• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

OEP: nem kell formanyomtatvány a kifizetéshez

Egészségpolitika Forrás: MTI

Nincs szükség formanyomtatványra a kísérő utazási költségeinek megtérítéséhez.

Nincs szükség formanyomtatványra ahhoz, hogy a speciális nevelési igényű gyerekek kísérőinek az indokolt, napi kétszeri oda-vissza utazásának költségeit megtérítsék - tudatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel. Szabó Máté ombudsman hétfőn arra hívta fel a figyelmet: előfordul, hogy költségtakarékossági okokból elavult nyomtatványt adnak a speciális nevelési igényű gyermekek kísérőinek, és emiatt nem térítik meg nekik a lakóhelyüktől távoli intézménybe járás során a napi kétszeri oda-vissza autóút költségét. Ezt a gyakorlatot a jogbiztonság elvével ellentétesnek találta az ombudsman, ezért felkérte az OEP főigazgatóját, hogy intézkedjen a legújabb nyomtatvány használatáról.

Erre reagálva az OEP azt közölte: az alapvető jogok biztosának megkeresésére Sélleiné Márki Mária főigazgató részletes tájékoztatást adott. Közleményükben kifejtették: a jogszabály 2008 óta biztosítja, hogy a sajátos nevelési igényű gyerek iskolába utazása esetén a kísérő részére legfeljebb napi két oda-vissza utat elszámoljanak.

Az OEP kiemelte: az utazáshoz való hozzájárulás megállapításához a jogszabály nem írta és jelenleg sem írja elő formanyomtatvány használatát, csupán annyit, hogy a kétszeri utazás szükségességét a rendelkezésre álló hivatalos dokumentummal kell igazolni. Ha az ügyfél ilyet nem tud benyújtani, akkor csak nyilatkoznia kell a többszöri utazás indokáról - tették hozzá.

Ennek ellenére a 2008-ban bekövetkezett jogszabályváltozással egy időben az OEP az utazás szükségességének igazolásához mégis elkészített egy nyilatkozatot, honlapján közzé is tette, egyúttal az ügyfeleket is tájékoztatták az új lehetőségről.

A sajátos nevelési igényű gyermekeket ellátó intézmények vezetői is tudtak a lehetőségről, és tájékoztatták a szülőket. A gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szülők, illetve kísérők nagy része élt és él is a napi kétszeri oda-vissza utazás lehetőségével - emelte ki az egészségbiztosító.