• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Április 25.: a malária világnapja

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A betegség Magyarországon is előfordul esetenként, az utazásból hazaérkezők körében.

Az utazási szezon kezdetével érdemes ismét hangsúlyozni az utazók biztonságát, és az őket fenyegető betegségekre gondolni! Az egyik ilyen betegség a malária, melynek több mint egy millió áldozata van évente – főként gyermekek.

Megelőzhető, mégis háromnegyed milliónál többen halnak bele

A malária egy olyan, akár halállal is végződő betegség, melyet szúnyogok terjesztenek. A világ 106 országa érintett. Afrika, Ázsia és Latin-Amerika a legveszélyeztetettebb régiók. A legutóbbi adatok szerint 2009-ben 781 000 áldozatot követelt a kór, mely az 5 év alatti gyermekekre nézve a legveszélyesebb. Gondolná, hogy átlagosan 45 másodpercenként meghal egy gyermek maláriában? Ez szomorú adat, különösen annak fényében, hogy a parazita okozta fertőzés megelőzhető lenne.

Április 25. – a malária elleni küzdelem világnapja

A malária globális veszély: a Föld lakosságának közel fele olyan területeken él, ahol a betegség előfordul. A malária nemcsak a Szaharától délre eső afrikai, az ázsiai illetve a latin-amerikai területeket érinti, hanem a Közel-Keletet, és Európa egyes területeit is, ezért a hatékony megelőzés érdekében globális összefogásra van szükség. A World Health Assembly (Világ Egészségügyi Tanács, a WHO határozati testülete) 2007-ben úgy döntött, hogy a Malária Világnapon keresztül hívja fel a figyelmet a maláriával kapcsolatos problémákra, és megismerteti az embereket a betegség elleni küzdelemben már megtett, illetve a jövőben tervezett lépésekkel. A cél: 2015-re teljesen felszámolni a maláriát!

Egyre több magyar utazó tér haza maláriával

A malária nem csupán a helyi lakosokat érinti: az egzotikus országokba utazók is áldozatai lehetnek a fertőzött szúnyog csípésének, ha nem elég körültekintőek. Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy a célországban előfordul-e a malária, hiszen létezik megoldás. Ma már olyan modern antimaláriás készítmények állnak az utazók rendelkezésére, melyeknek viszonylag csekély mellékhatása van.

Az utazásra való felkészülés azonban nem csak az egzotikus országok esetében fontos. Mindig érdemes tájékozódni a célország járványügyi helyzetével kapcsolatosan. Sok betegség egyetlen oltással megelőzhető, ha időben gondolunk rá. Nyáron a mediterrán térségben történő utazás esetén érdemes beoltatni magunkat Hepatitis A és B ellen. Az indulás előtt 6 héttel már érdemes erre gondolni, hiszen így lehet a legkevesebb szúrással kialakítani az optimális védelmet a két vírussal szemben, amelynek akár mi is célpontjai lehetünk!

Legolvasottabb cikkeink