• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A járványügy is készül a londoni olimpiákra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egyedül a szamárköhögés miatt lehet némileg aggódni az angliai fertőzések közül.

Az Egyesült Királyság Egészségvédelmi Ügynöksége (HPA) internetes oldalán bejelentette, hogy felkészültek a jövő héten, július 27-én kezdődő és augusztus 12-ig tartó olimpiai és az augusztus 29-szeptember 9. között zajló paralimpiai játékok egészségügyi kihívásaira. Ígérik, biztosítani tudják a résztvevő sportolók és odalátogatók védelmét a fertőző betegségekkel és a környezeti veszélyekkel szemben.

Jelenleg egyébként Angliában és Londonban is alacsony a kockázata a fertőzésnek, egyedül a szamárköhögés terjedése miatt lehet aggódni egy kicsit.

A londoni olimpiai és paralimpiai játékok olyan tömegrendezvények, amelyek fokozott egészségügyi kockázatokkal járnak. Ezért is döntött úgy HPA, hogy napi közegészségügyi jelentést ad ki a játékok alatt. Ebben tájékoztatást adnak a közegészséget veszélyeztető rendkívüli eseményekről és betegségekről az egész Egyesült Királyságban, és minden jelentős nemzetközi történésről is, amely potenciálisan befolyásolhatja a játékokat. A HPA együttműködést alakított ki az Egészségügyi Világszervezettel és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központtal (ECDC), amelynek keretében folyamatosan megosztják majd egymással az információkat. Az európai járványügyi központ is fokozott figyelmet fordít a játékokra, ezért ők is heti jelentésben tájékoztatnak az olimpiákat érintő egészségügyi eseményekről.

A HPA munkáját világszínvonalú, már bevezetett ellenőrző rendszerek segítik, amelyeknek köszönhetőem gyorsan tudnak reagálni bármilyen járványra vagy környezetvédelmi veszélyre. Ilyen rendszer például a rapid laboratóriumi teszt, amely olyan gasztroenterológiai vizsgálat, amely több nap helyett 24 óra alatt kimutatja a bélrendszer betegségeit okozó vírusokat, baktériumokat és a parazitákat. Ezenkívül segítségül hívják a továbbfejlesztett „tünet alapú megfigyelő rendszert" valamint a „nem diagnosztizált súlyos fertőző betegség felügyeletét". Ez utóbbit most vezették be számos angliai kórház gyermek és felnőtt intenzív osztályán. Ennek a web alapú eszköznek a segítségével fel lehet ismerni, és jelenteni lehet a potenciálisan kialakulóban lévő fertőzéseket.

A játékok alatt a HPA szerint csak enyhe kockázata van az olyan fertőző betegségeknek, mint amilyenek például a gyomor- és légzőszervi megbetegedések. Arra is emlékeztetnek, hogy bár az olimpiai és paralimpiai játékok tömegrendezvények, a valóság az, hogy a súlyos járványok ritkák ezeken az eseményeken. Ennek ellenére nem árt az óvatosság, a HPA ezért arra kéri az Egyesült Királyság egészségügyi szakembereit, hogy azonnal jelezzék, ha szokatlan fertőzésre utaló tüneteket tapasztalnak.

A játékok látogatóitól pedig azt kérik, hogy az alábbi gyakorlati óvintézkedéseket tartsák be:
• Alaposan mossanak kezet szappannal és meleg vízzel, különösen étkezés előtt, WC-használat vagy pelenkacsere után.
• Ha gyomor vagy influenza-szerű megbetegedés miatt rosszul lennének, maradjanak otthon, hogy elkerüljék más emberek megfertőzését.
• Kánikulában viseljenek kalapot és használjanak napvédő krémet a napégés megelőzésére, és hőguta elkerülésére.
• Igyanak sok vizet, és győződjenek meg róla, hogy ellenőrzött, fogyasztásra alkalmas forrásból származik a víz, illetve olyan palackból igyanak, amely kupakkal záródik.
•  Részesítsék előnyben a biztonságos szexet, új partnernél viseljenek óvszert.
•  Ha gyógyszert kell szedniük, ügyeljenek arra, hogy a játékok idején is velük legyen a megfelelő adag.
• A játékok előtt bizonyosodjanak meg arról, hogy védőoltásaik naprakészek-e.

A HPA heti jelentése szerint egyébként Angliában és Walesben nem túl magas a fertőzéses betegségek száma. Az egyedül megjegyzendő betegség a cseppfertőzéssel terjedő, baktérium okozta, súlyosan fertőző szamárköhögés, mely leginkább a kisgyermekeket támadja meg. Évente a világon 30-50 millió esetet diagnosztizálnak, ebből körülbelül 300 ezer halállal végződik. Az angol ügynökség adatai szerint idén július közepéig hatszor többen kapták el a szamárköhögést, mint a korábbi két évben: idén 1659-en, tavaly 296-an, és 2010-ben 249-en. A szamárköhögés terjedésére még egy jellemző adat: míg a korábbi években hetente 9-10 ember kapta el, addig idén ez már megközelíti a 100-at.

Növekvő tendenciát mutat még az Egyesül Királyságban a skarlátfertőzés: idén július közepéig 2416 esetet diagnosztizáltak, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 1815-öt. Fertőz még a kanyaró: 2012-ben 2254-en kapták eddig el, 2011-ben 1480-an – jelentették.