• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legkeresettebb otthoni szűrés a terhesteszt

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Szabadidős programként, ingyenes szűrő - és egészségnapokon vizsgáltatjuk meg magunkat a legszívesebben.

A magyarok 80 százaléka tudja, hogy milyen vizsgálatokon kellene időnként részt vennie, azonban kevesen vannak, akik el is mennek a szükséges szűrésekre – derült ki a Nők Lapja Egészség felméréséből – amit annak kapcsán ismertettek, hogy a lap április 27-én ingyenes szűrőnapot szervez a Margitszigeten. Az Egészség Szűrőnapon ingyenes rizikófaktor-, bőrgyógyászati-, fogászati-, allergia-, anyajegy- és méhnyakrák szűrésen, vérnyomás-, vércukor-, testzsír-izomtömeg-, koleszterin- mérésen, szemészeti és hallásvizsgálaton vehetnek részt. A lap az év hátralévő részére szűrővizsgálati pontgyűjtő akciót hirdet, ezzel ösztönözve olvasóit a betegségmegelőzésre.


A Nők Lapja Egészség nem reprezentatív felmérése arra is rámutatott, hogy általában nem betegségmegelőzés céljából járunk szűrővizsgálatokra, hanem csak akkor, ha betegség miatt az orvosunk küld el, ami nem nevezhető prevenciónak. A megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, tisztában van azzal, milyen szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, ugyanakkor kevesebb, mint kétharmaduk tudja, hová kellene fordulnia a szűrésekkel kapcsolatos információkért. Talán ez is magyarázhatja az alacsony szűrési részvétel és a falunapokon, egészséghétvégéken tapasztalható tumultusok látszatellentmondását.


A vérnyomásmérés után, amit a válaszolók háromnegyede legalább évente egyszer elvégez, a leggyakrabban látogatott szűréstípus a tüdőszűrés, ahová a kétharmaduk évente elmegy. A válaszolók fele teljes vérképvizsgálaton és közel fele vizeletvizsgálaton vesz részt évente. Természetesen ezek a vizsgálatok, gyakran valamilyen kivizsgálás részeként történnek, tehát többségük nem kifejezetten ezekért a vizsgálatokra jelentkezik a rendelőbe.


A fogászati, vércukormérés és a méhnyak szűrésen gyakorlatilag azonos arányban, a válaszolók kétötöde vesz részt évente, míg mammográfián alig több mint egyötödük. Koleszterinmérésen 30 százalék, EKG és szemészeti szűrésen picit több mint egynegyedük vesz részt évente.


A szűrések nagy része ugyan ingyenes és általában csak pár percet vesz igénybe a helyi rendelőkben, a felmérésben megkérdezettek 75 százaléka mégis úgy gondolja, hogy rendszeresebben járna szűrővizsgálatokra, ha gyakrabban lenne lehetőség szűrőnapokon egyszerre több vizsgálatot is elvégeztetni. Százból húsz ember igényli valamilyen családtag jelenlétét.


A felmérés szerint a gyakorlatban legtöbben (69%) a háziorvostól, szakorvostól informálódnak, de magas az internetről (30%) és újságokból, magazinokból tájékozódók aránya is (28%). Mivel a szűrésekkel kapcsolatos információk beszerzése nagyobb odafigyelést, esetleg többszöri, részletes átolvasást igényelhet, ezért a televízióból vagy rádióból történő tájékozódást jóval kevesebben jelölték meg.


A Nők Lapja Egészség felmérése a patikákban kapható gyorstesztek használatára is rákérdezett. A válaszolók többsége (mintegy 60%) még nem használt semmilyen patikai gyorstesztet, de csak 16 százalékuk nem tudta, hogy ilyesmi egyáltalán létezik. Szintén 16 százalék azok aránya, akik nem tartják szükségesnek a házi szűrést. A leggyakrabban használt gyorsteszt a terhességi teszt (34,4%).

Legolvasottabb cikkeink