• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A jód barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

Egészségmagazin 2019.02.28 Forrás: Budai Endokrinközpont
A jód barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

Hogy pontosan milyen mértékű jódhiánnyal is küzd valaki, azt jódszint méréssel lehet meghatározni.

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, például étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód használ vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor.

Jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód igen fontos a pajzsmirigy működése szempontjából, ugyanis nélkülözhetetlen a szerv hormonjainak előállításához, hiszen mindkettő fontos építőköve (T3- trijódtrionin, T4- tiroxin). A jód ivóvíz és táplálék útján kerül elsősorban a szervezetbe. Mivel Magyarország jódhiányos területnek számít, így sokaknál jódhiány alakul ki, mely komoly befolyást gyakorol a pajzsmirigy működésére. Az állapot pajzsmirigy alulműködést, göbösödést, golyvát (strúma, pajzsmirigy megnagyobbodás) okozhat, melyek igen sok embert érintenek hazánkban. 

Jódpótlással az egészséges pajzsmirigyért

A fentiekből következik, hogy a jód pótlása igen nagy segítséget jelenthet a pajzsmirigyzavarok terápiájában. A plusz jód bevitele ugyanis csökkenti a pajzsmirigy alulműködés mértékét, valamint sokszor ajánlják a göbök és a golyva kiegészítő terápiájaként. Egy felnőttnek 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, sőt, ha mindez nem elég, táplálékkiegészítőként is szedheti. 

Van, amikor csak árt vele

Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy mindig kérje ki orvosa tanácsát a jódfogyasztását illetően, ugyanis vannak olyan pajzsmirigy betegségek, melyek esetén a jód csak árt, ahelyett, hogy használna. Ilyen állapot például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy túlműködés, valamint az autoimmun Hashimoto kór is. Jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, az autoimmun folyamatok még inkább aktivizálódnak. Nagyon fontos, hogy a várandós kismamák mindezt vegyék figyelembe, ugyanis igen sok terhes vitamin jódot tartalmaz! Hogy pontosan milyen mértékű jódhiánnyal is küzd valaki, azt jódszint méréssel (24 órás gyűjtött vizeletből) lehet meghatározni - ezáltal pontos adagolást lehet előirányozni.

Legolvasottabb cikkeink