• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sportolók szíve is megismerhető

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az aktív sportélet előtt érdemes elvégezni a speciális vizsgálatokat, melyek a hirtelen szívhalálra való hajlamra is fényt deríthetnek.

Az egyszerű orvosi vizsgálat és a családi kórtörténet alapján az aktív sportolók mindössze 3 százalékánál fedezhető fel olyan jel, mely e tragikus következményre utalhat, állítja egy új amerikai tanulmány.

Miben más a hirtelen szívhalál, mint a szívroham?

Azért nem alkalmas a hagyományos nyugalmi állapoti EKG vizsgálat egymagában a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására, mert szemben a főként időskorúakra jellemző szívrohammal, a sportolók esetében nem a szív oxigénellátásával van a probléma – hiszen a sportolás még edzi is a szívet, növeli az oxigénellátó hálózat hatékonyságát –, hanem a szív összehúzódását, ritmusát szabályozó ingerületvezetési rendszerrel - tájékoztatnak az Oxygen Medical szakemberei.

Megítélésük szerint a hirtelen sportolói szívhalál fő oka a szív izomzatának megvastagodása, illetve a megvastagodás következtében kialakuló szívritmuszavarok. A hirtelen szívhalál felléptének esélyét tovább növeli, ha a sportoló olyan genetikai, öröklődő vagy egyéb betegségben szenved, ami önmagában, sportolói szívmegnagyobbodás nélkül is, fokozza a hirtelen szívhalál esélyét. Ilyen betegségek a hipertófiás kardiomiopátia, öröklődő génhibák, megnyúlt QT szakasz, aritmogén jobb kamrai kardiomiopátia stb. De fokozhatja a ritmuszavarok okozta hirtelen szívhalál esélyét számos gyógyszer (pl. szénanátha ellen szedett antihisztamin, fertőzésre szedett antibiotikumok), folyadékvesztés miatti elektrolit egyensúly-zavar, szójakészítmények, grépfrútlé, étrendkiegészítők, anabolikus szteroidok.

A hatékony kivizsgálás elemei

A hirtelen sportolói szívhalál kockázatának becslésére – éppen a szokásos kardiológiai eltérésektől való jelentős oki különbözősége miatt – csak olyan kivizsgálás alkalmas, ami képes a szívritmuszavar egyediségeinek detektálására, értékelésére.

A sportkardiológiai kivizsgáláshoz ma már nemzetközi szinten is, akárcsak hazánkban, hozzá tartozik a nyugalmi EKG elkészítése. Ez azonban számos alapvető jelre nem, vagy csak korlátozott információval rendelkezik. A szívfal vastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működésére semmilyen támpontot nem ad. Hasonlóan alkalmatlan a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására.
Szívultrahang

Az American College of Cardiology és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a British Journal of Sports Medicine már javaslatként fogalmazza meg a szívultrahang alkalmazását a szívfal-vastagság megítéléséhez, illetve billentyűk, nagyerek állapotának felméréséhez, egyéb anatómiai és véráramlási rendellenességek kiszűréséhez.

Terheléses EKG

Újabb statisztikai eredmények szólnak amellett, hogy a sportolók hirtelen szívhalálának leggyakoribb időpontja a terhelés utáni, levezető időszak. Az itt fellépő halálos ritmuszavart okozó szív-ingerület vezetési rendellenességek kimutatására a nyugalmi EKG nem, csak a terheléses vizsgálat alkalmas.

Gondos, speciális kórtörténet felvétel

A szív ritmuszavar készsége a sportolóknál a szívfal megvastagodása miatt önmagában is fokozott. Éppen ezért fontos olyan, a nem sportolóknál és az időseknél lényegtelennek látszó kórtörténeti momentumot is felmérni, számításba venni, mint a szedett gyógyszerek, használt étrendkiegészítők, elfogyasztott italok, ételek.

Tapasztalat a sportkardiológiában

A sportolói és az időskori szívproblémák jelentősen eltérő háttere miatt alapfeltétel – a felesleges eltiltások illetve veszélyes sportolási engedélyek kiadásának elkerülése érdekében –, hogy a sportkardiológiai vizsgálatot végző kardiológus sportkardiológiában megfelelő jártassággal, tapasztalattal rendelkezzen.
 
Az Oxygen Medical sportkardiológiai központja biztonságot adó kivizsgálást kínál a hazai sportolóknak. A szakmai hátteret dr. Marton Anna, sportkardiológiában jártas, elismert főorvos biztosítja, aki a Sporkórház kardiológusaként dolgozott és ezzel szinte egyedüliként a hazai kardiológusok között, mélyreható és precíz ismeretekkel rendelkezik az aktív sportolók szív-érrendszeri élettanáról, az esetleges eltérések sportolási szempontból tekintett súlyossági megítélésében.

Az ifjú sportolók biztonságát és a hazai sport felkarolását szolgálja az a kezdeményezés, mely a fiatal, junior világversenyeken helyezést elért élsportolók számára az éves sportkardiológiai kivizsgálást ingyenesen kívánja nyújtani.