• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szervezetünket megviseli a rohamokban érkező, kínzó köhögés

Egészségmagazin 2023.12.19 Forrás: Tüdőközpont
A szervezetünket megviseli a rohamokban érkező, kínzó köhögés

A köhögés akut szövődménye lehet ájulási roham, öklendezés és hányás, a kötőhártya bevérzése.

A rohamszerűen érkező, kínzó köhögés megviseli a szervezetet, és akár öklendezést, hányást is okozhat. Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint az elhúzódó köhögés gyakran nehéz feladat elé állítja az orvost, és a beteg türelmét is igénybe veszi, hiszen megakadályozhatja a mindennapi tevékenységek normális elvégzését, és az éjszakai alvásban is gondot okozhat.

A kínzó köhögés

A köhögés egy reflex, amely akkor jön létre, amikor a szervezet egy irritáló anyag jelenlétét, vagy a légúti hám állapotváltozását érzékeli a légutakban vagy a tüdőben, vagyis létfontosságú szerepet játszik a szervezet betegségekkel szembeni védelmében. A kínzó köhögés okainak felderítése azonban sokszor nagy türelmet igénylő feladat a szakember számára is, hiszen a háttérben többek között immunológiai, tüdőgyógyászati, a felső emésztőrendszert érintő, vagy fertőzéssel kapcsolatos okok is állhatnak – ismerteti dr. Potecz Györgyi.

Csiklandozó érzés a torokban

Sokunk számára lehet ismerős a hosszas erőlködéssel járó, görcsös rohamokban jelentkező és csillapíthatatlannak tűnő köhögés, amit a torokban és garatban érzett kaparó-csiklandozó érzés is kísérhet, és a torok irritációja okozza. Ez a típusú köhögés alig vagy egyáltalán nem jár váladék felköhögésével, és gyakran megfázás, vírusfertőzés során tapasztalhatjuk. Gyógynövényes torokpasztillák, párásítás, bőséges folyadékfogyasztás, valamint vény nélkül kapható dekongesztánsok és antihisztaminok segíthetnek csillapítani a tüneteket.

Mi okozhat még köhögési rohamokat?

A száraz, rohamokban jelentkező köhögést előidézheti a légutak gyulladása, amit a legtöbbször valamilyen fertőzés vagy allergén okoz, de sokszor a savas reflux és bizonyos magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (ACE-gátló szerek) is előidézhetnek ilyen panaszokat. A légcsőgyulladás, gégegyulladás kínzó, kaparó érzetű, csengő hangzású rohamokban jelentkező köhögéssel jár, az éjszakai köhögőrohamok pedig az asztma első jelei is lehetnek. A lázzal, légzésre fokozódó mellkasi-hátfájdalommal, nehézlégzéssel és többnapos lázzal kísért köhögőrohamok esetében felmerülhet a tüdőgyulladás gyanúja – hívja fel a figyelmet Potecz doktornő.

A bakteriális fertőzések súlyosabb felső és alsó légúti problémákat okozhatnak, mint általában a vírusos fertőzések, gyakran magas lázzal, hidegrázással, légzési nehézséggel és vér felköhögésével járnak. A szamárköhögés (Pertusis) egy baktérium által okozott, a tüdőt és a légutakat érintő rendkívül fertőző megbetegedés, amely a megfázáshoz hasonló tünetekkel kezdődik, majd második szakaszában jellegzetes, súlyosbodó – főként éjszakai – köhögési rohamok (paroxizmális köhögés) jelentkeznek, amit hangos, húzó belégzés és a rohamot befejező hányás kísér. Erre gyerekkori kötelező védőoltás van, de felnőttkorra ennek ellenére a megbetegedés előfordul.

Milyen szövődményekkel járhat a görcsös, csillapíthatatlan köhögés?

A görcsös köhögési rohamok megnehezítik a levegővételt, ezért nagyon megviselhetik a szervezetet. A köhögés akut szövődménye lehet ájulási roham (köhögési syncope), öklendezés és hányás, a kötőhártya bevérzése, de önkéntelen vizelet elcseppenést is tapasztalhatunk. Krónikus szövődményként pedig hasi és kismedencei sérv, az alsó bordák törése és a mellkasfali izomzat gyulladása alakulhat ki.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A tüdőgyógyász azt tanácsolja, hogy ha hirtelen fellépő, egyre súlyosabbá váló vagy egy hétnél tovább tartó köhögési rohamok alakulnak ki, ne kísérletezzünk köhögéscsillapító készítményekkel! Forduljunk mihamarabb orvoshoz, hiszen a megfelelő kezeléshez elsősorban az alapbetegséget, vagyis a köhögést kiváltó okot kell kiderítenie a szakembernek. Panaszainkkal elsősorban háziorvosunkat keressük fel, krónikus esetben pedig fül-orr-gégész vagy pulmonológus szakorvossal való konzultáció javasolt. Amennyiben nem légúti probléma okozza kínzó tüneteinket, a szakember továbbirányít bennünket allergológus, belgyógyász, gasztroenterológushoz. Az alapbetegség kezelésével a köhögés is megszüntethető.

Kapcsolódó hírek