• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bérlakásból a rendelőbe költözött az anyatejgyűjtő

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az Anyatejgyűjtő Állomásról 35-40 gyerek kap havonta anyatejet, amit receptre ír fel az orvos.

A Bethlen utcai Rendelőintézetben működik júniustól a debreceni Anyatejgyűjtő Állomás. A központot könnyen megközelíthető helyen, akadálymentesített épületben alakították ki. A beruházás során felújították a már meglévő helyiségeket és több újat (pl. tejelőkészítő, konzultációs szoba) alakítottak ki. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, fertőtleníthető speciális anyaggal festették le a falakat, szellőző-, és riasztórendszert építettek ki. A beruházás 6 millió forintba került. Az 5 millió forintos önerő mellé, a Magyar Fejlesztési Bank 1 millió forintot adományozott a korszerűsítésre a Kenézy Kórház Az Egészségért Alapítványnak - tudata az intézmény.

Tavaly 61 nő adott le tejet a debreceni Anyatejgyűjtő Állomáson, ahol 2016-ban összesen több mint 2500 liter anyatejet gyűjtöttek be. Ez a mennyiség idén jelentősen emelkedhet, már meghaladta az 1500 litert. Az édesanyák a leadott anyatej literjéért 2700 forintot kapnak az államtól. Ezt az összeget a debreceni önkormányzat 1300 forinttal egészíti ki literenként, ha személyesen viszik be a tejet az anyatejgyűjtő állomásra (összesen 4000 forint/liter). Lehetőség van arra is, hogy „gyűjtőautó" menjen el a tejért. Ebben az esetben összesen 3500 forintot kap a donor az anyatej literjéért.

Az állomáson dolgozó védőnők a tejadó anya otthonában próbafejést, környezetfelmérést végeznek. Az édesanyák az anyatejadás előtt különböző szűréseken vesznek részt (pl.: TBC, HIV, Hepatitis B), és az anyatej bakteriológiai vizsgálata is megtörténik. A begyűjtött anyatejet pasztörizálás után, steril üvegekben tárolják, illetve adják ki. Az igénylőknek a tejért nem kell fizetni. Az Anyatejgyűjtő Állomásról 35-40 gyerek kap havonta anyatejet, amit receptre ír fel az orvos.

Debrecenben 1954 óta van anyatejgyűjtő, amely 1967-től egy egykori bérlakásban működött. Ott azonban gondot jelentett a parkolás, nehéz volt megközelíteni a központot. Ez a probléma a költözéssel megoldódik. Az Anyatejgyűjtő Állomást a belvárosban, a Bethlen utcai Rendelőintézetben alakították ki. Az épület akadálymentesített, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, a környéken pedig sok a parkolóhely. Az anyatejgyűjtő június 6-tól működik a Bethlen utcán.