• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szemen nem látszik a napártalom

Egészségmagazin Forrás: Debreceni Egyetem

A bőr leéghet, de a szemen nincs ilyen azonnal látható káros hatása a napsugárzásnak.

Természetes, hogy az akut szemgyulladás elkerülésére a hegesztők védősisakot használnak, a szoláriumokban barnulók védőszemüveget kapnak, vagy ha napfogyatkozáskor kimondottan a napkorongot vizsgáljuk, akkor sötétített üvegen keresztül tesszük azt. De ha napszemüveg nélkül vagyunk a szabadban, akkor a panaszok nem azonnal jelentkeznek. A napsugárzásnak hosszú távon van hatása a szemre, mivel az UV-sugárzás a szem nyálkahártyáját, ideghártyáját is eléri. Berta András szemész professzor, a Debreceni Egyetem Szemklinikájának igazgatója azt tanácsolja, hogy a szemünk védelmére is fordítsunk figyelmet nyáron.

A káros UV-sugarakat kiszűrő napszemüveg mindenképpen javasolt, ha a legnaposabb órákban hosszabb időt töltünk a szabadban. Pénztárcájától függően bárki kedvére választhat a divatos kiegészítők közül, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a túlzottan sötét, de elégtelen fényvédő hatású lencse csak kitágítja a pupillát, ezáltal még több UV-sugárzás éri a szemünket. A szakember az üveg lencsét ajánlja, mert mint mondja, becsukott ablakon keresztül sem tudunk napozni, ezért ha bármilyen üvegből készült szemüveget – akár csak a normál látásjavító szemüveget – visel is valaki, már az is képes kiszűrni a veszélyes UV-sugarakat.

Vannak olyan szembetegségek, amiknek a jelentkezésében az UV-sugárzás is szerepet játszhat. Ilyen például a szürkehályog, a makuladegeneráció, ami az ideghártya éleslátás helyének (sárgafolt) időskori elfajulása vagy az igen ritkán kialakuló szemdaganat. Mindezek civilizációs betegségnek tekinthetők, hiszen például míg régen a szürkehályog 70-80 éves korban alakult ki, addig ma már egyre gyakrabban fordul elő a 40-50 éves korosztálynál is. A szemészeti ellátás azonban sokat fejlődött az elmúlt évtizedetekben. A szürkehályog műtéteket ma már egynapos sebészeti ellátás részeként végzik, így a hosszú gyógyulás is 5 napra rövidült. A makuladegeneráció esetében is elérhető a lézeres vagy injekciós kezelés, amellyel 30-40 százalékos szinten lehet tartani a látást. Ez ugyan az autóvezetéshez nem elég, de az önálló életvitelhez, olvasáshoz, íráshoz igen. A két évig tartó kezelés részként összesen 12 injekciót adnak a szembe.

A szemészorvos azt javasolja, 40 év felett évente egyszer mindenki vegyen részt szemészeti vizsgálaton, különösen az, akinek a családjában már volt valamilyen komoly szembetegség.

A szem egészségére a vitamindús gyümölcsök-zöldségek fogyasztása jó hatással van, de nemcsak a savanyú káposztában, sárgarépában, fekete áfonyában találhatók a szem számára értékes anyagok, hanem az olajos magvakban, tejtermékekben is. A vitaminok közül főként az A-t és E-t tekintjük szemvédőnek, míg az idegvédő B-vitamin a szemidegeket erősíti. Nem szükséges azonban a legdrágább komplex vitaminokat vásárolni, ha minden nap egy babszemnyi élesztőt fogyaszt el valaki, abban is megtalálható minden fontos nyomelem – mondja Berta professzor.

A Szemklinika igazgatója két évtizede vezeti a debreceni intézményt. Ebből az alkalomból május 26-án 16 órától a DAB-székházban tudományos ülést tartanak, bemutatva a Szemklinika eredményeit, működését, nemzetközi kapcsolatait.