• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Agyhártyagyulladás és szalmonella a húsvéti mérleg

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az emlékeztető oltásokat sokan elhanyagolják, pedig ezek beadatása elsősorban a páciensek feladata lenne.

Két meningitises és néhány szalmonellás beteget vettek fel a hét végén a kaposvári kórház infektológiai osztályára. Az agyhártyagyulladás tipikus tüneteivel – magas láz, fejfájás, hányinger, hányás, tarkókötöttség, elesettség – felvett betegek állapota közepes súlyosságú – tudtuk meg dr. Papp Erzsébettől, az infektológia osztályvezető főorvosától. Elmondta: a szerológiai vizsgálatra az OTH-ba tegnap továbbított mintából előreláthatóan egy hét múlva derül ki: milyen kórokozó idézte elő a meningitist.

Ezt megelőzően februárban volt egy kullancs-encephalitises betegük, aki –szerencsére – maradványtünetek nélkül gyógyult.
A tapasztalat azt mutatja: a kullancs encephalitis elleni védőoltás bevezetése óta látványosan csökkent az ilyen esetek száma. Gondot jelent azonban, hogy az emlékeztető oltásokat sokan elhanyagolják, pedig ezek nyomon követése, beadatása elsősorban a páciensek feladata lenne.


Az ugyancsak kullancs- eredetű Lyme-kóros betegek is a szokásosnál korábban, már februárban, márciusban megjelentek az osztályon. Összesen valamivel több, mint száz esetet gondoznak, mintegy 20 százalékuk újonnan fertőződött. Az infektológia teljes forgalma azonban – a vizitdíj bevezetésével – némileg visszaesett. Dr. Papp Erzsébet szerint a korábban osztályukon jelentkező betegek egy része most vélhetően a háziorvosi praxisokban jelenik meg.


Dr. Ócsai Lajostól, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetőjétől megtudtuk: hazánkban – akárcsak Európában - legutóbb a kilencvenes évek második felében fordult elő nagyobb arányban járványos gennyes agyhártyagyulladás. A zárt közösségben, sporadikusan megjelenő, mintegy 200 megbetegedést a kórokozó C szerotípusa idézte elő.


Nemrégiben a pécsi színházban bukkant föl egy, a B szerotípus okozta meningitis epidemica, amely azért keltett nagy riadalmat, mert a hazánkban előforduló szerotípusok közül ez a leggyakoribb, és éppen ez ellen nincs hatékony védőoltás.


Tavaly egyébként összesen 220, több etiológiájú, többféle kórokozó által előidézett gennyes agyhártyagyulladást regisztráltak hazánkban.


Ócsai Lajos hangsúlyozta: a meningitises betegek sorsa attól függ, hogy milyen állapotban lévő szervezetet ér a fertőzés. Amikor a gyerekeknél gyorsan progrediáló tünetek – hányás, fejfájás, tarkókötöttség, magas láz – látványosan romló állapot jelentkezik, nem szabad várni, azonnal orvoshoz kell fordulni.


A normális lezajlási formája mellett ugyanis bármely szerotípusnál előfordulhat a rendkívül gyors lefolyású bőr- és mellékvesevérzéssel járó, szeptikus kórkép. Ezen tünetek megjelenése nagyon rossz előjel, amely arra utal, hogy már nem lehet antibiotikummal utolérni a kórokozót. Ám, ha a betegség kezdeti stádiumában felfigyelnek a tünetekre, széles spektrumú antibiotikummal a B-szerotípus okozta kór is jól kezelhető, s az esetek döntő többségében maradványtünetek nélkül gyógyul.

A mortalitás ugyancsak nagyon alacsony, napjainkra 1 százalék alatti – mondta a főosztályvezető hozzátéve: szerencsére, a szoros személyi kontaktusban, zárt közösségben, légtérben, páradús környezetben – főként diszkókban, templomokban - cseppfertőzéssel terjedő kórokozónak nagyon kicsi a megbetegítő képessége. Százezer olyan ember közül, akinek előfordul a garatjában, mindössze, ha egy betegszik meg.


Ha valaki az említett szoros kontaktusban volt egy meningitiszes beteggel, kötelezően széles spektrumú antibiotikum profilaxisban kell részesíteni. A szepszis formájában zajló esetekben 24 órán belül szükséges megkezdeni a terápiát annak érdekében, hogy ne váljon visszafordíthatatlanná a folyamat.


Megtudtuk: a Föld különböző területein más-más a szerotípusok gyakorisága. Az arab országokban például a W 135, míg hazánkban a védőoltások terjedése óta a Neisseria meningitidis okozta B- szerotípus vált gyakoribbá. Gennyes agyhártyagyulladást okozhat még a Haemophilus influensae, a Streptococcus pneumoniae és Pneumococcus baktérium is. Ezért, és tekintettel az utazási kedv megnövekedésére, a felnőttek védőoltására négykomponensű – A, C, W135 és Y szerotípusok elleni szérumot alkalmaznak.


S, bár a védőoltás általánosan nem kötelező, a patikai forgalomban többféle és elégséges oltóanyag kapható. Két éven aluliaknak a konjugált, a két évesnél idősebb gyermekeknek a poliszacharid védőoltás ajánlott.

Legolvasottabb cikkeink