• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Akadémia a betegszervezetek egészséges működéséért

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az ismeretek megszerzését segítette immáron harmadszor a Lilly betegszervezeti akadémiája.

Felvilágosítás, megelőzés, szűrőprogramok, betegjogok védelme. Ezek azok a rendkívül fontos feladatok, amelyek hatékony megvalósítása elképzelhetetlen a betegszervezetek áldozatos munkája nélkül. Sajnos ma már a tenni akarás, a segítő szándék önmagában gyakran nem elég. Egy betegszervezet akkor tudja sikeresen végezni tevékenységét, ha folyamatosan fejleszti ismereteit. Ebben segített immáron harmadszor a Lilly betegszervezeti akadémiája, amelynek társszervezője a Magyar Szívegyesület volt.

A betegszervezetek különösen fontos feladatot töltenek be, legyen szó akár a megelőzést támogató kezdeményezésekről, a súlyos, gyógyíthatatlan betegek lelki, anyagi támogatásáról, vagy a betegjogok érvényesítéséről. Sajnos hiába fejlődik erőteljesen a civil szféra, néhány pozitív példától eltekintve nincsenek meg annak lehetőségei, hogy a betegekért tenni akaró alapítványok, egyesületek átfogó, akár a népegészségügy szempontjából is hasznos programokat indítsanak és koordináljanak. A legnagyobb problémát ezen a területen is a forráshiány jelenti, de esetenként a megfelelő szervezetfejlesztési és kommunikációs ismeretek hiánya is akadályozza a hatékony működést. Az állami források egyre szűkösebbek és a vállalatok adományozási lehetőségei is folyamatosan csökkennek. Az egyre szűkülő piacon csak azok a szervezetek maradhatnak fent, akik képesek működésükbe integrálni a versenyszférában elengedhetetlen tudást. Legyen szó akár országos szűrőprogramokról, együttműködésről az egészségügyi kormányzattal, vagy a vállalatokkal, uniós pályázati lehetőségekről, elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése, az országon belüli és nemzetközi példák megismerése.

Jelenleg nagyon ritkák azok a szervezett képzések, amelyek rendszeresen, vagy eseti jelleggel lehetőséget adnak a civil szféra képviselőinek működési területükön túlmutató ismereteik bővítésére. Közös rendezvényeken, fórumokon ugyan megoszthatják egymással tapasztalataikat, azonban ez a hosszú távú sikerhez gyakran kevés. Éppen ezért indította útjára 2007-ben a Lilly Hungária Kft. a „Lilly Betegszervezeti Akadémia" sorozatot. A kezdeményezés célja, hogy a betegszervezetek vezetői az őket leginkább érdeklő, működésüket segítő témákban hallhassanak előadásokat az egyes területek szakértőitől, valamint lehetőséget kapjanak tapasztalataik átadására. Az események társszervezői évről évre olyan szervezetek, amelyek valamelyik kiemelten fontos népegészségügyi probléma enyhítésén dolgoznak. Idén a Magyar Szívegyesület volt a házigazda.

Az elmúlt évek során 58 különböző betegszervezet vett részt a képzéseken és 20 különböző témában hangzottak el előadások. A 2009. június 19-én szervezett, III. Lilly Betegszervezeti Akadémia több szempontból is különleges volt. A program teljes egészében a korábbi résztvevők kérései alapján állt össze, így biztosítva, hogy a leginkább aktuális kérdésekre kapjon választ az eseményen résztvevő 32 betegszervezet vezetője. Szó esett a betegszervezetek szerepvállalásáról az egészségügyi ellátásban, a szervezeten belüli kommunikációról, a nemzetközi kapcsolatok építéséről, valamint hazai és nemzetközi pályázati lehetőségekről. A kerekasztal-beszélgetés során rendkívül konstruktív párbeszéd alakult Dr. Medgyasszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára és a betegszervezeti vezetők között a betegszervezeteknek az egészségügyi döntéshozatalban játszott szerepéről és a rendszeres párbeszéd fontosságáról.

A sikeres kezdeményezés természetesen jövőre is folytatódik, a szervezők remélik, hogy a sorozat hosszú távon is fontos szerepet tölt majd be a hazai betegszervezetek képzésében és tapasztalatcseréjében.

Legolvasottabb cikkeink