• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A Mályvavirágok újabb érdekes kampánya

Egészségmagazin 2018.10.11 Forrás: Weborvos
A Mályvavirágok újabb érdekes kampánya

Keveset hallunk a petefészekrákról, pedig fontos, hogy tudjunk róla, hiszen a tünetei jellegtelenek.

A tizenharmadik villamos Fejős Éva legújabb novellája, amelyet a Mályvavirág Alapítvány felkérésére vetett papírra. Vajon mi köze éppen a tizenharmadik villamosnak a BRCA-hoz és a petefészekrákhoz? A történetben a huszonéves Heni egy estéjét izgulhatjuk végig az írónőtől megszokott könnyed, lebilincselő stílusban. A novella 2018. október 10-én debütál az Allee Libriben, majd országszerte ajándékként kapják a női vásárlók a pénztáraknál. 

„Eddig is tudtam, hogy a regényeimmel, novelláimmal nehéz élethelyzetekben is találkoznak és kapaszkodót kapnak tőlük az olvasók, de most nagyon felemelő, hogy a saját eszközeimmel, a saját módomon tudom egy fontos ügyre felhívni a figyelmet” – emelte ki Fejős Éva írónő.

„Keveset hallunk a petefészekrákról, pedig fontos, hogy tudjunk róla, hiszen a tünetei jellegtelenek, így több esetben késői a felfedezése. Fejős Évával jó pár éve találkoztam, nagyon szeretem azt a stílust, amivel a regényeit írja. Nehéz téma, könnyed "burokban", ez volt a célunk, és mikor elolvastam a Tizenharmadik villamost, tudtam, hogy a legjobb választás volt a figyelem felkeltésére, a nők elérésére. Külön megtisztelő, hogy Bartus Betti Mályvavirágunk rajzolhatta a fedlapot és a tartalmat!” - mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke. 

A petefészekrákról:

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, hazánkban évente mintegy 1200 esetet diagnosztizálnak. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely nagyjából 140 000 nő halálát okozza évente. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők az egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan érzékeny és hatékony diagnosztikai módszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség.

A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás. 

A BRCA génről:

A megfigyelések szerint az összes petefészekrákos eset körülbelül 10 százaléka vezethető vissza örökletes okokra. Az öröklődő petefészekrák hátterében legtöbbször a BRCA 1 és 2 gének hibája áll. Az Amerikai Klinikai Genetikusok Társasága (ACMG), valamint a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, ha egy nőnél petefészekrákot diagnosztizálnak, akkor a BRCA 1 és 2 gének vizsgálatát is szükséges elvégezni. Fontos a mutációhordozók azonosítása különösen akkor, ha a családban előfordult már fiatalon, 45 éves kor előtt jelentkező emlő- vagy petefészek daganat.

Ezidáig megközelítőleg 2000-féle különböző BRCA mutációt írtak le. Ezeknek nagy része ún. patogén eltérés, azaz klinikailag bizonyítottan ok-okozati összefüggésben áll a betegséggel. Emellett előfordulhatnak olyan génvariációk is, melyek ugyan megváltoztatják a kódolt fehérje szerkezetét vagy működését, azonban relevanciájuk a betegség kialakulásában még nem egyértelmű. Ezért minden molekuláris vizsgálatot követően a kapott eredményeket egyénre és esetre szabottan kell értelmezni a tanácsadást végző szakember közreműködésével.

Legolvasottabb cikkeink