• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Akár egy hónap múlva kezdődhet az idei pollenszezon?

Egészségmagazin 2019.01.16 Forrás: Budai Allergiaközpont
Akár egy hónap múlva kezdődhet az idei pollenszezon?

Az allergén immunterápiás kezelést az allergiás tüneteket okozó növény virágzása előtt legalább 2 hónappal meg kell kezdeni.

A tavasz hírhozója, virágzása kapcsán sokak szeme könnybe lábad, ám nem annyira az örömtől, mint inkább az allergiától. A mogyoró és az égerfát követően, vagy akár egy időben nyitják majd a következő pollenszezont - enyhe időben akár már február végétől kezdődően. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosától a nyírfa allergia tüneteiről és tartós kezelésének lehetőségéről beszélgettünk.

Meglepetések érhetnek, ha csak a pollennaptárra bízzuk magunkat!

A pollennaptár szerint hivatalosan február közepétől, végétől kezdődik a pollenszezon, ám az elmúlt évek időjárási változásai rendszerint átírták ezt. Egy pár éve már január végén allergiás tüneteket jelentkeztek a mogyoró és égerallergiásoknál, február végén pedig már magas pollenszintet is jeleztek az ország több térségéből. Volt azonban olyan évünk is, amikor az elhúzódó tél után a vártnál később, de hirtelen robbant be a tavasz, egyszerre 3-5 allergén növény is virágzásnak indult, jelentős próbának téve ki az allergiások szervezetét.

Mikor forduljon orvoshoz?

Nem tudjuk, hogy az idei év mit tartogat számunkra időjárási szempontból, ezért jobb, ha idejében felkészülünk és mindig nyomon követjük az aktuális pollenjelentést is. Aki tüneti kezelést használ allergia ellen – szteroid orrspray-t használ,antihisztamin tartalmú gyógyszereket szed– ne várja meg, míg tünetei jelentkeznek, legkésőbb akkor forduljon orvoshoz, amikor az aktuális pollenjelentés szerint az allergén növény pollenjei megjelentek a levegőben. Aki allergén immunterápiával, tartósan enyhítené allergiás tüneteit, már most forduljon orvoshoz, mert ezt a típusú kezelést az allergén növény pollenszórása előtt két-három hónappal el kell kezdeni!

Hogyan zajlik az allergén immunterápia?

Az allergén immunterápiát megelőzően allergiavizsgálatot kell végezni, majd a tünetek függvényében lehet pontosan megállapítani, hogy mire vagyunk allergiásak. Amennyiben nincs egyéb kizáró ok, az allergén immunterápiás kezelést ezt követően lehet megkezdeni, legalább 2 hónappal az allergiás tüneteket okozó növény virágzása előtt. A tablettát vagy sprayt naponta egyszer, a kezelőorvos által előírt módon kell alkalmazni, a hatóanyag a nyelv alól szívódik fel. Ezzel a típusú kezeléssel már az első évben jelentősen csökkenteni lehet az allergiás tüneteket – korábbi adatok szerint közel 50%-os javulás érhető el, főként orrdugulás és szemviszketés terén. A teljes terápiát legalább 3 éven át kell folytatni ahhoz, hogy több évre szóló, tartós, akár 10-12 évre szóló eredményt érjünk el.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink