• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A jó csokoládé jót tesz a kismamának

Egészségmagazin Forrás: MTI-Panoráma

A csokoládét mellkasi fájdalmak és az erek merevségének kezelésére is ajánlják.

A jó minőségű fekete csokoládé fogyasztása segít a terhesség idején és óv a magas vérnyomás okozta bonyodalmaktól - mutatta ki egy amerikai tudóscsoport.

A terhességek 8 százalékánál alakul ki preeklampszia, ödémákkal és súlygyarapodással párosuló magas vérnyomás, de jó minőségű csokoládé fogyasztásával ennek kockázata 69 százalékkal csökken - mondta el az AFP-nek Elisabeth Triche, a Yale egyetem kutatója.
Az eklampszia olyan rángógörcs, amely eszméletvesztéssel jár a terheseknél, az ezt megelőző állapot a preeklampszia.

Az 1996 és 2000 között zajlott vizsgálat során 2291 nő terhességét követték, az eredményekről az Epidemiology című szakfolyóirat számolt be.

A terhes anyák csokoládéfogyasztását eredeti módszerrel vizsgálták: a szülésnél a köldökzsinór egyik darabjában mérték a teobromin arányát - ez a csokoládé egyik alkotóeleme. Ez, a különösen a fekete csokoládéban kimutatható összetevő az emésztést, a szív- és az érrendszer működését is ösztönzi, ezenkívül a magas vérnyomást csökkentő magnéziumot és antioxidáns flavanoidokat tartalmaz.

A csokoládét mellkasi fájdalmak és az erek merevségének kezelésére is ajánlják.

Más módon a fogyasztást megbízhatóan mérni azért nehéz, mert a különböző minőségű csokoládék kakaótartalma eltérő. "Minél feketébb a csokoládé, annál jobb. Minél inkább édesítették és minél nagyobb a zsírtartalma, annál kevesebb teobromin van benne" - közölte Triche asszony. Ennek az összetevőnek az aránya 0,15 százaléktól 0,46 százalékig terjedhet.

Azoknál a nőknél, akik a terhesség harmadik negyedévében heti legalább öt tábla minőségi csokoládét fogyasztottak, 40 százalékkal csökkent a vizsgálat szerint a preeklampszia kialakulásának valószínűsége.