• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A melanoma a gyerekeket sem kíméli

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A nemzetközi melanoma-nap alkalmából indul az Anyajegy Ambulancia és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) egész éves együttműködése.

A megállapodás keretében számos családnak ingyenes szűrést biztosítanak az Ambulancia munkatársai. A kampány a megelőzésre igyekszik felhívni a figyelmet, hiszen Magyarországon évente több százan halnak meg rosszindulatú festékes bőrdaganat, vagyis melanoma miatt - közülük sokan fiatalok. Évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, az elmúlt húsz év során több mint duplájára nőtt az ilyen jellegű megbetegedések száma. A statisztikai adatok sajnos nem bíztatóak: ötven megvizsgált páciens közül egynél bizonyosan található melanomára utaló elváltozás.

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász onkológus-szakorvos kiemelte: „A családok figyelmét igyekszünk felhívni a kampányunkkal, hiszen a melanoma nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinél felléphet. Nemrég egy gyermekeit is kivizsgálásra hozó, fiatal anyukánál találtunk melanomára utaló elváltozást."

A melanoma malignum, vagy más néven rosszindulatú festékes bőrdaganat a bőrrákok között a legagresszívabb, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A melanoma rövid idő alatt áttétet képezhet a test bármely részén, a különböző szervekben. Ha időben felismerik, akkor egy egyszerű, pár perces sebészi beavatkozással gyógyítható. Ha nem, akkor viszont nagy valószínűséggel halált okoz.

A rendezvény védnökei, Gerendás Péter és Delhusa Gjon nagycsaládosok, örömmel vállalták el a felkérést, hiszen sajnos közelről is ismerik a problémát. „A közvetlen baráti körömben két melanomás esetről is tudok, ami nagyon aggasztó" – mondta Gerendás Péter.

A prevenciós kampány üzenete: a melanoma megelőzhető! Rendszeres szűréssel időben észlelhető a probléma, ezért különösen fontos, hogy anyajegyeinket legalább évente egyszer megvizsgáltassuk szakemberrel.

Az első nagycsaládos ingyenes teljes testi szűrésre május 7-én 10 órakor kerül sor a NOE irodájában. Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 8.

Legolvasottabb cikkeink