• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Magad, uram: orvos alkotott betegirányító rendszert

Hírek 2019.02.28 Forrás: Weborvos Szerző:
Magad, uram: orvos alkotott betegirányító rendszert

Cserni István háziorvosnak egyszer csak elege lett a rendelője előtti tumultuózus jelenetekből.

Verőce háziorvosa, dr. Cserni István (lásd képünk) egy informatikus ismerősével olyan betegirányító rendszert dolgozott ki, amely kulturált várakozást, kiszámítható behívási rendet, egyszerű bejelentkezést, időpontfoglalást biztosít betegei számára. Mint mondja, ez nemcsak a betegeinek könnyíti meg a helyzetét, de a sajátját is, hiszem megszűntek a rendelője előtti tumultuózus jelenetek, veszekedések, viták: ki érkezett előbb, ki következik a sorban, miért pont őt hívták be, mikor később érkezett.

A piacon nem talált megfelelő rendszert, hiszen nyilván a például banki sorszámosztók nem alkalmasak a várakozó páciensek differenciálására: arra például, hogy nem lehet egy kismamát vagy éppen egy kemoterápiára járó beteget várakoztatni. A rendszer tehát nemcsak azt képes nézni, kinek van időpontja, hanem az érkezési sorrendet és a prioritásokat is tudja kezelni.

A páciens foglalhat magának időpontot, illetve az orvosa is adhat időpontot például kontrollra. A rendelési időn belül foglalható időpontok számát az orvos tetszőlegesen meghatározhatja. A rendelőben a pácienst egyrészt a jól látható nagy képernyőn megjelenő nevének feltüntetésével, illetve jól hallhatóan nevén szólítják be. A rendszer nem fogad el bejelentkezést a rendelési időn túl, de tájékoztatja a későn érkező pácienst a következő rendelési időpontról. A betegek számára azért jó, mert a várakozók láthatják a saját pozíciójukat és az ellátás várható sorrendjét. A betegirányító az időpontra érkezetteket képes soron kívül kezelni, míg az időpont nélküli páciensek szigorúan érkezési sorrendben következnek – ezt a sorrendet az orvos természetesen bármikor felülbírálhatja.

Lényegében a nulláról fejlesztették ki, és alkalmazása, vagyis 2013 óta folyamatosan fejlesztik a rendszert. Ennek köszönhetően a mindennapi orvosi munkát is megkönnyíti, ugyanis lehetőség van például arra, hogy a beteg által otthon mért vércukor-, vérnyomásértékeket rögzítse, de akár aktuális hírek, hirdetmények elhelyezését, betegtájékoztató anyagok közzétételét is lehetővé teszi.

A rendszer részét képezi a várótermi terminál, a központi tájékoztató honlap, egyedi orvoshonlapok és az automata (okos) telefonközpont. A várótermekben elhelyezett LED TV a várakozás komfortossabbá tétele mellett számos betegoktató anyagot vetít, amellyel elősegíti az egészségtudatossággal, betegségmegelőzéssel kapcsolatos tudnivalók elmélyítését.

A páciensek naprakész információkat kapnak a rendelésekről, a rendelések elmaradásáról; bejelentkezési, időpontfoglalási lehetőségük van a nap 24 órájában a várótermi terminálon (időpontfoglalás itt csak rendelési időben), a honlapokon és az automata telefonközpontban.

A betegirányító rendszer különböző szolgáltatási csomagjait egyre több háziorvosi rendelőben alkalmazzák, a visszajelzések egyértelműen pozitívak. Végezetül álljon itt egy történet: egy nővér felmondással fenyegetőzött, amikor megtudta, hogy betegirányító rendszert akar beüzemelni a háziorvos. Majd az idők során annyira megszerette, hogy amikor egy kis műszaki hiba lépett fel, teljesen kétségbeesett, hogy mit fog kezdeni a rendszer nélkül, mert már annyira megszokta…

Legolvasottabb cikkeink