hosszabb időt vehet igénybe a felépülés.

A gyógyítás legfontosabb eleme a hangkímélés (beszédtilalom) és a gégediéta, ami azt jelenti, hogy a betegnek kerülnie kell a nyálkahártyákat irritáló ételeket (a túl hideg vagy forró, fűszeres és szénsavas ételeket-italokat) és természetesen a dohányzást is. Nagyon fontos azonban, hogy ez idő alatt is sok folyadékot fogyasszon. Szükség szerint gyulladáscsökkentőt és a nyákoldó készítményeket is felírunk a páciensnek. Ha pedig a hang túlerőltetése miatt kialakult rossz hangképzési technika okozza a tüneteket, akkor a foniátriai vizsgálat után hangterápia is szükség van.