• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A közgyógyellátás új szabályai

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A rokkantnyugdíj-rendszer átalakításával együtt változtak a közgyógy-feltételek.

A napokban megjelent az az április 14-től hatályos jogszabály módosítás, amely a közgyógyellátás új, a rokkantnyugdíj-rendszer változásaival összehangolt szabályait tartalmazza. E szerint a településükön illetékes jegyző harminc napon belül, azaz legkésőbb május 14-ig hivatalból felülvizsgálja azoknak az ügyét, akiknek közgyógyellátásra való jogosultságát azért szüntették meg, vagy kérelmét amiatt utasították el, mert a változás miatt I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett, idén már öregségi nyugdíjban részesülnek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleményéből kiderül, a korábbiakon felül április 14-től továbbra is alanyi jogon jogosult az is, aki immár öregségi nyugdíjban részesül, de 2011. december 31-én még I. vagy II. csoportú rokkant-, baleseti rokkantsági nyugdíjas volt.

Az is igényelheti a támogatást, aki rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota nem haladja meg a 30 százalékos mértéket, valamint az is, aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult. Szintén jogosult az, aki jelenleg rokkantsági ellátásban részesül, de nem tartozik a fentebbiekhez, viszont közgyógyellátásra való jogosultságát 2012. április 15-ig megállapították.  Változások az OEP közleményében

A további szabályozás nem változott
Normatív alapon az kaphat közgyógyellátási igazolványt, akinek ellátási költségei meghaladják a mindenkori legkisebb öregségi teljes nyugdíj összegének 10 %-át, ez 2012-ben 2850 forint. Feltétele ugyanakkor, hogy a családban az egy főre eső havi jövedelem nem lehet több az öregségi nyugdíj legkisebb összegénél, azaz 28500 forintnál, egyedülélő esetén ennek 150 %-ánál.

Méltányossági alapon is megállapíthat jogosultságot a települési önkormányzat. Ebben az esetben viszont a támogatás 30 százalékát az önkormányzatnak kell finanszíroznia, illetve befizetnie az Egészségbiztosítási Alap javára.

Az alanyi jogon járó jogosultság két, a normatív és a méltányossági jogosultság egy éves időtartamra szól.
A közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes jegyzőhöz kell benyújtani, aki, ha megállapítja a kérelmező jövedelmi helyzetével kapcsolatos jogszabályi feltétel teljesülését, akkor ha szükséges, szakhatósági állásfoglalást kér az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervétől. A kérelemhez jogszabályban meghatározottak szerint kitöltött, aláírt és lebélyegzett háziorvosi illetve szakorvosi igazolás szükségeltetik.