• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átlépnek a rokkantakon

Lapszemle Forrás: Népszava

A felülvizsgálatra jelentkezők adatainak feldolgozása is szokatlanul sok időt vesz igénybe.

Valami itt nagyon nem stimmel, óriási lehet a fejetlenség – többek között így fogalmazott egy nyugdíjszakértő azzal kapcsolatban, hogy hivatalosan még mindig nincs végleges adat arról, hogy a 196 ezer rokkantnyugdíjasból hány jelentkezett a kötelező felülvizsgálatra – olvasható a Népszava – online oldalán. A postára adás határideje március 31-e volt, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok "szétverése" előtt egy ilyen feladat elvégzéséhez két hét sem kellett volna - közölte a szakértő.

A kormányváltás után szétválasztották a nyugdíjmegállapítás és a folyósítás egységét, emiatt kezelhetetlen mennyiségben halmozódtak fel az elintézetlen ügyek, és sokáig, több hónapig ellátatlanul maradnak a nyugdíjba lépők. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság képtelen a szakigazgatásra, a megállapító szervek a kormányhivatalokhoz kerültek, ahol pedig nem értenek a feladathoz. Emiatt okozhat most ekkora problémát a beérkező adatok feldolgozása is – véli a szakember.

Ezt támasztja alá a címzéssel kapcsolatos káosz is. A III. csoportos, 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasoknak szóló küldeményt sima, és nem tértivevényes levélként a nyugdíjfolyósító küldte, de már a területileg illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak - vagyis a kormányhivatalnak - kellett visszaküldeni. Annak a címe viszont nem szerepelt a levélben.

Az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport a betegek minősítésének visszásságaira hívta fel a figyelmet. E csoport szerint a szabályozás extrém, a valóságos munkaképességnek nem megfelelő eredményeket produkál. Példaként említettek néhány betegséget, amiről talán mindenki azt gondolná, hogy az abban szenvedők nem, vagy csak nagyon korlátozottan képesek dolgozni, de mégis munkaképessé lehet nyilvánítani őket. Annak, akinek az alsó végtagját combközépen amputálják, csak 36 %-ban károsodott, vagyis ez a személy nem számít megváltozott munkaképességűnek, sőt, mivel 40 % alatti a "funkciókárosodása", semmilyen ellátásra sem jogosult. A gerincsérv is komoly betegségnek számít, a beteg állapota műtéttel javítható, de soha sem gyógyul meg, a komplex minősítés szerint mégis egészségesnek számíthat. Akár életveszélyes állapotú szívritmuszavarban szenvedőt is munkaképessé nyilvánítanak, de a "műtéti vendégnyílással" vagyis sztómával élők is dolgozhatnak.