• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Allergia: elindult a pollenszezon

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A hosszú tél és hideg után a 8. héten robbanászerűen elindult a 2010. év pollenszezonja, kezdődhet az allergiások felkészülése a nehezére.

A 7. héten még csak néhány városban regisztrálták a mogyoró , a ciprus- és tiszafafélék, valamint az éger virágporszemeit, de leginkább még csak alacsony koncentrációban és csak a hét végén 1-2 napon. A 8. hét végén azonban a napsütés és meleg hatására egyszerre több növény pollenszórása is elindult - jelentette az Országos Környezetegészségügyi Intézet.


A legtöbb állomáson a mogyoró (Corylus) virágporszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban, napi koncentráció értéke azonban még nem érte el sehol sem a nagyon magas szintet – 7 városban magas, 7-ben közepes, Szolnokon alacsony szintet mértek. Az éger (Alnus) összpollenszáma kissé alacsonyabb volt, azonban Mosdóson és Zalaegerszegen a hét utolsó napján meghaladta a nagyon magas határértéket is. A legtöbb állomáson még közepes, Veszprémben, Győrött és Békéscsabán magas koncentrációban regisztrálták.

A ciprus- és tiszafafélék (Cupressaceae/Taxaceae) pollenkoncetrációja általában alacsony szintet ért el – a hét vége felé 6 városban egy-egy napon meghaladta a közepes hatérértéket. A hét második felében elindult a nyír (Betula), a juhar (Acer), a szil (Ulmus) és a kőris (Fraxinus) virágporszórása is – azonban csak a juhar pollenjéből és csak egy napon, Békéscsabán detektáltak közepes szintet éppen meghaladó értéket.

Az allergén gombaelemek koncentrációja alacsony – közepes szintet csak 6 állomáson detektáltak egy-két napon.


Természetes immuntréning az allergia megelőzéséért
Sokat tehetünk a tünetek csökkentéséért, ha már most felkészítjük a szervezetünket a „támadásra". A szakorvos által végzett immunterápián kívül magunk is megerősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, ha betartunk néhány életmódbeli szabályt - tanácsolja a www.allergiakozpont.hu szakértője.

- Figyeljünk az A-, a B-, a C-, és az E-vitaminok pótlására, amelyek nem csak a nyálkahártyát védik, de természetes „antiallergénként" is hatnak. A legjobb, ha természetes forrásból, frissen préselt vagy bio zöldség- és gyümölcslevekből fedezzük a napi szükségletünket.

- Csökkentsük a húsadagunkat, a szükséges aminosavakat próbáljuk meg inkább hüvelyesekkel és tejtermékekkel bevinni. Csíraölő hatású a vöröshagyma, a fokhagyma és a grépfrútmag kivonat, amelyek ráadásul még a bélbaktériumokat is képesek egyensúlyban tartani.

- Az ásványi anyagok és a nyomelemek közül a cink, a szelén, a kalcium és a magnézium immunerősítő és allergiaellenes hatását érdemes szem előtt tartani. Ezek főként olajos magvakban, zöldségfélékben és hüvelyesekben fordulnak elő.

- Aludjunk eleget, ami legalább napi 7-8 óra. Amennyiben lemondunk a késői vacsorákról, nyugodtabb lesz az éjszakánk. Ha nehezebben alszunk el, erre rásegíthetünk egy nyugtató hatású teával, amelyet citromfűből, orbáncfűből vagy komlóból főzünk.

- A rendszeres testmozgás mellett időnként szaunázzunk is, a hideg-meleg váltófürdő és a test erőteljes átdörzsölése, megmasszírozása szintén kiváló értorna.

- Az allergiahajlamot fokozza a rossz emésztés és a baktériumflóra felborulása is. Serkentsük az emésztőszervek működését: igyunk gyermekláncfű-, katáng- vagy borsmentateát. Heti 1-2 gyümölcsnap is sokat segíthet és kitűnő salaktalanítók a hazai gyógyvizek is, melyek nem csak a bélműködést segítik, de a májat és az epekiválasztást is támogatják. Napi 2-3-szor fogyasszunk 1 decit teával hígítva 4 héten keresztül.

- Igyekezzünk kerülni a felesleges stresszhelyzeteket, próbáljunk naponta meditálni, relaxálni vagy keressünk valamilyen kreatív tevékenységet, amiben feloldódhatunk.

Természetesen, ha már korábban kezelés alatt álltunk, keressük fel orvosunkat, hogy időben megkezdhessük a javasolt terápiás lépéseket. 

Legolvasottabb cikkeink