• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

AIPM: innováció és a partnerség a cél

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Van olyan innovatív gyógyszer, amelyik 2007. novembere óta (!) várakozik egészségbiztosítási támogatásra.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) az átlátható jogi alapon, valós hatásszámításon és jól meghatározott feltételeken alapuló valamennyi költségcsökkentő intézkedést támogat. Mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek révén olyan megtakarításokat lehet elérni, amelyeket a lakosság egészségnyereségének maximalizálására, azaz egészségi állapotának és életminőségének javítására a kormányzat új, innovatív gyógyszerkészítmények támogatására költ.

Ekként fogalmazott  a 25 innovatív, kutatás és fejlesztés orientált gyógyszeripari vállalatot tömörítő szervezet, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete igazgatója Dr. Varga Zoltán egy, a szakújságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Az igazgató sok egyéb között elmondta, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének tagvállalatai értékben a hazai gyógyszerforgalom 54 százalékát nyújtották. E cégek anyavállalatai úttörő szerepet játszanak bizonyos betegségek gyógyítását szolgáló legkorszerűbb, leghatásosabb gyógyszerek felfedezésében és kifejlesztésében.


Elismerte, hogy a gazdasági világválság nem hagyta érintetlenül az egyesület tagvállalatait sem, több nemzetközi gyógyszercég – a magyar tagvállalatokat is sújtva – megszorító intézkedésre kényszerült. Csakhogy mindemellett hazánkban a kormányzat megszorító intézkedései és a kereslet csökkenése rendkívül negatívan hatott az adott cégek növekedési adataira. Mindez olyan környezetben történik, ahol rohamosan öregszik a lakosság, s ahol drámaiak a népesség egészségi állapotának mutatói, hogy ezek közül csupáncsak a szív- és érrendszeri, vagy éppen a daganatos megbetegedések okozta halálozási adatokat említsük, amikkel Európában a negatív élmezőnybe tartozunk.

Az elhíresült Gyógyszergazdaságossági Törvény megszorításai nyomán a 2007. évi kifizetés nagysága a 2004-es szintre zuhant vissza, s nem véletlen, hogy korábban a gyógyszerfelhasználás és a társadalombiztosítási támogatás mértéke nőtt, viszont az döbbenetes, hogy mindennek üteme tavaly számottevően megtört. A normatív 85 százalékos támogatási kulcs – elsősorban a szív-, érrendszeri betegedések gyógyszerei – 80 százalékra csökkent, ezek mellett több hatóanyag-, és terápiás csoport, mint az agyér-tágító, porcerősítő stb. támogatása megszűnt, vagy csökkent (pl. a gyomorsav elválasztást csökkentő termékek, reflux) 70 százalékról 55 százalékra esett vissza, amit a betegek értelemszerűen áremelkedésnek tartanak, hiszen az is...


Varga doktor felpanaszolta, hogy hiába a legmodernebb terápiás szer, ha például csak az elmúlt esztendőben az Országos Egészségbiztosító által nem történt valódi áttörést jelentő, új terápiás osztályba tartozó termékbefogadás. Az AIPM igazgatója határozottan tévhitnek titulálta egyes egészség- és gazdaságpolitikusok azon állítását, miszerint a magyarországi gyógyszerkassza túlköltését az új, drága innovatív készítmények befogadása okozza, hiszen tavaly ilyen (ATC5 szinten) nem történt. Csupán – a jelen helyzetben úgy tűnik, ezt sem szabad lebecsülni - néhány új termék és új indikáció befogadására került sor ez év januárjában, illetve februárjában.

Az öröm mellett ott az üröm, hiszen ma is csaknem 20 innovatív termék/indikáció vár befogadásra, azaz ártámogatásra. Ezek közül van olyan, amelyik – és ez nem vicc – 2007. novembere óta (!) várakozik egészségbiztosítási támogatásra. Annak ellenére, hogy az uniós jogharmonizáció értelmében azt a gyógyszert, amit az Unió tagállamaiban forgalmaznak, nálunk sem érheti diszkrimináció, befogadásáról maximum 90 napon belül kell döntenie a biztosítónak.


Az AIPM igazgatója hangsúlyozta, idén az egészségbiztosító által támogatotti listára felvett innovatív készítmények többlet TB támogatás kiáramlást nem generáltak. Egyben felpanaszolta, a gyártói befizetések annak ellenére nem kerülnek vissza a gyógyszerkasszába, hogy azok a pénzek az új gyógyszer-befogadásokat fedeznék. Felhívta az újságírók figyelmét, hogy 2004-től az innovatív termék biztosítói támogatásba kizárólag a legalacsonyabb nemzetközi (EGK) áron kerülhetett. Az OEP támogatásban részesülő új innovatív készítmények ára legutóbb 2001. július 1-én növekedhetett!


Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének idei terve közé az egészségügyi kormányzattal folytatott folyamatos párbeszédet sorolta. Kiemelte, hogy emellett az egészségügy többi szereplőjével is partneri együttműködésre törekednek. Hangsúlyozta, hogy a gyógyszertámogatási környezet formálása – innovatív gyógyszerek gyorsabb hozzáférhetőségének biztosítása – a nemzetközi viszonylatban példátlanul magas gyártói terhek mérséklése, az innováció (K+F) támogató rendszer kialakítása, a kiszámítható jogszabályalkotás és a hosszútávon is fenntartható növekedési lehetőségek segítése határozott céljuk.

Legolvasottabb cikkeink