• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Fedőneve Kék Projekt

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Az illegális kereskedelemből származó pénz visszakövetése hatékonyabb, mint a szállítmányok lefoglalása.

 

Jelentős eredményeket ért el a Kék Projekt fedőnevű, német vámhatósági tisztek irányításával zajló gyógyszerhamisítási elleni program a Securing Pharma portál beszámolója szerint. A másfél éve indított, az illegális gyógyszerkereskedelem visszaszorítására irányuló projekt azokat az internetes oldalakat monitorozza, amelyek illegálisan kínálnak gyógykészítményeket, de egyedi utat választ a hamisítók kézre kerítése érdekében. Az akcióban több ország vámhatósági szervei, rendőrségi összekötők és gyógyszeripari vállalkozások mellett a pénzintézeteket is bevonja.


Az akciót és a német vámhatóság szervezett bűnözéssel foglalkozó részlegét vezető Sieghart Vosseler szerint a pénzügyi cégek részvétele biztosította számukra az akció sikerét. Mint mondta, kevesen vannak tisztában azzal a bonyolult rendszerrel, ahogyan az online bankkártyás vásárlások során a kifizetett összeg a vevőtől az eladóig elér. Mivel az olyan vállalkozások, mint a Visa és a Mastercard rendszerint csak az online fizetéshez szükséges hálózatot tartja fenn, de az átmenő pénzeket független cégek kezelik, először ezeket kell azonosítani, majd rajtuk keresztül a vonatkozó bankszámlát, végül az illegális weboldalak üzemeltetőit kell felderíteni. Vosseler szerint, a résztvevők tapasztalatai azt mutatják, az illegális kereskedelemből származó pénz visszakövetése és lefoglalása hatékonyabb módszernek bizonyul a hamisítványok elleni küzdelemben, mint a hamis termékeket tartalmazó szállítmányok lefoglalása.


A szakértő kiemelte, a Kék Projekt során a fenti módszerrel bukkantak tavaly májusban egy több országra kiterjedő hálózat nyomára, amely hamis gyógyszerek online értékesítésével körülbelül 3 millió euró összegű tranzakciókat bonyolított le. Az akcióban 172 ezer darab hamis pirulát, 390 ezer euró készpénzt, és mintegy 700 ezer euró értékű vagyontárgyat foglaltak le. Az ügyben őrizetbe vett hét személyt ez év februárjában állították bíróság elé, amely a gyanúsítottakat egy-három évig terjedő börtönbüntetésre ítélte, továbbá elrendelte másfél millió euró értékű vagyontárgyuk elkobzását.


Vosseler szerint tapasztalataik igazolják annak a Bonni Egyetem által készített tanulmánynak az állításait, amely azt vizsgálta, hogy a különböző illegális tevékenységbe történő befektetés mekkora összegű jövedelmet termelne. Megállapításaik szerint egy 1000 euró összegű befektetés a pénzhamisítóknak 3000 euró, a bankkártya-csalóknak 7000 euró, a szoftverhamisítóknak 100 ezer euró, a gyógyszerhamisítóknak viszont 500 ezer euró összegű megtérülést jelent.


A résztvevő felek a Kék Projekt bővítését tervezik, további együttműködő feleket, hatósági szerveket és gyógyszeripari vállalkozásokat kívánnak bevonni, egyúttal az online weboldalak terjesztési lánca mellett akciójukat kiterjesztenék a nemzetközi hamisítványkereskedelem beszállítóira is.

Legolvasottabb cikkeink