• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Allergia az asztma előszobája?

Egészségmagazin Forrás: MTI-Press

A világon 300 millióan szenvednek az asztmától, s a magyar lakosság 2 százaléka is regisztrált asztmás.

Az asztma világnapja május hatodika. Mind több krónikus betegség foglal le a naptárban egy napot, hogy a világ figyelmét felhívja valamilyen kórra. Vajon az asztma mivel érdemelte ki a nemzetközi figyelmet? Erről Pós Pétert, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnökét, s dr. Berta Gyulát, az egyesület konzulens orvosát kérdeztük.

- Tudatosságfejlesztő céllal, nemzetközi kezdeményezésre jelölték meg ezt a napot egy évtizeddel ezelőtt, és a magyar betegegyesület is csatlakozott megtartásához. Ilyenkor legalább egy napra reflektorfénybe kerül a betegség, és azok is, akik szenvednek tőle. De leginkább az a jelentősége, hogy sok hasznos információ hangzik el ez alkalommal világszerte a betegséggel kapcsolatban - válaszolta kérdésünkre Pós Péter, majd dr. Berta Gyulának adta át a szót, aki elöljáróban arra figyelmeztetett: a világon 300 millióan szenvednek az asztmától, s a magyar lakosság 2 százaléka is regisztrált asztmás, s a még fel nem fedezett betegek ezt az adatot jócskán megnövelnék. Ezt támasztja alá, hogy Nyugat Európában - 1000 lakosra számítva - hozzávetőlegesen kétszer annyi beteget tartanak nyilván.

Bár az asztmáról egyre többet hallani, a betegek körében mégis sok a helytelen nézet, félreértés e kórral kapcsolatban. Már a megítélése is alapvetően téves a laikusok oldaláról, mert sokan tüdőbetegeknek bélyegzik a gyakran fuldokló köhögéssel kínlódó asztmás betegeket. Nem véletlen, hogy a betegek közül jónéhányan szégyellik, le is tagadják bajukat, és egyszerűen allergiának titulálják, mert úgy vélik: az jobban hangzik, sokkal elfogadottabb, hiszen egyre többen szenvednek tőle.

- Az allergiás betegségben szenvedők tábora külön világ. Ezek a betegek többnyire fetisizálják az allergológiai vizsgálatokat, gyakran nem a panaszaikkal jelentkeznek az orvosnál, hanem "allergia vizsgálatra jöttem" jelszóval lépnek be a rendelő ajtaján, pedig ennek a megállapítása nem egyszerű dolog. Ha az allergének körét a speciális vizsgálatokkal tisztázza az orvos, akkor is nehezen deríthető ki az allergiás panaszok valódi oka. A beteg és orvos szoros együttműködésére van szükség, s mindkét részről nagy türelemre - hangsúlyozta Berta doktor.

Az tény, hogy az asztmát gyakran allergiás betegségek előzik meg. Például a kisgyermekkori allergiás bőrkiütéseket szénanátha követi, majd iskolás-középiskolás korban fellép az asztma. De nem törvényszerű, hogy minden betegnél ez legyen a betegség útja, megállhat a folyamat a kiütésnél, a szénanáthánál, viszont ezek nélkül is kialakulhat azonnal az asztma, amelynek jellemző tünetei a ziháló légzés, fulladás, köhögés, a mellkas feszülése.

- Az asztma a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Sok mindennel próbálkoznak, így többek között különféle alternatív gyógymódokkal is. De a különféle természetgyógyászati módszerek, mint az akupunktúra, masszázsok, frekvenciapótlás és egyéb homeopátiás gyógymódok eddig nem igazolták tudományos igényű, nagy beteganyagon végzett vizsgálatokon eredményességüket. Az immunrendszer "erősítése", amit ezektől a gyógymódoktól várnak, különösen paradox, hiszen az allergiás folyamatokra éppen az jellemző, hogy az immunválasz erős, csak a célpont hibás, és a terápiás törekvéseink többségében az immunválasz tompítására, vagy megszüntetésére irányulnak - magyarázta a szakorvos.

Arról, hogy milyen a ma alkalmazott asztmaterápia, Berta doktor így tájékoztatott:
- Az asztma terápiájának két pillére van. Egy folyamatos, úgynevezett fékentartó kezelés, amit a betegnek rendszeresen, naponta alkalmaznia kell, és egy sürgősségi, vagy tüneti kezelés, amire akkor kerül sor, ha a fékentartó kezelés ellenére az asztmás tünetek mégis jelentkeznek. Ebből következik, hogy az asztmát akkor kezelik jól, ha nincs szükség sürgősségi - rohamoldó - kezelésre. Sajnos a betegek nagy része ezzel nincs tisztában, és csak a súlyosabb tünetek jelentkezése esetén használja a fékentartó módszert, ezért állandóan visszaesik.

- Olimpiára készülődő sportolóink között is akadnak, akiket ez a betegség sújt. Ők a doppingvizsgálat esetén arra hivatkoznak, hogy allergia-, asztmaellenes gyógyszerüket mutatja ki a vizsgálat. Milyen esetekben fogadják ezt el a szigorú doppingellenőrök?
- Az asztmás, illetve allergiás betegségek gyógyítására használatos szerek közül sok doppinglistán van. Ha a sportoló valóban beteg és emiatt szedi a gyógyszert, akkor orvosi igazolással elfogadják használatát. A betegség ezeknél a sportolóknál elég nagy hátrány ahhoz, hogy az esélyek kiegyenlítődjenek - tudatta dr. Berta Gyula.

- Az asztma akár napról napra, vagy hétről hétre is változtathatja formáját, súlyosságát. Miként lehet vele mégis együtt élni?
- A rutinos beteg felismeri tüneteit, állapotromlását, és meg tudja fékezni a betegséget, kordában tudja tartani. Igaz, hogy jelenleg nem gyógyítható, de rendelkezünk olyan gyógyszeres, és életmódbeli lehetőségekkel, melyekkel a beteg állapota megközelíti az egészségesét. Az életmód szabályokat, megszorításokat szigorúan be kell tartani, ezek egyénenként változnak, attól függően mi az allergia vagy asztma kiváltó oka, illetve az állapotromlást mi idézi elő. Mindemellett lehetőség van prevencióra és szükséges is, főként ott, ahol a családban asztmás-allergiás beteg előfordult. Ilyen esetben már a terhesség alatt meg kell tenni mindent, ami csökkenti az utódban az asztma kockázatát, nevezetesen a terhesnek nem szabad dohányozni és az étkezésnél is be kell tartani az orvosi utasításokat. Ezzel csökkenteni lehet a betegség kialakulásának esélyét.

Legolvasottabb cikkeink