• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A támogatott praxisközösségekben kezdjék a törzskartonozást

Egészségpolitika 2018.10.11 Forrás: Weborvos Szerző:
A támogatott praxisközösségekben kezdjék a törzskartonozást

A HaOSZ első konferenciájának résztvevői többek között ebben kérdésben jutottak közös nevezőre.    

Első alkalommal rendezett háziorvosoknak szakmai konferenciát a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSZ). Az esemény azért is kiemelkedő, mert tíz éve lassan annak, hogy utoljára országos rendezvényre invitálták a családorvosokat. Békássy Szabolcsot, a HaOSZ vezetőjét arra kértük, értékelje, véleménye szerint hogy sikerült az első konferenciájuk:

– Nem titkolom, félve, szorongásokkal teli kezdtünk neki a HAOSZ I. Országos Konferenciájának előkészületeihez. Félve, hiszen számos fórumon az orvostársadalom összefogásának hiányát jelölik meg az érdekérvényesítő képesség elégtelenségének okaként. Bíztunk azonban a HAOSZ háziorvostársadalmat összekovácsoló erejében, így nagy reményekkel, nagy munkával vágtunk neki az első országos konferenciánk szervezéséhez. A várakozáson felüli részvétel reményeinket igazolta. Örömmel láttuk azt a közel kétszáz kollégát, akit érdekel szeretett szakmájának, a háziorvoslás jövőjének alakulása. Azt is örömmel konstatáltuk, hogy az elöregedő háziorvosi korfát meghazudtolva, szép számban jelentek meg fiatal kollégák is. Talán megérett egy generáció arra, hogy a változás igényének a rendezvényünkhöz hasonló fórumokon is hangod adjon. Nekünk mindenképpen erőt adott a két nap az érdekvédelmi munka folytatáshoz.

A szakmai programok is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?

– Tudásunkat elmélyítő színvonalas szakmai előadások hangzottak el, s mindemellett, nagy hangsúlyt fektettünk a HAOSZ és az Innovatív Háziorvos Klub bemutatásának, a mára több mint 800 tagot tömörítő szervezeteink népszerűsítésére. Külön-külön előadásokban próbáltunk választ találni az új típusú törzskartonnal, a kollegiális vezetői rendszerrel, a praxisközösségekkel, az adatvédelmi szabályozással, valamint az indikátorrendszerrel kapcsolatos kérdéseinkre. Nem maradhatott el a szakmapolitikai fórum, ahol ugyan szenvedélyes vita alakult ki egyes kérdésekben, mindazonáltal az adott problémákat részletesen kibontó előadásokat követően számos témában széles konszenzus jött létre. A fentiek szellemében megfogalmazódott egy, a rendezvény résztvevői által elfogadásra szánt, deklaráció útjára bocsájtása.

Mik a fontos elemei a deklarációnak?

– A legfontosabb, valamint legsürgetőbb a törzskartonnal kapcsolatos fejezet, hiszen bevezetésének határideje a nyakunkon van. Egyetértés született abban, hogy a törzskarton kitöltése lényegében egyfajta egészségi állapot felmérést jelent, amely csak térben és időben elkülönített helyen végezhető, további szakdolgozó bevonásával. Véleményünk szerint ennek színterei lehetnek a praxisközösségek, így az új típusú törzskarton januári bevezethetőségét csak a jelenleg európai uniós forrásból finanszírozott praxisközösséget területén tartjuk megvalósíthatónak. Konszenzus alakult ki az eszköztámogatás visszavezetéséről, amely az eszközök beszerzése mellett azok amortizációját is fedeznék. Mindez azonban nem elégséges, ha az eszköz működtetésére nem érkezik teljesítményalapú finanszírozás, ezért javasoltuk a bázis alapú finanszírozási rendszer teljesítmény alapú elemekkel történő kibővítését.

Lát-e reményt a változásra?

– Úgy gondoljuk, hogy igen, hiszen megjelent egy generáció, amely a minőségi változás mellett tette le a voksát Kecskeméten, s ennek nem pusztán jelenlétével adott hangot, hanem megannyi pozitív visszajelzéssel, ezeket a rendezvényünket követően küldtek meg vezetőségünk részére. Egy kérdés maradt csupán: a változáshoz lesz-e a megfelelő politikai akarat?

Legolvasottabb cikkeink