• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szülők fele nem kéri az ajánlott védőoltásokat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A nemleges döntés mögött tévhitek, előítéletek, de gyakran a túl sok, vagy épp a túl kevés információ áll. (videóval)

A védőoltások a XX., XXI. század legnagyobb vívmányai közé tartoznak, gondolkodás nélkül élni kell velük. Tévúton járnak azok a szülők, akik azt gondolják, árthatnak a gyermekeiknek, ugyanis kijelenthetjük, nincs veszélye az oltásoknak. Minderről dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke beszélt az MSD Pharma gyermeknap alkalmából szervezett sajtóeseményén, amelyen bemutatták a védőoltásokról szóló legfrissebb hazai felmérést is.

A kötelező védőoltásokon kívül több olyan betegséget megelőző vakcina is van, amelyet nem muszáj, de ajánlott beadatni a gyerekeknek. Ilyen például a HPV oltás, amellyel a méhnyakrákot, de a nemi szemölcsöt, sőt a vírus okozta szájüregi rákot is kivédheti. Hiába az igazolt hatás, a felmérés szerint a szülők 48 százaléka nem adatja be a hetedikes lányoknak ingyen járó vakcinát, sőt később sem készül erre. A nem is szúrással, hanem szájon át bevehető rotavírus elleni oltást sem kéri a szülők fele, pedig a rotavírus okozta kiszáradás világszerte csaknem félmillió áldozatot követel minden évben. Az egész életre kiható, veszélyes szövődményeket is okozó bárányhimlőtől védő vakcinát sem adatja be a szülők 55 százaléka, mert még mindig azt hiszi, hogy a bárányhimlő csak azért veszélyes, mert az elvakart hólyagok után hegek maradhatnak a bőrön. Pedig nem így van: a bárányhimlő akár kórházi ellátást igénylő tüdőgyulladást, agyvelő- és agyhártyagyulladást vagy idegrendszeri szövődményeket is okozhat, és komoly veszélyt jelent a kismamára és a magzatára is.

A nemleges döntés mögött tévhitek, előítéletek, de gyakran információhiány áll. Minden ötödik szülő például úgy nyilatkozott a felmérésben, hogy nem tudja eldönteni a védőoltások közül melyiket érdemes gyermekének beadatni. Az aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csupán a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, amely képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre" – érvelt Dr. Muzsay Géza.

Ráadásul vannak témák, amelyeket a szülők nehezen beszélnek meg gyermekeikkel és fordítva. Így például a nemi úton terjedő vírusokról (például a HPV-ről) kevés szó eshet, hiszen a felmérés szerint a 19 éven aluliak fele egyáltalán nem beszél szüleivel a szexről.

A sajtóeseményen szó volt arról is, hogy az interneten fellelhető olykor túl sok vagy éppen rossz forrásból származó információ is elbizonytalanítja a szülőket. Éppen ezért érdemes konzultálni a házi gyermekorvossal, aki minden kérdésre precíz választ adhat.

9. osztályos, 14-15 éves gimnazistákat kérdeztek a HPV-ről és a felvilágosításról: