• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fedőneve Kék Projekt

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az illegális kereskedelemből származó pénz visszakövetése hatékonyabb, mint a szállítmányok lefoglalása.

 

Jelentős eredményeket ért el a Kék Projekt fedőnevű, német vámhatósági tisztek irányításával zajló gyógyszerhamisítási elleni program a Securing Pharma portál beszámolója szerint. A másfél éve indított, az illegális gyógyszerkereskedelem visszaszorítására irányuló projekt azokat az internetes oldalakat monitorozza, amelyek illegálisan kínálnak gyógykészítményeket, de egyedi utat választ a hamisítók kézre kerítése érdekében. Az akcióban több ország vámhatósági szervei, rendőrségi összekötők és gyógyszeripari vállalkozások mellett a pénzintézeteket is bevonja.


Az akciót és a német vámhatóság szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegét vezető Sieghart Vosseler szerint a pénzügyi cégek részvétele biztosította számukra az akció sikerét. Mint mondta, kevesen vannak tisztában azzal a bonyolult rendszerrel, ahogyan az online bankkártyás vásárlások során a kifizetett összeg a vevőtől az eladóig elér. Mivel az olyan vállalkozások, mint a Visa és a Mastercard rendszerint csak az online fizetéshez szükséges hálózatot tartja fenn, de az átmenő pénzeket független cégek kezelik, először ezeket kell azonosítani, majd rajtuk keresztül a vonatkozó bankszámlát, végül az illegális weboldalak üzemeltetőit kell felderíteni. Vosseler szerint, a résztvevők tapasztalatai azt mutatják, az illegális kereskedelemből származó pénz visszakövetése és lefoglalása hatékonyabb módszernek bizonyul a hamisítványok elleni küzdelemben, mint a hamis termékeket tartalmazó szállítmányok lefoglalása.


A szakértő kiemelte, a Kék Projekt során a fenti módszerrel bukkantak tavaly májusban egy több országra kiterjedő hálózat nyomára, amely hamis gyógyszerek online értékesítésével körülbelül 3 millió euró összegű tranzakciókat bonyolított le. Az akcióban 172 ezer darab hamis pirulát, 390 ezer euró készpénzt, és mintegy 700 ezer euró értékű vagyontárgyat foglaltak le. Az ügyben őrizetbe vett hét személyt ez év februárjában állították bíróság elé, amely a gyanúsítottakat egy-három évig terjedő börtönbüntetésre ítélte, továbbá elrendelte másfél millió euró értékű vagyontárgyuk elkobzását.


Vosseler szerint tapasztalataik igazolják annak a Bonni Egyetem által készített tanulmánynak az állításait, amely azt vizsgálta, hogy a különböző illegális tevékenységbe történő befektetés mekkora összegű jövedelmet termelne. Megállapításaik szerint egy 1000 euró összegű befektetés a pénzhamisítóknak 3000 euró, a bankkártya-csalóknak 7000 euró, a szoftverhamisítóknak 100 ezer euró, a gyógyszerhamisítóknak viszont 500 ezer euró összegű megtérülést jelent.


A résztvevő felek a Kék Projekt bővítését tervezik, további együttműködő feleket, hatósági szerveket és gyógyszeripari vállalkozásokat kívánnak bevonni, egyúttal az online weboldalak terjesztési lánca mellett akciójukat kiterjesztenék a nemzetközi hamisítványkereskedelem beszállítóira is.

Legolvasottabb cikkeink