• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Alvászavar a Covid után? Kérjen segítséget!

Egészségmagazin 2022.06.06 Forrás: JóAlvás Központ
Alvászavar a Covid után? Kérjen segítséget!

A Covid-19 járvány szinte minden téren megváltoztatta az életünket és ez alól az alvás sem kivétel.

Átesett a Covidon, és azóta sem alszik jól? Ez még akkor is előfordulhat, ha maga a betegség könnyű lefolyású volt, hiszen ez kifejezetten gyakori utóhatása a koronavírus járványnak. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológusa, szomnológus az okokról, a gyakori alvászavarokról és a diagnosztizálás lehetőségeiről beszélt.

Felborult alvás-ébrenlét ciklus

A COVID-19 járvány során a szakemberek elsősorban két jelentős alvászavar növekvő gyakoriságát figyelték meg: az inszomniáét és a cirkadián ritmus felborulásáét. Az inszomnia tünetei az elalvás, az átalvás nehezítettsége és/vagy a túl korai ébredés, melyet a beteg gyakran kínzó alvási képtelenségként él meg.(Az álmatlanság kivizsgálásakor mindig gondolni kell az orvosi, pszichiátriai okokra és a lehetséges szerhasználatra is.) A cirkadián ritmus felborulása, a megzavart biológiai ritmus miatt pedig a beteg úgy érezheti, nem tud felkelni, illetve egész nap álmos, fáradt, valamint mentális nehézségeket tapasztal.

- A rendszertelen, gyakran váltakozó alvás-ébrenlét ritmus számos ok miatt kialakulhat, ilyen lehet például az állandóan változó munkaidő, a műszakváltások, a gyakori időzóna átrepülés, a kaotikus életvitel, a „fényszennyezés” is és a járványhelyzet is. Ezt a problémát nagyon komolyan kell venni, hiszen kimerültségi szindrómához vezethet, annak pszichés, pszichoszociális és szomatikus következményeivel együtt – hangsúlyozza Vida főorvosnő.

Mit jelent a nem megfelelő alvási magatartás?

A Covid-19 járvány szinte minden téren megváltoztatta az életünket és ez alól az alvás sem kivétel. Jelentősen megugrott ugyanis azon személyeknek a száma, akik a stressz és a napi időbeosztás, alvási szokások megváltozása miatt megromlott alvásminőségről, alvászavarokról számolnak be, és ez igaz mindegyik lezajlott járványhullám alatt és után.

Az alvási szokások megváltozásában sokszor jelentős szerepe lehet a rossz szokások kialakulásának, amelyek főként az alábbiak:

- alvásperiódusok napközben, legalább hetente kétszer.

- Lefekvés/felkelés ideje gyakran és nagymértékben változó.

- Hosszan tartó ágyban fekvés hetente legalább kétszer.

- Lefekvés előtti koffein-, alkohol-, nikotinfogyasztás; megerőltető fizikai/szellemi igénybevétel.

- Rossz szokások a hálószobában (evés, munka, monitorhasználat az ágyban).

- Nem megfelelő alvási környezet.

Éppen ezért a szomnológiai kivizsgálásoknak jelentős részét képezi az úgynevezett alváshigiéné felmérése és szükség esetén azok rendezése. Amennyiben azonban nem ilyen okok állnak a háttérben, összetettebb kivizsgálásra lehet szükség.

Szakorvosi vizsgálatokra és alváslaboratóriumi vizsgálatra is szükség lehet

- Bármilyen alvászavarról van szó, az első lépés, hogy kiderítsük, milyen okok vannak a háttérben. Az orvosi kivizsgálás során, a szomnológiai anamnézis felvétel után éppen ezért szükség lehet belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai vizsgálatokra is – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna. – Ha azonban a hagyományos orvos-beteg találkozás során nem sikerült pontos diagnózist felállítani, nagyon hasznos lehet az alváslaborban zajló vizsgálat. Az alvási mechanizmus teljes megértéséhez ugyanis remek lehetőség a teljes éjszakán át tartó megfigyelés. Ilyenkor nem csak az alvás mélysége, szerkezete, de a szervezetben alvás közben zajló kóros folyamatok - például a szívfrekvencia, pulzus, a légzés, a szervezet oxigén ellátottsága – is monitorozhatók. Az alváslaborban zajló poliszomnográfiás vizsgálattal kideríthető, hogy az alvászavar hátterében áll-e valamilyen speciális kóros eltérés, például alvásbetegség (mint az alvási apnoé, és az alvásfüggő mozgászavarok). Az éjszakai vizsgálat kellemes, barátságos környezetben történik, alvástechnikus felügyeletével. Ha pedig ilyen módon megszületik a diagnózis, hatékony kezelésekkel akár teljes mértékben visszaszerezhető a pihentető, nyugodt alvás.

Legolvasottabb cikkeink